Google, Global Forest Watch adını alan yeni bir web sitesi (http://www.globalforestwatch.org/) projesinin Beta versiyonunun yayınına başladı. ‘Şu anda ormanlık alanlarda neler oluyor, öğrenin’ mottosuyla kullanıcıların karşısına çıkan ve buraya tıklanılarak ulaşabilecek platform, dünyanın tüm ülkelerini kapsayacak şekilde ormansızlaşma haritasını gözler önüne seriyor.

2000-2014 yılları arasında ormanların yok oluşunu ve bunun yanı sıra artışını, harita üzerinden görebileceğiniz Global Forest Watch, dünya genelindeki ormansızlaşma artışına karşı farkındalık yaratmaya ve gerçek zamanlı olarak dünya üzerindeki orman yapılarındaki değişimin izlenebilmesine olanak tanıyor.

Site nasıl kullanılıyor?

Siteyi tıkladıktan sonra kullanım şartlarını kabul ettiğiniz anda karşınıza bir dünya haritası çıkıyor. Harita üzerinden zoom in/zoom out (yakınlaştırma/uzaklaştırma) yaparak dilediğiniz coğrafi alanları, neredeyse kasaba kasaba görebiliyor, çok geniş bir detayı kapsayacak şekilde ormanlar üzerinde tespit edilen değişimleri gözlemleyebiliyorsunuz. Global orman değişimleri haritası olarak nitelendirilebilen haritada kırmızı bölgeler azalan ormanları, maviler ise artırılan ormanlık alanları gösteriyor.

Türkiye’ye dair detaylar için sonraki sayfaya tıklayınız.

{pagebreak:::: 2}

Sekmeler arasında ‘forest cover’ tıklandığında ise tüm ormanlık alanlar yeşil renk ile gösteriliyor. Haritada koruma altına alanlardan tutun da bazı kimselerin ormanlık alanlara dair tespitlerine kadar çok geniş bir çevreci hazine kullanıma sunuluyor. Ülke ülke de analiz yapılabilen platformun en önemli özelliği ise sahip olduğu olanağüstü aritmetik altyapı. Çok sayıda veriyi barındıran platformun gerek farkındalık gerekse politik karar mekanizmaları açısından çeşitli etkileri olabileceği konuşuluyor.

Türkiye’deki durum düşündürücü

Türkiye coğrafyasına bakıldığında edinilen izlenim kıyı bölgelerde ormanlık alanların bazı bölgelerde yoğun olarak azaldığı yönünde. Buna karşın Türkiye‘de koruma altına alınan arazinin de çevre ülkelere göre oldukça çok az olduğu görülüyor. 2000-2014 yılları arasında özellikle İstanbul‘un özellikle Anadolu yakasında ciddi seviyede ormanlık alanın yok edildiği dikkat çekiyor.

Bursa, İzmir, İzmit, Antalya gibi kıyı şehirlerinde de ormanlık alanlardaki yüksek seviyedeki tahribat gözlerden kaçmıyor. Türkiye’de 2012 yılında 26.124 hektar ormanlık alanın da kaybedildiği verisi paylaşılıyor.

Beta aşamasında olan sitenin tamamlandıktan sonra sosyal ağ işlevi de görebileceği, etkileşimi üst noktalarda yaşatmasının olası olduğu yönünde emareler bulunuyor.

:: Google’ın ormanlık alanlardaki dönüşüme yönelik haritası hakkında ne düşünüyorsunuz?