Google, dönem insanının hayatına girdiğinden bu yana pek çok değişikliğin baş göstermesine neden oldu.

Kullanıcıların internete ve teknolojiye bakış açılarına değiştirmesi nedeniyle Fransız İhtilali’nden sonraki Çağ atlanımı olarak Google’ı görenler hiçte az değil.

Google, 1998 yılından bu yana pek çok konuda, birçok servisi ile kullanıcılarına hizmet vermeye devam ediyor.

Herşeyin bir bedeli olduğu görüşüne paralel olara firma, kullanıcıların farkında olmadan pek çok bilgilerini bünyesine alıyor.

Bu davranışın amacını bu yazıda sorgulamadan, Google’ın haberiniz olmadan aldığı bilgileri sizin için derledik.

Makalemize başlamadan önce, her Perşembe canlı olarak saat 17.00’de yaptığımız 5 Çayı programının, konumuzla ilgili bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyoruz.

#video_10882#

1- Aradığınız Herşeyi Kaydediyor

Çoğu kimsenin aklına gelmiştir diye düşünüyoruz. Telefon dinlenmelerinin, mesaj takiplerinin, sosyal medya ifşalarının sıklıkla gündeme geldiği bir dönemde, dünyanın en büyük internet firmalarından biri olan Google’da kullanıcıların arattığı her şeyi kaydetme yoluna gidiyor. Kullanıcılar normal ya da gizli sekme ile internet deneyimlerini gerçekleştirdiği sırada, kendilerini izleyen bir sistemin farkına varmıyorlar. Şöyle diyebiliriz ki; tüm arama geçmişiniz site bünyesinde kayıt altına alınıyor. Google, bu sayede size özel arama seçenekleri, reklamları sizin huzurunuza daha kolay sunabiliyor. İşin etik boyutunu ise daha önce belirttiğimiz gibi bu yazıda değerlendirmeye almıyoruz.

16-03/26/xl_google7-650-80.png

{pagebreak::1}

2- Nerede Bulunduğunuzu Ya da Bulunacağınızı Biliyor

Yeni teknoloji takip sistemleri ve bulunduğumuz her populasyonda var olan kameralar ile takip edildiğimizi halihazırda farkındaydık. CIA, MI6, FBI vb. kurumlar haricinde Google’da bu hizmetten faydalanıyor. Site içerisinde yer alan Konum Geçmişi özelliği Google Maps ya da GPS kullanıldığı takdirde sizi takip edebiliyor. Şu ayrıntıyı da vermek gerekir ki; akıllı telefonunuzda açık olan Google hesabınız, site tarafından izlenmeniz için yetiyor da artıyor bile.

16-03/26/xl_google2-650-80.png

3- Sevdiğiniz Ya da Sevmediklerinizi Farkında

Arama geçmişi ile, Google’ın site içerisinde arattığınız içerikler hakkında fikir sahibi olduğunu ifade etmiştik. Google kullanıcı tercihlerini odağına almak kapsamında arama geçmişinizden hareketle tercih edebileceğiniz site, reklam vb. çözümleri öncelikli olarak gösteriyor. Ayrıca, eğer bugüne dek fark etmediyseniz, Youtube’daki sizin tercihleriniz odaklı videolar yine Google sayesinde öncelikli olarak size sunuluyor.

16-03/26/youtube3-642x320.jpg

{pagebreak::2}

4- Maillerinizin Takibini Gerçekleştiriyor

Her gün daha çok gelişen Gmail gibi bir hizmeti kullanıcılara sunan Google’ın bu yolla gönderdiğiniz ve aldığınız içeriklerden haberdar olmadığı düşünülemezdi, öyle değil mi? Kim tarafından mail aldığınız, aldığınız mailin içeriği, gönderdiğiniz mailin karşı taraftaki kullanıcı tarafından alınıp alınmadığı bütünüyle Google’ın haber kapsamında işliyor.

16-03/26/xl_google4-650-80.png

5- Hangi Uygulamaları Hangi Sıklıkla Kullandığınız Aşikar

Google’ın arama, konum vb. takiplerinden çok daha fazla bir takibi içeren mekanizmalara sahip olduğunu ifade etmek gerekir. Site bünyesinde kullandığınız Google Dökümanlar, Google Çizimler vb. tüm servislerin kullanımı hakkında Google siz ile eş değer bilgiye sahip. Hangi uygulamayı ne zaman, hangi sıklıkla kullandığınız sitenin arşivinde yer alan kayıtların küçük bir bölümünü oluşturuyor.

16-03/26/xl_google5-650-80.jpg

{pagebreak::3}

6- Ne Kadar Para Harcadığınızı Biliyor

Eğer bir Android kullanıcı iseniz ve Google Wallet özelliğini etkin olarak kullanıyorsanız; Google sosyal hayatınızda harcadığınız para miktarlarının da farkında. Satın alınan ürünlerin içeriği vb. bilgiler ise harcanılan paranın cabası. Bu bağlamda, dünya genelinde söz konusu olan para akışlarının denetiminin çok zorlayıcı olmadığını dile getirmek gerekiyor herhalde.

16-03/26/google_wallet_walmart.jpeg

7- Sesinizi Kaydediyor

Google Voice-Sesli Arama özelliğini aktif olarak kullanan kullanıcıların sesi, site tarafından kayıt altına alınıyor. Sonraki aramalarda ses tanımayı kolaylaştıran özellik aynı zamanda; aramalar yapan, para harcayan, bir yerlere giden kullanıcıların nasıl bir ses tonuna sahip olduğu fikrini de bilme yoluna gidiyor.

16-03/26/android-voicemail-setup1.jpg

{pagebreak::4}

8- Herşeyi Biliyor

Yalnızca Chrome, Mozilla, Explorer tarayıcıları ile yapılan aramaların site tarafından bilindiğini düşünüyorsanız, bu noktada yanıldığınız söyleyebiliriz. Girdiğiniz herhangi bir sitede Google’ın bünyesinde yer alan herhangi bir reklam; arama yaptığınız site herhangi bir Google hizmetinden faydalanıyorsa, Google tüm bunların farkında oluyor. Bahsettiğimiz üzere yukarıdaki tüm maddelerden yer alan seçenekleri biliyor. Bu bağlamda Google, sandığınızdan daha fazlasını biliyor.

16-03/26/google-algorithm-blue-fade-ss-1920-800x450.jpg

:: Google’ın deyimi yerindeyse her şeyinizi bilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?