Reklam

Google’ın Sizin Hakkınızda Bildiği 8 Şey

56
Reklam

Google, dönem insanının hayatına girdiğinden bu yana pek çok değişikliğin baş göstermesine neden oldu.

Kullanıcıların internete ve teknolojiye bakış açılarına değiştirmesi nedeniyle Fransız İhtilali’nden sonraki Çağ atlanımı olarak Google’ı görenler hiçte az değil.

Google, 1998 yılından bu yana pek çok konuda, birçok servisi ile kullanıcılarına hizmet vermeye devam ediyor.

Reklam

Herşeyin bir bedeli olduğu görüşüne paralel olara firma, kullanıcıların farkında olmadan pek çok bilgilerini bünyesine alıyor.

Bu davranışın amacını bu yazıda sorgulamadan, Google’ın haberiniz olmadan aldığı bilgileri sizin için derledik.

Makalemize başlamadan önce, her Perşembe canlı olarak saat 17.00’de yaptığımız 5 Çayı programının, konumuzla ilgili bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyoruz.

#video_10882#

1- Aradığınız Herşeyi Kaydediyor

Çoğu kimsenin aklına gelmiştir diye düşünüyoruz. Telefon dinlenmelerinin, mesaj takiplerinin, sosyal medya ifşalarının sıklıkla gündeme geldiği bir dönemde, dünyanın en büyük internet firmalarından biri olan Google’da kullanıcıların arattığı her şeyi kaydetme yoluna gidiyor. Kullanıcılar normal ya da gizli sekme ile internet deneyimlerini gerçekleştirdiği sırada, kendilerini izleyen bir sistemin farkına varmıyorlar. Şöyle diyebiliriz ki; tüm arama geçmişiniz site bünyesinde kayıt altına alınıyor. Google, bu sayede size özel arama seçenekleri, reklamları sizin huzurunuza daha kolay sunabiliyor. İşin etik boyutunu ise daha önce belirttiğimiz gibi bu yazıda değerlendirmeye almıyoruz.

{pagebreak::1}

2- Nerede Bulunduğunuzu Ya da Bulunacağınızı Biliyor

Yeni teknoloji takip sistemleri ve bulunduğumuz her populasyonda var olan kameralar ile takip edildiğimizi halihazırda farkındaydık. CIA, MI6, FBI vb. kurumlar haricinde Google’da bu hizmetten faydalanıyor. Site içerisinde yer alan Konum Geçmişi özelliği Google Maps ya da GPS kullanıldığı takdirde sizi takip edebiliyor. Şu ayrıntıyı da vermek gerekir ki; akıllı telefonunuzda açık olan Google hesabınız, site tarafından izlenmeniz için yetiyor da artıyor bile.

3- Sevdiğiniz Ya da Sevmediklerinizi Farkında

Arama geçmişi ile, Google’ın site içerisinde arattığınız içerikler hakkında fikir sahibi olduğunu ifade etmiştik. Google kullanıcı tercihlerini odağına almak kapsamında arama geçmişinizden hareketle tercih edebileceğiniz site, reklam vb. çözümleri öncelikli olarak gösteriyor. Ayrıca, eğer bugüne dek fark etmediyseniz, Youtube’daki sizin tercihleriniz odaklı videolar yine Google sayesinde öncelikli olarak size sunuluyor.

{pagebreak::2}

4- Maillerinizin Takibini Gerçekleştiriyor

Her gün daha çok gelişen Gmail gibi bir hizmeti kullanıcılara sunan Google’ın bu yolla gönderdiğiniz ve aldığınız içeriklerden haberdar olmadığı düşünülemezdi, öyle değil mi? Kim tarafından mail aldığınız, aldığınız mailin içeriği, gönderdiğiniz mailin karşı taraftaki kullanıcı tarafından alınıp alınmadığı bütünüyle Google’ın haber kapsamında işliyor.

5- Hangi Uygulamaları Hangi Sıklıkla Kullandığınız Aşikar

Google’ın arama, konum vb. takiplerinden çok daha fazla bir takibi içeren mekanizmalara sahip olduğunu ifade etmek gerekir. Site bünyesinde kullandığınız Google Dökümanlar, Google Çizimler vb. tüm servislerin kullanımı hakkında Google siz ile eş değer bilgiye sahip. Hangi uygulamayı ne zaman, hangi sıklıkla kullandığınız sitenin arşivinde yer alan kayıtların küçük bir bölümünü oluşturuyor.

{pagebreak::3}

6- Ne Kadar Para Harcadığınızı Biliyor

Eğer bir Android kullanıcı iseniz ve Google Wallet özelliğini etkin olarak kullanıyorsanız; Google sosyal hayatınızda harcadığınız para miktarlarının da farkında. Satın alınan ürünlerin içeriği vb. bilgiler ise harcanılan paranın cabası. Bu bağlamda, dünya genelinde söz konusu olan para akışlarının denetiminin çok zorlayıcı olmadığını dile getirmek gerekiyor herhalde.

7- Sesinizi Kaydediyor

Google Voice-Sesli Arama özelliğini aktif olarak kullanan kullanıcıların sesi, site tarafından kayıt altına alınıyor. Sonraki aramalarda ses tanımayı kolaylaştıran özellik aynı zamanda; aramalar yapan, para harcayan, bir yerlere giden kullanıcıların nasıl bir ses tonuna sahip olduğu fikrini de bilme yoluna gidiyor.

{pagebreak::4}

8- Herşeyi Biliyor

Yalnızca Chrome, Mozilla, Explorer tarayıcıları ile yapılan aramaların site tarafından bilindiğini düşünüyorsanız, bu noktada yanıldığınız söyleyebiliriz. Girdiğiniz herhangi bir sitede Google’ın bünyesinde yer alan herhangi bir reklam; arama yaptığınız site herhangi bir Google hizmetinden faydalanıyorsa, Google tüm bunların farkında oluyor. Bahsettiğimiz üzere yukarıdaki tüm maddelerden yer alan seçenekleri biliyor. Bu bağlamda Google, sandığınızdan daha fazlasını biliyor.

:: Google’ın deyimi yerindeyse her şeyinizi bilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

56 Yorum

  1. Özel hayatın gizliliğinden dava açalım o zaman bu ne arkadaş utanmasalar ne zaman seviştiğimizi söylicekler.

  2. İyide arkadaşlar bunda anormal olan ne? Hayır yani sizin ne aradığınızı, nerede olduğunuzu, neleri sevdiğinizi vs bilse bunun size ne zararı var?? Bilgilerinizi bir tek Google almıyor ayrıca. Microsoft, Apple, Facebook bunlar da bilgi çalıyor… Neden bu kadar Google'ın üzerine geliyorsunuz anlamıyorum???

  3. Bilsin. Ne var ki bunda bu kadar abartmaya gerek yok bence. İstemiyorsan kullanma çözümü basit yani. Bu arada cem yılmaz esprisi geldi aklıma CIA FBI takip ediyor 😉 Google ne yapacak senin hesabını 😉

  4. google bu bilgiler ve istatistik zenginliğiyle ile flört uygulaması yapsa fena tutar. insanları rahatça profilize edip eşleştirir.

  5. fişlenmişim adım eşkalim bilinmekte
    başım belada adamın biri vurulmuş sokakta üzerimde adresim bulunmuş

  6. telefon numarası girmedim gmail e ama google ayarlardan bir baktım kullandığım cihaz telefon numarası operator bile yazıyordu yuh yani kullandığım tarifeyi bile biliyorlar ama yazmamışlar herhalde

  7. Buna göre herkesi istediği anda ve istediği yerde kullanıyor..kimbilir belki hepinizi aracınızı patlatacak sistemide elimize vermiştir ..bunu şimdi öğrendiğimiz gibi onuda bir zaman sonra öğreniriz şimdi yavaşca şu yapay aletleri yere bırakalım

  8. Bir dünya savaşı çıksa müttefik olmayan ülke vatandaşlarının cüzdanlarını boşaltır bunlar. Gitti bizim paralar diye ağlarız sonra :))

  9. Ben biraz daha şüpheci düşünüyorum. Yarın bir savaş esnasında veya siyasi bir rolümüz olduğunda bunları karşımıza tehdit ve şantaj unsuru için sunabilir. Hele ki sesimizi de kaydediyorsa yarın akıllı bir cihaz kullanmasak da fare deliğine girdiğimiz zaman bile bizi bulup çıkarabilir demek ki. İyi niyetli düşünemiyorum bu konuda yani…

  10. Kullandığım iç çamaşırlarının markasını ve rengini de değiştirdim.. Hadi sıkıysa bunu da bilsin 🙂 Şaka şaka.. Onu da biliyorlardır kesin..

  11. Bunlar hep big datanın veli nimetleri. Hadoop teknolojisi google facebook gibi firmaların vazgeçilmezi. Ama bu haberi takip ediliyoruz diye milleti paronayak yapmak da çok doğru değil.

  12. hem android kullanacaksın hemde google neyi biliyor neyi bilmiyor lan parmak izleriniz bile emerikada kayıtlı haberiniz yok 😀

  13. Benim geçmişimden endişem yok görebilir. Endişe duyan emniyete başvuruda bulunsun küçük bir servet ödesin kriptolu cihaz alsın.

  14. Parmak izi sensöründen de ulaşabilirler artık. Ön kameralar da tehlikede. Adamlar herşeyimizi bulabilr.

  15. Eğer çoook büyük bir projeniz yoksa, örnegin nükleer bir silah geliştirmiyorsanız, enerji alanında çağ değiştirecek bir buluş üzerinde çalışmıyorsanız, devletin önemli bir makamında değilseniz veya bu ve benzeri kayda değer bir çalışmanız yoksa kendiniz boş yere paranoya etmeyin.. Aksi halde Google sizi takip etse ne olur?

  16. bilgisayarımın c sürücüsünde, yani her bilgisayarın tüm işletim sisteminin tüm altyapısının yüklü olduğu c sürücüsünden bahsediyorum, allahın belası google drive’dan bahsetmiyorum, c sürücüsünde oluşturduğum klasörler, c sürücüsüne yüklediğim kişisel dosyalar (word yazılı metinler, excel tablolar, görseller, fotoğraflar, şarkılar, filmler, kısacası kişisel her şey) google tarafından monitörlenip gözlemlenebiliyor mu, dahası erişilebiliyor mu, yani google herhangi bir klasörüme tıklayıp içine girebiliyor mu, dahası söz konusu kişisel verilerim google tarafından kopyalanıp yedeklenebiliyor mu? evetse, bunları sadece ben çevrim içi olduğumda mı yapabiliyor?

    son derece basit ve temel bir güvenlik / gizlilik sorusu bu ama koca google’da konuya dair hiçbir yazı, bilgilendirme olmaması bile aslında cevap niteliğinde. ama yine de bilişim uzmanları tarafından adam gibi bir açıklama olsaydı, okumayı çok isterdim.

    teşekkürler

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version