Sürücüsüz araçlar, arabayı yönetecek bir operatör olmaksızın bir noktadan diğer noktaya erişebilen teknoloji harikaları olarak nitelendirilir. Bu projelerden belki de en önemlisi, EUREKA Prometheus Car (Programme for a European Traffic of Highest Efficiency and Unprecedented Safety – Yüksek Verimlilik ve Emsali Olmayan Güvenlik için Avrupa Trafik Programı).
Milyar Dolarlar Döküldü!
Proje üstünde 1987’den beri çalışıldı ve Avrupa Birliği tarafından 1 milyar doların üstünde para harcandı. Projeye destek veren firmalar, envai çeşit vergi teşviki ile ödüllendirildi. Katılımcılar arasında en önemlisi Daimler Benz olarak dikkat çekti.
{pagebreak::Avrupa, Amerika’ya Karşı!}
Avrupa, Amerika’ya Karşı!
Avrupa’nın EUREKA Prometheus projesine, Amerika Birleşik Devletleri de kayıtsız kalamadı ve kendi araştırmasını yürürlüğe soktu. DARPA Grand Challenge adlı proje, yalnızca yolda değil, arazide de kullanımı kapsıyordu. Amaç, Amerika’dan bekleneceği gibi bu tür bir teknolojiyi orduda kullanmak ve savaşlarda asker kaybını asgari seviyeye çekmekti.
Organizatörler, projeyi paraya çevirip yarışlar düzenlemeyi de ihmal etmedi. 2007’de düzenlenen yarışta, Tartan Racing, Chevy Tahoe ile birinci, Stanford Racing, Volkswagen Passat Wagon ile ikinci, Victor Tango, Ford Hybrid Escape ile üçüncü, MIT, Land Rover L3 ile dördüncü, The Ben Franklin Racing Team, Toyota Prius ile beşinci ve Cornell, Chevy Tahoe ile altıncı oldu.
Yarışmanın şartları şunlardı: Araçlar, her trafik kuralına uyacak, diğer araçları fark edip araya güvenli mesafe koyacak, gerektiği zaman kazayı önleyici müdahalelerde bulunacaktı. Bu şartları yerine getiren otomobiller, sıralamada kendilerine yer bulmayı başardı ve vergi teşvikleri ile para ödüllerini geliştiricilerine kazandırdılar.
{pagebreak::Google Sürprizi}
Google Sürprizi
Google’s Driverless Car (Google’ın Sürücüsüz Otomobili) projesinin gelişimi, İnternet devinin mühendisi Sebastian Thrun liderliğinde ve Stanford Artifical Intelligence Laboratary (Stanford Yapay Zeka Laboratuarı) işbirliğiyle başladı. Sebastian Thrun aynı zamanda Google Street View projesinin de baş mimarıydı.
Üretilen sürücüsüz araç, 2005 yılında DARPA Grand Challenge da birinci olup, Amerika Savunma Bakanlığı’ndan 2 milyon dolarlık ödül ve bol bol teşvik kazandı. Mike Montemerlo ve Anthony Levandowski gibi bilişim dünyası dahileri de, ödülün elde edilmesinde büyük pay sahibiydi.
{pagebreak::genel Bakış}
Genel Bakış
Sistem, Google Street View’den elde edilen yol ve trafik bilgileri, video kameralardan elde edilen görüntüler, yapay zeka yazılımı ve LIDAR sensörünün (Light Detection And Ranging – Işık Saptaması ve Mesafe Tayini) kombine çalışmasıyla hayat buluyor.
LIDAR sensörü, radara benzer şekilde radyo dalgaları kullanıyor ve yansıyan sinyallerden yön tayini yapılmasında beyin rolünü üstleniyor. LIDAR o kadar ilginç bir teknoloji ki, geometri, arkeolojik bulgular, jeoloji, coğrafya, jeomorfoloji, uzaktan kontrol ve atmosferik fizik verilerin sentezini gerçekleştirebiliyor.
{pagebreak::Test Sürüşü}
Test Sürüşü
Bu kadar gelişmiş teknoloji, para ve Google gibi bir devin desteğiyle sürücüsüz araç projesinin başarısız olması sürpriz olurdu. Gelişmelerden ve ödülden cesaret alan Google, test sürüşlerine başladı. 2010 yılına kadar 230.000 kilometreden fazla deneme yapıldı. Test sürüşlerinin 1600 kilometresi, aracın içinde hiçbir insan bulunmadan gerçekleşti.
Geri kalan 230.000 kilometrede ise bilgi toplamak ve çok acil bir vaka vuku bulursa, müdahale etmek için sürücü bulundu. Ne var ki, sürücünün müdahalesine hiçbir şekilde gerek kalmadı. Araç, 231.600 kilometrede yalnızca bir kere hata yaptı ve kırmızı ışıkta durmayarak, hafif bir kazaya neden oldu.
{pagebreak::İddialar}
İddialar
Google, sistemin trafik kazalarını, meydana gelen talihsiz ölümleri engelleyeceği ve karayollarının veriminin önemli ölçüde artacağı tahmininde bulundu. Firmaya göre, 2018 yılında seri üretim başlayabilir. Dünya otomobil devlerinden General Motors da bu tahmine destek veriyor ve aynı yıl içinde, kendi sürücüsüz aracının satışa sunulacağını duyuruyor.
{pagebreak::Bögeler}
Bölgeler
Google, sürücüsüz araç sistemini geliştirirken, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinin en iyi modelleri ile çalışmayı tercih etti (zaten başka türlüsü düşünülemezdi).
Araçlar arasında AUDI’nin kara roketi TT, Japon üretici Toyota’nın çevre dostu harikası Prius da bulunuyor. Sürücüsüz otomobillerin yolculukları San Francisco’nun Lombard caddesinden, Golden Gate Bridge’e, Pacific Kıyısı Otoyolu’ndan, Tahoe Gölü’ne kadar devam etti.
Sistem, güzergah seçimi sırasında Google Maps’den faydalandı, LIDAR sensörü ile hız ayarlaması yaptı. İnsanlarla yapılan 230.000 kilometre mesafe sırasında fren, debriyaj ve gaz istenildiği takdirde, sürücü tarafından kullanılabilir pozisyondaydı. Lakin, daha önce de belirttiğimiz gibi bu tür eylemlere (en azından firmanın iddiasına göre) gerek kalmadı.
{pagebreak::Geleceğe Dönüş}
Ben, Robot!
Google, önceleri kesin tarih vermekten kaçınsa da, 2018 yılında seri üretime geçilebileceğini duyurdu. Elbette dev şirket, otomobili kendi üretmeyecek ve kuvvetle muhtemel, General Motors, Toyota ve VW Group gibi şirketlerle işbirliği yapacak.
Eğer, vadedilenler doğruysa, Will Smith’in başrolde oynadığı “I, Robot” filminde gördüğümüz sürücüsüz, kaza yapma olasılığı sıfıra yakın, çevreci otomobiller 10 yıl içerisinde gerçeklikle buluşacak.
:: Gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Benzin 4 TL olmuş sen arabadan bahsediyon