Türkiye’de internet sektörünü masaya yatırdığınızda, bu haritanın önemli bir alanının internet medyasının kapsadığını göreceksiniz. 

İnternet kullanıcılarının haber alma ihtiyacına cevap veren bu sitelerin bazıları günlük gazetelerin web sitelerinden oluşurken, bazıları da internette doğan medya şirketleri haline geldi.

Sonradan kurumsallaşan girişimler, hızlı hareket ettiğinden dolayı internet okyanusunda geleneksel medya devlerinin web sitelerine meydan okudular.

Rekabetin belirleyici unsuru ise ne yazık ki trafik oldu. Kimin daha çok ziyaretçisi ve daha fazla sayfa izlenme rakamı varsa “ben kralım” diyerek meydana çıktı. Kral olmak için yapılan her şey, mubahtı. Bunlar arasında arama motorunu kandırmak da dahil.

Değişen internet alışkanlıkları, ciddi trafik oluşturan yeni sayfaların oluşmasına sebep oldu. Bunlar arasında dizi izlemek, şans oyunlarının sonuçlarına bakmak, maçların yayınlarına ulaşmak gibi talepleri sayabiliriz.

Google’ın, zamanında haber sitelerini arkasına almak için sunduğu hizmet, tam bu anda kötüye kullanılmaya başlandı. Çünkü sonuçların listelendiği sayfanın en üstünde küçük bir görselle beraber, haber siteleri listeleniyordu. 

14-09/17/google-arama.jpg

Haber siteleri, bu imkanı kötüye kullanarak içeriğinde kullanıcının aradığı sonuçlar olmasa da en çok aranan konularla ilgili boş haber sayfaları üretmeye başladılar.

Bu durum, o içeriği üreten ama haber sitesi olmayan adresleri rekabette zor durumda bırakırken, kullanıcıların Google’ın en çok güvendiği arama sonuçlarına olan itibarını da sarstı.

Geçtiğimiz hafta www.shiftdelete.net adına görüşme imkanı bulduğumuz Google mühendisleri, bu hafta yapılacak operasyonun sinyalini vermişti ancak haber kaynaklarımıza verdiğimiz sözlerden dolayı bu durumu okurlarımızla paylaşamamıştık.

Şimdi olan oldu.

En basit tabir ile kurnazlık yaparak trafik yükselten ve bu trafik üzerinden milyonlarca lira haksız kazanç elde eden haber siteleri, Google’ın tokadını yedi ve arama sonuçlarından kaldırıldı.

Şimdi ne olacak?

Şimdi ne olacak? Samimi bir şekilde anlatalım. 

Söz konusu haber siteleri, ülkenin en önemli günlük gazetelerine ve medya holdinglerine ait. Bu akşam yapılan operasyonun ardından başta Google Türkiye ofisi, sonrasında İrlanda, sonrasında da San Francisco olmak üzere, hatırı sayılır kişiler Google’ın kapısını çalacak.

Hiç haberleri yokmuş gibi “Bizim çocuklar bi yanlışlık yapmış, çözelim” diyecekler. Normal zamanlarda haftalarca sürebilecek bu tokadın etkisi, medyayı karşısına almak istemeyen Google tarafından hızla cevaplandırılacak ve “Lütfen kullanıcıları kandırdığınız sayfaları yayından kaldırın ve bunu bize bildirin” denilecek.

Galeri haber üretmesi ve milyonlarca sayfa izletmesi için kırbaçlanan editörler, bu sefer “temizlik” yapmak üzere görevlendirilecek ve zamanında milyonlarca lira kazanılan sayfalar, birer birer kaldırılacak ve Google’ın kapısı yeniden çalınacak.

Birkaç gün içerisinde de yasak kaldırılacak ve Türkiye’de internet medyası kaldığı yerden devam edecek.

Etmesin!

Güncelleme: Yazıyı yayınladıktan 1 saat sonra yasak kalktı. Araya giren hatırı sayılır kişiler, elini çabuk tutmuşa benziyor. (17 Eylül 2014, Saat 01:55)

Şimdi kaliteli içerik zamanı!

Google’ın bu tokadını kimileri şefkat tokadı gibi görse de bu operasyon, internet medyası adına bir dönüm noktası olsun.

Kullanıcıları “x izle, y indir, z hangi kanalda” gibi boş içeriklere trafik toplamak yerine, internet kullanıcısına değerli içerikler üretilsin. 30 saniyede okuyacağımız haber için 30 sayfa gezmek zorunda kalmayalım. Haber editörüne “Bugün hedefin 1 milyon click, hadi aslanım başla galeriye” denilmesin.

Türkiye’de medyanın etiği hiçbir zaman olmadı. İğnenin ucu ne zaman para kaynaklarına dokunursa, medya patronları çuvaldızını çalışanlarına dokundurdu.

Şimdi Google’ın iğnesi, arama motorunu kandırarak elde ettiği trafikle haksız kazanç sağlayan internet medyasına dokundu.

Gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.

:: Bu operasyonu nasıl değerlendiriyorsunuz?