Akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlar günümüzde bir insan için vazgeçilmez bir konumda. Ancak görme engeli olan kişiler için bu ihtiyacı karşılamak oldukça zor bir hal alıyor. İçeriğimizde görme engeli olan kişilerin telefonu nasıl kullandığına değindik.
Görme engeli olan kişilerin kullandığı uygulamalar!
24 yaşındaki Tolga Tokgöz, genellikle erkeklerde daha sık görülen genetik bir hastalık olan Leber’in Herediter Optik Nöropatisi (LHON) hastası. Bu hastalığa sahip bireyler çevresel bir görüşe sahip olsa da bakmak istenilen alanı göremiyor. Hal böyle olunca da telefon, tablet gibi teknolojik ürünleri kullanamıyor.
iPhone’dan Android’e geçmek için 5 sebep!
Tokgöz, 2 yıl önce yaşadığı hastalıktan sonra görme engelli birinin teknolojiyi nasıl kullanabileceğine kafa yordu. Bu araştırmalar sonucunda akıllı telefonlardaki “Erişilebilirlik” özelliğinden faydalanmak istedi. Tokgöz, kullandığı Apple cihazında en çok VoiceOver, Ekran Büyüteci, Dikte Özelliği ve Microsoft’a ait Seeing Al uygulamalarını kullanıyor.
Gelişmiş bir ekran okuyucusu olan VoiceOver şimdi kişileri, nesneleri, metinleri ve grafikleri her zamankinden daha ayrıntılı açıklayabiliyor. Öğelerin sesli olarak açıklanması sayesinde, ister Bluetooth klavye kullanarak ister dokunmatik ekran veya trackpad üzerinde basit hareketler yaparak ekranınızda kolayca gezinebiliyorsunuz.
Dikte özelliği, sözcükleri ve noktalama işaretlerini yazmak yerine sesli komutlarla girmenizi sağlıyor. Seeing Al ise görme engellilerin bilişsel algısının artmasını sağlayarak, gündelik faaliyetlerindeki en önemli yardımcıları oluyor.
İş arkadaşım var abim. İphone kullanıyor kendi için daha kullanışlı. Valla benden daha bilgili ve çok iyi kullanıyor.
Facebook eskiden talkback ile uyumlu çalışıyordu son 2 yıldır sürekli donma atlama gibi hatalar yapıyor birde görme engellilerin telefonu tamamen tuşsuz olmasın benim edindiğim deneyim o tuşa basınca geri gelmesi uygulamadan tamamen çıkması engelli kişilere güven sağlıyor
Teknoloji geliştikçe iyi şeyler oluyor