Soğuk savaş sırasında ikili ajanlar devletlere ait bilgileri ve diplomatlara sunulan hakları sunan belgeleri büyük paralar karşılığında karaborsadan satabiliyordu.

Bu kriz dönemi bittikten sonra, devletlerin bu konudaki sorunları da yavaş yavaş azalmaya başladı. Ancak günümüzde sanal korsanlar ajanları bile gölgede bırakacak skandallara imza atıyor.

Normalde sadece devlet kurumlarının satın alabildiği, Gov uzantılı adreslerden birine sahip olmak sıradan vatandaşlar için şimdiye kadar mümkün değildi.

Ancak, güvenlik firması Imperva’nın tespitlerine göre adı açıklanmayan bir hacker fiyatları 50 ve 400 dolar arasında değişen fiyatlarla internet üzerinden Gov uzantılı site adresleri satıyor.

Sanal Kriz Kapıda

Hacker’ın tek sattığı resmi uzantı sadece Gov değil, aynı zaman okulların kullanabildiği Edu uzantılı siteleri de açık artırmaya çıkarttı.

Bu uzantılara sahip olan kişiler, resmi devlet kurumu gibi bir site hazırlayıp bilgisiz vatandaşlara her türlü dolandıracak güvene sahip oluyor.

Şimdiye kadar onlarca site satan hacker Amerika ordusuna ait iki adet Gov uzantılı adres için toplamda 800 dolar kazandı.

Imperva güvenlik uzmanları sanal korsanın SQL sistemini ele geçirerek bu sızıntıyı yapabildiğini düşünüyor. Aynı sanal korsan ayrıca dünya çapındaki önemli şirket ve devlet kurumlarında çalışan kişilere ait bilgileri de internet üzerinden satışa çıkarttı.

Amerika, İtalya ve Tayvan‘a ait Edu uzantılı siteler hacker‘ın satış listesinde bulunuyor. Bir hacker’ın gizli gizli böyle büyük bir işi başarması ise arkasında devlet desteği olduğuyla ilgili teorileri güçlendirdi.

:: Sizce bu krizin arkasında başka devletler mi var?