Türkiye’nin ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE hakkında yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. 2013 yılında Tübitak Uzay tarafından başlatılan proje, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla daha fazla detaya kavuştu. İMECE uydusu ne zaman fırlatılacak?
Türkiye’yi uzay yarışında bir adım daha öteye taşıyacak olan yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, 15 Ocak 2023’te uzaya gönderilecek. Metrealtı çözünürlüğe sahip olmasıyla dikkat çeken İMECE’nin özellikleri neler? İşte Tübitak Uzay’ın gözlem uydusu hakkında bilinenler.
ABD’den şaşırtan karar: Artık uydu yok edilmeyecek!
Cumhurbaşkanı açıkladı: Gözlem uydusu İMECE 2023’te fırlatılacak
BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından elde edilen tecrübe sonrasında geliştirilen ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, Türkiye’nin uzaydaki yeni gözü olacak. “2023’te uzay tarihine adımızı yazdırıyoruz” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İMECE hakkında merak edilenleri açıkladı.
Metrealtı çözünürlüğündeki elektro-optik uydu kamerasına sahip olan yerli gözlem uydusu, Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacını karşılama potansiyeline sahip. Dünyanın dört bir yanından yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekecek olan İMECE, 13 Ocak’taki fırlatmadan 48 saat sonra ilk görüntüsünü paylaşacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili açıklamasında uydunun haritalamadan tarım alanındaki çalışmalara kadar farklı sektörlere hizmet edeceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı İMECE ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Bir diğer müjdemiz de ülkemizi uzay yarışında bir adım daha öteye taşıyacak yerli ve mili imkânlarla geliştirip ürettiğimiz İMECE uydumuzun fırlatılış tarihi ile ilgili. Dünyanın dört bir yanından yüksek çözünürlüklü görünürlük sağlayacak İMECE gözlem uydumuzun uzay yolculuğu 15 Ocak 2023’te başlayacak. Haritalamadan, tarım uygulamalarına kadar pek çok alandaki veri eksiğimizi tamamlayacak uydumuzun şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.
Gözlem uydusu İMECE özellikleri
680 kilometre irtifada Güneş’e eş zamanlı yörüngede yer alacak olan İMECE, tamamen Tübitak tarafından üretilen ekipmanlarla donatıldı. Bu ekipmanlar arasında Tübitak UME’nin manyetometre ve manyetik tork çubuğu ve Tübitak MAM’ın sabit güneş paneli yer aldı.
Yörünge | 680 km Güneş’e eş zamanlı |
Hizmet Ömrü | 5 Yıl |
Görüntü Alanı (1 Kare) | 13,9 km X 16,2 km |
Ağırlık | 800 kg |
Çözünürlük | PAN 0.99 m – MSI 3.96 m |
Peki siz gözlem uydusu İMECE hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!