Küresel Konumlandırma Sistemi veya bilinen adıyla GPS için ilk uydunun fırlatılmasının üzerinden tam 41 yıl geçti. Hali hazırda yörüngede 31 adet GPS uydusu bulunuyor. Araçlarımızda, telefonlarımızda ve hatta saatlerimizde var olan GPS’in rakipleri her geçen gün artıyor olsa da, ABD tarafından hem sivil hem askeri kullanım için bu teknolojiye yapılan yatırımlar yıllardır sürüyor.
ABD uzayda da kendini koruyacak
GPS 3 uyduları konum doğrulamasını arttırıyor
İlk GPS 3 uydusu için tarih verildi. Lockheed Martin’in 529 milyon dolar maliyet ile inşa edilen uydunun 2023 yılında yörüngeye fırlatılması bekleniyor. Şirket 9 uydu daha yerleştirecek ve böylece toplam maliyet 5.5 milyar doları bulacak.
Yüksek maliyete rağmen sunduğu avantajlar nedeniyle GPS 3 uydularına büyük önem veriliyor. Hali hazırda yörüngede bulunan en iyi GPS uydularından yüzde 25 daha uzun ömürlü olacağı belirtilen GPS 3 uyduları yüzlerce farklı göreve uyum sağlayacak şekilde tasarladı.
Yeni GPS teknolojisi eski teknolojiden 3 kat daha iyi bir şekilde konum saptayabilecek. Eski GPS sisteminde konum doğruluğu 5 ila 10 metrelik bir sapma yaparken, yeni sistemde bu sapma oranı 1 ila 3 metreye inecek. Yeni sistem çevre faktörlerinden etkilenmemek için sinyal gücünü arttırabilecek. Bunun anlamı da akıllı telefonlar veya diğer navigasyon cihazları konumunuzu öncekinden daha iyi bir doğrulukla saptayabilecek.
Lockheed, 22 GPS 3 uydusu için sözleşme imzalamış durumda. Bunlar ise 2026 yılından itibaren yörüngeye gönderilecek. Bu uydular dünyanın navigasyon yükünü azaltmakla kalmayacak aynı zamanda arama kurtarma operasyonları için de kullanılabilecek.
Ayrıca bölgesel askeri destek sağlayabilecekleri ikinci bir antene sahip olacaklar. Her uydu iki anteninden iki ayrı sinyal iletebilecek.
Yorumu
Yorumu
Yorumu
Yorumu
Yorumu
Yorumu
Yorumu
Yorumu
Yorumu
Yorumu
Yorumu
Yorumu
Yorumu
Yorumu
Yorumu
Yorumu
japonyanın uydu sistemi projesi Quasi-Zenith Uydu Sistemi(QZSS) 2023te bittiğinde santimetrelerle ifade edilen sapmayla konum bilgisi verecek
Bu h
Yörüngede mevcutta duran uydular ne olacak. Yörünge çöplüğe dönecek, ileride uzaya çıkışlar olursa bu çöp yığınları ile çarpışma olması çok yüksek ihtimal