GSM ağları hacker saldırısı karşısında korunmasız mı?

5

GSM ağları, cep telefonu teknolojisiyle birlikte hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bugün baz istasyonları cep telefonlarını birçok yerde sorunsuzca kullanmak mümkün. Peki ama GSM ağları hacker saldırısı karşısında gerçekten de korunmasız mı?

GSM Association her ne kadar bu konuda önemli şifreleme protokolleri oluşturmuş olsa da, 2009 yılında Karsten Nohl adlı Alman Bilgisayar uzmanının ekibiyle birlikte  A5/1 protokolünü kırmasıyla birlikte GSM ağları saldırılara açık hale geldi.

GSM ağları, hacker saldırısı ile nasıl alt edilebilir?

Her ne kadar A5/3 protokolü yaygınlaşmış olsa da, GSM şebekeleri halen eski A5/1 protokolünü kullanmaya devam ediyor. Bu da GSM şebekelerine yapılacak saldırıların önünü açıyor. Ancak bu iki şifrelemede bugün alıştığımız türde uçtan uca şifreleme yöntemini kullanmıyor. 

Peki ama telefon konuşmaları nasıl koruma altına alınıyor? Düzenli GSM aramaları maksimum koruma için tamamen uçtan uca şifreli değildir, ancak yolları boyunca birçok adımda şifrelenirler. 

5g

Bu nedenle rastgele insanların radyo istasyonları gibi hava üzerinden yapılan telefon görüşmelerine ayar yapmaları mümkün değil.  Ancak, araştırmacılar, çağrıları korumak ve temelde her şeyi dinlemek için kullanılan şifreleme algoritmalarını hedef alabileceklerini buldular.

gsm ağları, hacker saldırısı, gsm ağları hacker saldırısı

BlackBerry öncülüğünde yapılan araştırmaya göre, GSM gerçekten de kırılması zor bir şifreleme protokolüne sahip. Özellikle A5/3 protokolüyle şifrelenmiş bir konuşmayı kaydeden bir hackerın bu konuşmayı çözebilmesi birkaç yılını alabilir.

Buna karşın BlackBerry GSM Genel Müdürü Campbell Murray, GSM standardının çok yaşlandığını ve günümüz siber güvenlik standartlarının dışında kaldığı uyarısında bulunuyor. Murray, özellikle 5G ile birlikte GSM ağları hacker saldırısı karşısında korunmasız kalabilir uyarısında bulundu.

Peki siz ne düşünüyorsunuz, GSM ağları gerçekten de hacker saldırısı karşısında korunmasız mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

5 YORUMLAR

  1. Sistemin en büyük açığı insandır demiş şairimiz, hal böyle olunca direk aracı iletkenler yerine, direk insanlara yönelirler ise daha kolay olacaktır. Ayrıca, ben 10 yıla kalmaz tüm protokollerin tekrardan planlanacağını düsünüyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version