Mobile World Congress kısaca MWC‘den duyduğumuz GSMA, dünyanın en büyük hücresel şebeke kuruluşu ve küresel olarak mobil operatörleri temsil eden bir oluşum. 220‘den fazla ülkeyi kapsayan GSMA, mobil yazılım, internet, cihaz üreticileri gibi 200‘den fazla firmayı ve dünya üzerindeki 800‘den fazla operatörü bir araya getiriyor.
GSMA tarafından Deloitte‘e hazırlatılan Türkiye‘de Mobil Telefon Hizmeti ve Vergilendirme raporu tamamlandı.
Rapor; Türkiye’deki mobil tüketicilerin, mobil hizmet maliyetlerinin oranı olarak dünyadaki en yüksek vergiyi ödediğini ortaya koyuyor.
2011 yılındaki vergiler, yüzde 18.2’lik global ortalamaya karşılık, bir Türk tüketici için toplam mobil sahiplik maliyetinin yüzde 48.2’sini ifade ediyor. Bu oran dünya ortalamasına göre epey fazla.
Türkiye’de mobil tüketiciler üzerindeki vergilendirmenin hafifletilmesi gerektiğine dikkat çeken GSMA Kamu Politikalarından Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Gabriel Solomon “Vergilerin düşürülmesi, tüketiciler, devlet ve endüstri için iyi olacaktır. Türkiye hükümetini bu konuda daha esnek bir yaklaşım benimseyerek, vergi stratejilerini incelemeye çağırıyoruz. Mevcut ekonomik ortamda, ekonomik büyümeyi teşvik etmek hükümetler için çok önemlidir” dedi.
Vergilerin azaltılması halinde2016’ya kadar ki durum
Türkiye‘de 2011 yılının 4. çeyreğinde yapılan analizlere göre 65 milyondan fazla mobil abone bulunuyor. 2008 yılına göre yüzde 90.63 oranında artan bu sayı, gün geçtikçe artmaya devam ediyor. İşte bu artışlara göre yapılan hesaplamalar, yapılacak vergi indiriminin devlete daha çok kar getireceğini ortaya koyuyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin mobil tüketicilere uyguladığı vergileri bir sonraki sayfamızda sıralıyoruz.
{pagebreak::2}
Türkiye‘de mobil tüketicilere uygulanan vergiler, diğer ülkelere göre ortalamanın çok üstünde değerlerde. Özellikle yeni çıkan harçlara göre dışarıdan alınan telefonlar için 100 liralık harç ödenecek. Aşağıda sıraladığımız vergilere bunu da düşünerek bakmanız gerekiyor.
İşte alınan vergiler;
- Doğrudan mobil kullanıcılar tarafından ödenen ve KDV’nin yanı sıra sesli çağrı ve kısa mesajlara uygulanan kullanım üzerindeki % 25’lik Özel İletişim Vergisi (ÖİV); sesli çağrı ve SMS kulllanımı için 43 TL’lik bir verginin (KDV + ÖİV), net fiyata ek olarak yerel tüketiciler ve iş yerleri tarafından ödenmesine neden olmaktadır.
- Mobil cihazlar Türkiye’de ağır bir vergi yüküne tabidir. İthal edilen her bir mobil cihaz için Maliyet, Sigorta ve Nakliye (M.S.N) ücretine % 25 oranında bir Özel Tüketim Vergisi uygulanmaktadır. Özel Tüketim Vergisine ek olarak, cihaz fiyatı da, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun faydalandığı %6’lık bir bandrol ücretine tabidir.
- İlk Abonelik Ücreti, Özel İletişim Vergisi’nin sabit bileşenidir ve yeni SIM kart satın alındığında tüketiciler tarafından bir kere ödenecek sabit bir miktardan oluşmaktadır. Her yıl enflasyona göre değerlendirilmekte olup 2001 yılında 34 TL olarak uygulanırken, 2012 yılı için 37 TL olarak belirlenmiştir.
- Ruhsatname ücreti, ayrıca yeni bir sim kart satın alındığında tüketiciler tarafından ödenmektedir. Bu bir nevi kayıt ücreti olarak düşünülebilir ve bağlantı ister ses hizmetleri, isterse mobil geniş bant için kullanılsın her durumda ödenmektedir. Her yıl enflasyona göre değerlendirilmekte olup 2011 yılında 13.2 TL iken, 2012 yılı için 14.56 TL olarak belirlenmiştir.
- Yıllık Kullanım Ücreti, kullanıcıların aktif abonelikleri için yıllık olarak ödedikleri bir kullanım bedeli olarak uygulanmaktadır. 2011 yılında 13.2 TL iken, 2012 yılı için 14.56 TL olarak uygulanmaktadır.
- Standart olarak kurumlar vergisi, spektrum ve numaralandırma ücretlerine ek olarak Türkiye’deki Mobil Operatörlerin, brüt cirolarının % 15’i hazine payı olarak ödenmektedir. Ancak, sabit Telekom operatörüne uygulanan hazine payı özelleştirilmesinden önce 2004 yılında kaldırılmıştır.
- Mobil Ağ Operatörler ayrıca, düzenleyici kurumun giderlerine katkı payı olarak yıllık net satış hasılatının Yüzde 0.35’ini “Kurum Masraflarına Katkı Payı” olarak ödemektedir.
:: Sizce Devlet vergileri azaltır mı yoksa daha da mı arttırır?
Hiç umudum yok ama inşallah bu tavsiyelere uyarlar..
Aciliyeti olan bir konu.. Vergiler düşürülmeli.. GSMA haklı, büyüme böyle teşvik edilemez. Bundan en çok etkilenen de bildiğiniz üzere biz, yani son tüketici..
Hayali düşmesi vergilerin. Yoksa nasıl dolduracaklar hazineyi.
Mümkünatı yok. İhracat yapamayan devletler ağır vergiler yoluyla vatandaşlarına maaş vs. olarak dağıtılan paraları geri alabilir. Vergi düşerse çember kırılır.
Bence de unutalım… Düşerse başka şeylere vergi gelir…
Telsik Kullanım Ücretini kaldırın ! yok yere vergi çıkarıp sonra birde o vergi oranına zam yapıyorlar. telsiz kullanım ücreti 1.2 Tl oldu birkaç ay önce.