Reklam

Güneş, Dünya’yı Kurtarabilecek mi?

0
Reklam

Teknoloji devleri dünyayı korumak için birleşti: Hybrid (melez) motorlar, güneş enerjisi yeni umutlarımız. Güneş enerjisine beklenmedik bir yerden gollük pas geldi: Dijital fotoğraf makinelerde güneş enerjisini depolayacak askılar kullanılacak. Yapı son derece basit: Askı güneş enerjisini depoluyor, işliyor ve bir şekilde elektrik enerjisine çevirip fotoğraf makinesine yönlendiriyor. Bir fotoğrafçı dağın tepesine de çıksa, “pilim biter” endişesi duymuyor. Elbette güneşli bir gün söz konusu ise. Askıyı tasarlayan Weng Jie bunun da çaresini bulmuş gibi: Askı sadece güneşle değil, evlerde sık sık rastlayabileceğimiz floresan ışığıyla da şarj olabiliyor.,

 

Reklam

{pagebreak::Dahiler kol geziyor}

Dahiler kol geziyor

Elimizdeki tek dahice proje bu değil. Solio adındaki firma, güneşle beslenen tek şarj cihazıyla 3200’den fazla elektronik aleti desteklemenin yolunu bulmuş. AC, USB ve mini USB bağlantıları ile kolayca MP3 çalarınıza, cep telefonunuza, mini oyun konsolunuza entegre edebileceğiniz şarj cihazı, çevreye olan hassasiyeti ile tanınan Amerikan Başkanı Barrack Obama tarafından da tercih ediliyor. Solio’nun ürünü 5-6V arası güçle çalışıyor, geniş LED paneli sayesinde enerjiyi verimle depoluyor ve 800mA çıkış menzili sunuyor. Solio da, medari iftiharına elektrik prizinden ve floresandan beslenme seçenekleri bahşetmiş.

 

{pagebreak::Enerji isteyen el kaldırsın}

Enerji istiyorsanız kolunuzu hafifçe sallayın

Bir ilginç gelişmede saat piyasasında yaşanıyor. Saatlerde kullanılan pillerin, içerdikleri çinko ve karbon gibi ağır metallerle çevreye verdikleri zarar aşikar. Japon saat üreticisi Citizen ise sessiz ve derinden işleyerek çözümü bulmuş. Eco Drive serisi ürünleri düşük miktar güneş enerjisi ile 9 yıl çalışabiliyor. Zeki Japonlar işlerini şansa da bırakmamış: Olur da saat, uzun süreyle karanlık bir ortamda kalırsa “kuluçka” durumuna geçiş yaparak enerjinin israf olmamasını sağlıyor. Cihazda güneş enerjisinin yanında, potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye çeviren bir motor mevcut. Bu ne mi demek? Kolunuzu hafifçe sallayarak, dijital kronometre gibi aparatlar için aylarca yetecek güç elde edebiliyorsunuz. Diğer Japon firması Seiko da, “Kinetic” modelleriyle Citizen’in karşısına çıkıyor. Prensip ise aynı: Kolunu hafifçe salla, pilsiz aylarca yetecek enerjiye sahip ol.

 

{pagebreak::Hasatçılar}

Enerji biçen hasatçılar

Ya güneş ısısını emip inanılmaz miktarda enerji elde edebilen “hasatçılara” ne demeli? Hasatçılar, uydu benzeri, yüzlerce panelden oluşmuş toplayıcılarla ortalama 1000 watt enerji üretebiliyor. Hasatçı; güneşin elektromanyetik, kızıl ötesi ve mor ötesi ışıklarını kolayca emip, elektrik enerjisine dönüştürebiliyor. Parabolik tabaklar da hasatçıların gelişiminde önemli rol oynuyor. Bu mühendislik harikası, en güçlü panellerin yaratılmasına olanak tanıyor: Enerjiyi konsantre hale getiriyor, termos (sıcaklığı koruyan) borularla aktarıyor. Panellerin geometrik biçimlerinin zekice tasarlanmış olması, gelecekte çok daha yüksek enerji depolamaya ve dönüştürmeye fırsat verecek.

 

{pagebreak::Güneş Kuleleri}

Güneş Kuleleri

Güç kuleleri ve güneş piramitleri, dünyanın enerji kaynağına duyulan saygının diğer göstergeleri. Binlerca panel içeren cihazlar enerjiyi yukarıda tutup, aşağıya doğru kanalize ediyor. Avustralya ve Hindistan’da sıkça kullanılıyor. Sistemin pek çok avantajı ve birkaç dezavantajı mevcut.

Avantajlar: 

  • Muazzam miktarlarda enerji elde edilebiliyor. Elde edilen enerji, buhar boruları veya doğrudan kimyasal tepkimelerle iletilebiliyor.
  • Verimlilik üst düzeyde. Alana düşen ışığın (yayılmamış ise) hemen hemen tamamı güçe dönüştürebiliyor.
  • Tahmin edildiği kadar maliyetli değil. Düşük maliyetli çok sayıda panel kullanılıyor ve pahalı panellerden kaçınılıyor.
  • Konsantre ışık, fiber optik kablolarla aktarılabiliyor. Yani ev, iş yeri gibi yerlere enerji vermek fazlasıyla kolay.
  • Bulutlu ortamlarda bile aradan yansıyan ışık, depolama eylemi için yeterli. Tamamen karanlık ortamda ise kuluça dönemine geçiliyor.

Dezavantajlar:

  • Bulutla ortamda bile enerji depolayabilen ünite, dağılmış ışık karşısında bocalıyor ve yüzde yüz verimle çalışamıyor.
  • Konsantrasyon işlemleri için ek aparatlar gerekiyor.

{pagebreak::İki elementin efendisi}

İki elementin efendisi

Peki iki temiz kaynak güneş ve rüzgarın biraraya gelmesine ne dersiniz? MiniHY tarafından geliştirilmiş, düşük maliyetli (20 TL seviyesinde) enerji üretici, iki doğa gücünün ortak çalışması sayesinde kolayca 5 watt güce erişebiliyor. Dahili güneş ve rüzgar paneliyle, USB ve AC çıkışı içeren cihaz, MP3 çalarlara, CD çalarlara, iPod’a, cep telefonuna ve dijital kamera gibi cihazlara temiz enerjinin gücünü üflüyor. Enerjinin depolanması rüzgar ve güneş oranına göre 20 dakikada gerçekleşebiliyor. Verimli çalışma için en az, saatte 13 kilometre ile esen rüzgarın mevcut olmasını şart koşması ise en büyük dezavantajı.

 

{pagebreak::Metal Bonzai}

 Metal Bonzai ağacı güneş enerjisi depoluyor

 Peki evde biblo olarak kullanabileceğiniz bir güneş enerjisi depolama sistemi ister misiniz? Cevabınız evetse yazımıza buyrun. MP3 çalar, cep telefonu ve dijital fotoğraf makinelerini şarj edebilen cihaz, şık metal bir ağaç olarak tasarlanmış.  Üstünde tam 54 adet güneş paneli mevcut. Vivien Muller adındaki zeki Fransız mühendisi tarafından tasarlanmış. Metal ağacın tek talebi güneş alan bir yere konmak. Gerisini o hallediyor ve birkaç elektronik eşyanızı aynı anda besleyecek gücü, birkaç saatte depoluyor. Avrupa satış fiyatı 100 dolar (150 TL) seviyesinde.

 

 Görünüşe göre teknoloji, tepemizde giyotin gibi sallanan kömür santrali ve petrole alternatif üretmeye hazır. Petrolün tükenmesi bu dünyanın sonu olmayacak, hatta hayırlı bir olay olması bile mümkün. Yeter ki biz hazırlıklarımızı iyi yapalım ve sorumluluklarımızı yerine getirelim. Güneş, daha binlerce yıl boyunca tepemizde parlayacak.

 :: Dünyanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version