Gezegenimiz Dünya’nın da üyesi olduğu Güneş Sistemi, nadir görülen gezegenlerin aynı hizaya gelmesi olayını yaşadı. Daha önce 1982’de gerçekleşen olayın bir sonraki gerçekleşme zamanı ise epey sonra olacak.
İnsanların en çok merak ettiği durumlardan biri olan gezegenlerin tek sıra olması, bugün gerçekleşti. Güneş’in etrafındaki yörüngesine devam eden gezegenler, aynı hizada bulunduktan sonra kendi yörüngelerine devam edecek.
Güneş sistemi, gezegenlerin aynı hizaya gelmesi olayını yaşadı
Daha önceden 1982 yılında gerçekleşen olay, 2020’de de kendisini gösterdi. Güneş sisteminde yer alan 8 gezegen sıraya girmiş oldu. Daha önceden, sistemdeki 6 gezegenin aynı hizaya gelmesi 2011’de yaşanmıştı. Ancak sistemindeki gezegenler, 38 yıl sonra tekrar aynı hizada oldu.
Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn ve Uranüs birbirinin arkasına geçti. Güneş sistemi aynı hizaya gelmesi olayıyla birlikte gökyüzüne bakıldığında, bazı gezegenleri Dünya’dan görebilmek de mümkün oldu. Halihazırda bazı gezegenler, gece karanlığında Dünya’dan gözlemlenebiliyor. Ancak gece karanlığında göğe bakıldığında fark edilebilen gezegenleri, Güneş’in güçlü ışığından dolayı gündüz görmek oldukça zor oluyor.
Olay canlı olarak Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Afrika’da gözlemlenebildi. Çünkü bu sırada ismi geçen kıtalarda gece saati yaşandı. Bu bölgenin o esnada Güneş’i görmemesi olayın izlenebilmesine olanak sağladı.
Bu olayın ileride 2161 yılında tekrardan gerçekleşmesi bekleniyor. Bu da aynı durumun 141 yıl sonra tekrardan gerçekleşeceği anlamına geliyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}