Güney Kore, önümüzdeki on yıl içinde dünyanın en büyük yonga üretim üssünü inşa etmek için yaklaşık 450 milyar dolar harcayacak. Bu doğrultuda çalışmaya öncülük edecek şirketler, temel teknolojiye hükmetmek için küresel yarışta Çin ve ABD’ye katılmak üzere iddialı planlarını açıkladı.

Güney Kore Başbakanı, Clubhouse’a katıldı

Güney Kore Başbakanı, Clubhouse’a katıldı

2021 yılının en çok konuşulan uygulaması haline gelen Clubhouse, siyasi kişilerin uğrak yeri haline geldi. Güney Kore Başbakanı, Clubhouse uygulamasına kayıt oldu.

Güney Kore yonga yapımında üstünlüğü ele geçirmek istiyor

Samsung Electronics ve SK Hynix, Başkan Moon Jae-in‘in yönetimi tarafından tasarlanan ulusal bir plan kapsamında 2030 yılına kadar yarı iletken araştırma ve üretimine 510 trilyon won’dan (G.Kore resmi para birimi) fazla yatırıma liderlik edecek.

Moon, Seul‘ün güneyindeki bir Samsung fabrikası olan ülkenin en gelişmiş çip fabrikasına yaptığı ziyaret sırasında girişimle ilgili çip yöneticilerinden bir brifing aldı.

Güney Kore

İcra Kurulu Başkanı Park Jung-ho, Samsung‘un 2030’a kadar harcamalarını yüzde 30 arttıracak ve 151 milyar dolara çıkacağını belirtti. Hynix, Yongin’deki dört yeni tesis için 106 milyar dolarlık planına ek olarak mevcut tesislerde 97 milyar dolar genişleme taahhüt ettiğini bildirdi.

Yatırım ABD, Çin ve Avrupa Birliği‘nin küresel çapta bir yonga kıtlığının yalnızca bir avuç Asyalı üreticiye olan bağımlılığını ortaya çıkardıktan sonra gerçekleşti. Bu yatırım ayrıca pandemi sürecindeki yaralı ekonomileri onardı. Yonga kıtlığı şimdi otomobillerden akıllı telefonlara ve ekranlara yayılıyor. Yarı iletken sorunu Washington’dan Brüksel’e oradan da Pekin’e kadar uzanıyor.

Söz konusu durum yapay zekadan otonom araçlara ve bağlantılı evlere kadar çığır açan ilerlemelerin temelini oluşturan bir teknolojidir. ABD’nin güvenlik müttefiki ve Çin’e büyük bir ihracatçı olan Güney Kore, kendi üretim gücünü artırıyor.

Güney Kore

Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı yarı iletkenlerin Güney Kore’nin ihracatının en büyük payını oluşturduğunu belirtti. Ayrıca yonga ihracatının 2030 yılına kadar iki katına çıkarak 200 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

Samsung ve Hynix, tüm cihazlar için depolamayı işleyen temel yarı iletkenler olan dünyadaki bellek yongalarının büyük bir çoğunluğunu üretiyor. Ancak AI (yapay zeka) ve veri işleme teknolojileri Güney Kore‘nin şimdiye kadar geride kaldığı alanlar olmuştu.

Apple‘ın iPhone işlemcileri yapan Tayvan, yarı iletken imalatının hakim olduğu bir uzmanlık alanı olarak biliniyor. Samsung bu alanda daha agresif bir şekilde rekabet etmeyi, Nvidia‘nın bazı grafik kartı işlerini güvence altına almayı ve Qualcomm‘un mobil yongalarından daha büyük bir pay almayı hedefliyor.