Dünyadaki en çok kullanılan bilgisayar işletim sistemi Windows, aynı zamanda birçok devletin resmi kurumlarında da aktif olarak kullanılıyor. Fakat hükümetler, bu durumdan epey bir rahatsız. Artık Windows bağımlığından kurtulmak istiyorlar. Bu devletlerden biri de ortaya çıkan haberlere göre Güney Kore oluyor. Güney Kore Windows yasağı ile Windows’u resmi kurumlarda kullanmayı bırakmaya hazırlanıyor.
Güney Kore Windows yerine Linux’u tercih edecek
Windows yerine açık kaynak kodlu Linux’u kullanacak olan Güney Kore hükümeti, gittikçe artan maliyeti düşünüyor olabilir. Çünkü resmi kurumlar her bilgisayar için ayrı bir Windows lisansı almak zorunda. Bu da Windows’un pahalı olmasından dolayı çok fazla maliyete tekabül ediyor.
Bu maliyet Microsoft’un Windows 7 desteğini kesmesinin ardından daha da yükselecek. Çünkü kurumlar, Windows 10 kullanmak zorunda kalacak. Hükümetleri rahatsız eden en büyük problemin de bu olduğu düşünülüyor.
Güney Kore’de alınan bu karar ile ilgili süreçler halen daha devam ediyor. Ve yakın zamanda sonuçlanması bekleniyor. Güney Kore’nin bu kararının ardından diğer hükümetlerin de bu yoldan ilerlemesi beklentiler arasında yer alıyor. Öyle ki bir dönem Türkiye’de de Windows yerine Linux temelli Pardus işletim sisteminin kullanılacağı iddia ediliyordu.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}