Resmî Gazete‘de yeni yayımlanan bir yönetmelikle günlük çalışma süreleri değişti. Ülkemizde taşımacılık sektöründe milyonlarca çalışan ve işvereni ilgilendiren yönetmelik bugün yayımlandı. Yönetmelik karayolları, demiryolları, deniz, göl ve akarsularda çalışanları kapsıyor. Bununla birlikte, günlük iş süresi, gece çalışma saatleri, profesyonel ve ağır vasıta ehliyeti ile taşıt kullananların günlük çalışma süresini açıklıyor.
Peki, yeni kararla kim ne kadar çalışacak? İşte haberin ayrıntıları…
Resmi Gazete’de yeni yönetmelik: TR Karekod yolda
Günlük çalışma süresi 11 saati geçemez
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Resmî Gazete‘de 27 Temmuz 2021 tarihli bir yönetmelik yayımladı. “Haftalık İş Günlerine Bölünemeyen Çalışma Süreleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”e göre, günlük iş süresi 11 saati, gece çalışma süresi 7,5 saati geçemeyecek.
Bununla birlikte, profesyonel ve ağır vasıta ehliyeti ile taşıt kullananlar günlük 9 saati geçmeyecek şekilde çalışacak. Ama Bakanlık, bu sürenin herhangi bir haftada iki kez 10 saate çıkarılabileceğini açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma dönemleri hakkında da kararlarını belirtti. Buna göre, çalışma dönemini 6 ayı geçmemek üzere işveren belirleyecek.
Resmî Gazete’deki kararda, “Günlük iş süresi 11 saati, gece çalışma süresi 7,5 saati geçemez. Profesyonel ve ağır vasıta ehliyeti ile taşıt kullananların günlük çalışma süresi 9 saati geçemez, ancak bu süre herhangi bir hafta içinde iki kez on saate çıkarılabilir.” ifadesi yer aldı.
Günde 12 saat çalışırız siz denetlemeyin anca karar verin
Türkoya dinlenmek yok, gece 12’den sonra eğlenmek yok, sadece IBAN var.
Yav şunu herkes için 8 saat yapın. Millet 12-14 saat çalışıyor. + Arada yok biraz geç çık yok şu işi de hallet derken rahat 12-16 saat çalışıyor insanlar. E bide buna en kotu 1 saat git 1 saat gel ekle. Mesai ucreti alamiyan var, 5 sene calisip ta işi birakamiyorsun tazminat vs vermiyolar