Matematiğin harika çocuğu, denklemlerin bıçkın delikanlısı, Sinüs‘ün ranza arkadaşı, Cosinüs‘ün badisi, trigonometrinin belkemiği olan Pi, işaret diliyle Π, esasen bir çemberin çevresinin, aynı çemberin çapına oranına denk geliyor.
Ancak matematikle ilgili olan bilim dallarında ve mühendislikte bu kadar sık kullanılmasının sebebi, “birim çember” olarak adlandırılan ve yarıçapı 1 birim olan bir hayali çemberin kendisine eşlik etmesi. Bu durumda çemberin çevresi 2Π oluyor ve çember, silindir ve küreyle ilgili bildiğiniz tüm çevre, hacim ve alan formüllerinin de temeli tam olarak buna dayanıyor.
Einstein’ın Doğum Günü
Einstein’ın ünlü izafiyet teorisinde bile kendine yer bulan Pi, ilginç bir tesadüf eseri aynı zamanda büyük fizikçinin doğum gününe denk geliyor. Yani bugün aynı zamanda Einstein‘ın doğum günü.
3,14159… şeklinde başlayıp sonsuza kadar giden Pi, yaklaşık olarak 22/7‘nin ondalıklı sistemde gösterimini temsil ediyor. Dolayısıyla bugün, yani 14 Mart saat 1.59’da(3,14159), kendi iç dünyanızda yolculuğa çıkabileceğiniz kısa ama değerli bir Pi anı yaşayabilirsiniz.
:: Pi sayısı ile ilgili okul anılarınızı forumda paylaşın.
Bilgi İçin : Pi Day
22/7=3.142857… gibi pi sayisina yakin bir rakama denk gelmektedir.
yani pi sayisi 22/7 den gelmez ve esit degildir.
surcu lisan ettiysek affola
Vay ben de Einsteinla aynı günde doğmuşum demek.