PlayStation‘ların yazılımının kırılması, uzun zamandır karşılaşmadığımız bir durumdu. Özellikle Sony, 4. nesil konsollarıyla birlikte, PS3’te etkinliğini artıran korsan içerik piyasasına oldukça sağlam bir darbe indirdi. Ancak bugün bir hacker grubu tarafından PlayStation 5‘in yazılımının kırıldığı iddia edildi.
PlayStation 5 satış rakamları açıklandı
Oyun konsollarının vazgeçilmezi olan Sony PlayStation 5 için 2021 yılı üçüncü çeyrek satış rakamları belli oldu. İşte detaylar...PlayStation 5’in yazılımı kırıldı mı?
Kötü şöhretliyle tanınan bilgisayar korsan grubu Fail0verflow, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, PS5‘in kök anahtarlarına erişim sağladığını iddia etti. Hacker çetesi, bunu nasıl yaptığına dair herhangi bir bilgi vermedi. Ayrıca bu verileri geniş çaplı olarak paylaşacağına dair bir açıklama da yapmadı.
Bilgisayar korsanlarından oluşan Fail0verflow grubu, bu sabah attığı Tweet‘te şunları söyledi:
Tüm (simetrik) PS5 kök anahtarlarına sahibiz. Ayrıca, yeterince dikkatli bakarsanız, konsol kök anahtarı da dahil olmak üzere hepsi bu yazılımdan edinilebilir!
Digital Foundry, 2011 yılında Fail0verflow‘un PS3‘ün güvenliğini perişan ettiğini söyledi. Ayrıca grubun, PS4‘ü hackleyerek ve Linux ile diğer özel aygıt yazılımlarının Nintendo Switch‘te çalışmasını sağlayarak oldukça büyük bir ün kazandığını da belirtti.
PlayStation kırma işlemi nedir?
PlayStation kırma işlemini, bir iPhone’u Jailbreak yapmak yada Windows işletim sistemini, bilgisayarınızda kaçak olarak kullanmak gibi düşünebilirsiniz. Cihaza yüklenen ve yazılımında bir takım değişiklikler yapan bu uygulamalar, ücretli veya ücretsiz oyunların dileyen herkes tarafından hiç bir meblağ ödemeden, oynanabilir bir hale gelmesini sağlıyor.
Tabii konsolunuza bu işlemi uygulatmanız memnun kalacağınız anlamına gelmiyor. Çünkü bu durum yazılımda hiç bir sıkıntı çıkarmasa bile yalnızca hikaye modlarını oynamanıza olanak sağlanacaktır. Yani çevrim içi oyunlara kırılmış bir cihazla katılım sağlayamazsınız.
Bir diğer dezavantajıysa, Sony gibi büyük bütçeli şirketlerin, oyun alanındaki yatırımları da bir hayli yüksek oluyor. Dolayısıyla eğer bir proje yeterince karlı değilse veya beğenildiği halde ücret ödemek istemeyenler tarafından kaçak olarak kullanılıyorsa, o zaman sunulan bu desteklerin geri çekilme ihtimali ortaya çıkabilir.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
direkt kırar oyunları ücret ödemeden oynardım.
Benim bu konuda ki düşüncem o paralar o oyunlara verilmez. Hadi bir hata yaptın gittin 8 bin cihaza verdin bide oyunlara para ver yok kardeşim bu millet bu yüzden yol alamıyor işte. Adamlar kendi birimi ile almıyor gerek yok diyor biz koşa koşa 10 katına alıyoruz bu yüzden bari kırık olsun da en azından oyunlara para vermeyin evinizin rızkı nı 3 günde bitecek oyunlara harcamayın
Kardesim günümüzde bu tarz şeyler alenen hırsızlık özellikle buraya özel türkçe destekli oyunlar için tamamen emek hırsızlığı
Tabi yaptırırız oyunun 600-700 TL olduğu yerde ne yapacaktik baska
ben sony nin yerinde olsam kırık konsolda satardım cfw gibi istediğin oyunu yükle oyna tabi bu arada satacağım konsolda 35 40 bin civarı olurdu tabi ps5 alan insanlar 10 binlira veriyorsa oyun satın almaya kalksa bu alan kişi zengin ise en fazla 20 30 oyun alırdı buda 20 binlira yapar hadi 25 yapsın benim dediğim rakam tek seferde verip satmak daha mantıklı olurdu bu arada gene yeni oyunlar çıkarırdım onda kesinti olmazdı ayrıca 10 binliraya satacağım konsolda hackerler gene kıracağı için insanlar bu sefer bedava oyun oynardı ve sony ayvayı yerdi bence kırık konsol satsa daha çok kazanırdı çünkü insanların çoğu para verip oyun satın alma taraftarı değil konsolların kırılmasını bekliyorlar…….