Geçtiğimiz Çarşamba günü internet gündemine bomba gibi düşen LinkedIn’in hack’lenme haberi kullanıcılarda şok etkisi yarattı. Rus hacker tarafından gerçekleştirilen saldırı neticesinde 6,458,020 milyon kişinin şifresi çalındı.

Elde ettiği verileri internette paylaşan saldırgan konunun ne denli kritik olduğunu gözler önüne serdi. LinkedIn yönetimi her ne kadar ele geçirilen dosyaların şifrelerini çözmenin kolay olmadığını söylese de, bir süre sonra 165,000 şifrenin kırılmasıyla geri adım attı.

Konuya ilişkin resmi özür yayınlayan ve durum hakkında gerekli araştırmanın devam ettiğini bildiren yetkililer, üyelere şifrelerini sıfırlamaları için e-mail gönderdi.

Olay bu yönde gelişirken veri analiz servislerinden Rapid7 ise -ele geçirilen veritabanına bakarak- kullanıcıların en çok tercih ettiği şifreleri açığa çıkardı. Buna göre “link”“1234”“work”“god”“job” liste başı şifreler oldu.

Ayrıca seri rakamlardan ya da küfür içerikli kelimelerden oluşan şifrelerin yanı sıra, site içeriğiyle doğrudan ilgili tek kelimelik tercihler de dikkat çekiyor.

Şifreler Nasıl Olmalı?

LinkedIn ekibinin yaşadığı bu talihsiz olay sonrası akıllarda şifrelerin hangi özelliklere sahip olması gerektiği konusunda kimi soru işaretleri oluştu. Oldukça ayrı ve derinlemesine bir konu olan güvenlik hakkında verilen ana tavsiye, şifrelerin sayı ve rakamlardan oluşup minimum 8 karaktere sahip olması yönünde.

Doğum tarihi ya da cep telefonu numarası gibi şifrelerin oldukça kolay ele geçirildiği vurgulanırken, bu konuda yapılacak en büyük hatanın basit ve kısa şifrelerin kullanılması olduğu bildirildi.

  • LinkedIn şifrenizin çalınıp çalınmadığını öğrenmek için buraya tıklamanız yeterli.

:: Böylesi bir hack’lenme olayın maruz kaldınız mı? Üyesi olduğunuz web sitelerinde şifrenizin güvnelik derecesine dikkat ediyor musunuz?