Mobil cihazlar belki de en fazla özel veriler içeren yerlerin başında geliyorlar. Mesajlardan çoklu ortam içeriklerine kadar, bir çok bilginin, sizin dışınızda görülmesinin, sonucu pek de iyi olmayan durumlar söz konusu olabilir. Mobil cihazınızda, dilediğiniz her yere şifre koyabilmek istiyorsanız ve akıllı telefonunuz Symbian ise “Handy Phoneguard” aradığınız kan olabilir.


Uygulamanın kullanımı oldukça kolay bir arayüzü mevcut.

“Handy Phoneguard” Symbian’ın tanıdık isimlerinden “Epocware” firması tarafından geliştirilen bir uygulama. Ve bir güvenlik uygulamasından isteyebileceğiniz neredeyse tüm özelliklere sahip.

Uygulama 3 ana güvenlik ekranından oluşuyor. Bunlar veri koruma, uygulama koruma ve telefon koruma şeklinde. Şimdi bu üç ekranın özelliklerini ayrı ayrı inceleyelim.

{pagebreak::Veri Koruma}

Veri Koruma

Veri koruma ekranında cihazınızdaki kişisel tüm dosyalarınızın ve çoklu ortam içeriklerinizin korunması seçeneklerini içeriyor.

Korunmasını istediğiniz nesneler, koruma aktif olduğu takdirde, erişim için belirlenen parolanın girilmesini gerektiriyor. Bugüne kadar bildiğiniz tüm koruma yöntemlerini unutun. “Handy Phoneguard” korumayı cihazın arayüzüne başarıyla entegre olarak sağlıyor. Hiçbir işleme gerek olmadan, parolayı bilen aynı yerden içeriğe erişiyor, bilmeyen ise girmek istediği yer yerine ana ekrana dönüyor.


Şifrelemek istediğiniz verileri seçmek oldukça kolay.

Veri koruma ekranında takvimde kayıtlı bilgiler, rehber, işlem kaydı, mesajlar, dosyalar ve ayarlar gibi bilgilerin yanı sıra fotoğraf, video gibi çoklu ortam içeriklerine de şifre korumalı olarak erişilmesi sağlanabiliyor.

{pagebreak::Uygulama Koruma}

Uygulama Koruma

Uygulama koruma ekranı da yine pek alışık olmadığımız türden bir seçenek. Buradan, mobil cihazınızda yüklü olan uygulamaları da şifre ile erişilebilir olarak ayarlayabiliyorsunuz.


Cihazınızda yüklü olan tüm uygulamalar isimleriyle listeleniyor ve bu listeden istediğiniz uygulamayı seçerek şifrelenmesini sağlıyorsunuz.

Bu sayede bilinçsiz (!) bir elde, yoğun bir internet kullanımının da önüne geçerek, kabarık faturaların da ipini baştan çekmiş olursunuz.

Uygulama koruma ekranında, telefonunuzda firmware ile mevcut ayarların ve uygulamaların şifrelenmesi sağlanabileceği gibi, sonradan yüklediğiniz üçüncü şahıs yazılımlarından şifrelenmesini sağlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken şifrelenmesini istediğiniz uygulamaları listeden seçmek ve onaylamak.

 {pagebreak::Telefon Koruma}

Telefon Koruma

Bu ekranda seçeceğiniz ayarlar uygulamanın genel işleyişini etkileyecek, veri koruma ve uygulama koruma ekranlarındaki ayarların değişmesini sağlayacaktır.

Bu ekrandan mobil cihazınızı açtığınızda uygulamanın otomatik olarak başlayıp, faal hale geçip geçmeyeceğini ayarlayabilirsiniz. Ayrıca şifre koruması açıldığında ne kadar süreliğine uygulamanın erişime açık kalacağını da belirleyebilirsiniz. Bu sayede belirtilen sürenin sonunda uygulama yeninden şifre girilmesini isteyecektir.


Zaman aşımı özelliği ile belirlenen süre içersinde uygulama kullanımda değilse yeniden şifre girilmesi gerekiyor.

SMS alarmı özelliği de yine uygulamanın güzel özelliklerinden. Mobil kullanıcılarının pek de yabancı olmadığı bu özellik ile telefonunuza farklı bir sim kart takıldığı takdirde, belirlediğiniz telefon numarasına bir bilgilendirme mesajı gönderilecektir.

{pagebreak::Uzaktan Koruma Fonksiyonu}

Uzaktan Koruma Fonksiyonu

Uzaktan kilit ve temizleme özelliği ise çok hoş ve gayet başarılı çalışan bir özellik. Bu sayede mobil cihazınızdan uzak kaldığınızda yahut daha kötü bir senaryo ile mobil cihazınız çalındığında bir sms kodu göndererek telefonunuzun kilitlenmesini yahut tüm özel içeriğin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Özel kodu kullanmak için kısa mesaj ile “lock “ yazdığınız takdirde telefonunuz kilitlenecek ve format atılmadan erişim sağlanamayacaktır. “wipe “ şeklinde bir kodu kısa mesajla gönderdiğinizde ise telefonunuzun içeriği tümüyle temizlenecektir.

Uygulama ekranda kalmak için de pek hevesli değil. Ekran koruyucuda ya da başka herhangi bir işlemde arka planda kalmayarak kendini sonlandırıyor uygulamaya yeniden erişmek için yeni bir giriş yapmanız gerekiyor. Bu da güvenlik adına önemli bir ayrıntı olarak göze çarpıyor.


Uygulama telefonunuz için kimlik de diyebileceğimiz bir özellik içeriyor.

“Handy Phoneguard” Epocware tecrübesiyle oldukça başarılı. Türkçe oluşuysa uygulamanın ayrı bir avantajı. Buradaki bağlantıdan Epocware resmi sitesine ulaşabilirsiniz. Uygulamanın Symbian S60 3.sürüm cihazlar için olan deneme sürümüne buradan, dokunmatik ekran destekli Symbian S60 v5 deneme sürümüneyse buradan ulaşabilirsiniz.

:: Mobil cihazlarda bu kadar kapsamlı bir güvenlik yazılımına ihtiyaç var mı?