Amerika’da Snapdragon 855 işlemcisiyle satışta olan S10+ ile, Türkiye’de ve globalde satışta olan Exynos 9820 işlemcili S10+ modelini karşılaştırdık! Bakalım Snapdragon 855 vs Exynos 9820 karşılaştırmasının galibi kim olacak?

Samsung daha önceki S ve Note modellerindeki gibi bu yıl da S10 ailesinde hem Snapdragon hem de Exynos işlemcilerini kullandı. Peki bu işlemcilerden hangisi daha performanslı.

Samsung Galaxy S10 Plus inceleme

Samsung Galaxy S10 Plus inceleme

Samsung Galaxy S10 ailesinin tepe modeli Galaxy S10 Plus inceleme videosuyla karşınızdayız. Samsung Galaxy S10 Plus ile ilgili merak edilen her sorunun cevabı, Galaxy S10 Plus inceleme videomuzda!
Samsung Galaxy S10e inceleme!

Samsung Galaxy S10e inceleme!

Samsung Galaxy S10e inceleme videosuyla karşınızdayız. Galaxy S10e özellikleri neler? Ufak boyutlarıyla dikkat çeken akıllı telefon kullanıcısına neler sunuyor? İyi seyirler...

Hangi S10+ daha iyi? Snapdragon 855 vs Exynos 9820

Samsung’un kendi ürettiği Exynos 9820 işlemcisi 8nm üretim teknolojisine sahip. Qualcomm Snapdragon 855 ise 7nm üretim teknolojisiyle üretiliyor. Tabii aradaki tek farklılık bu değil. Üretim teknolojisi başta olmak üzere, mimari farklılıklar iki farklı Galaxy S10+ modeli arasında ne gibi farklılıklara sebep oluyor? Hazırladığımız videoda hem performansa, hem termal farklılıklara hem de pil performansına yakından bakıyoruz.

Bakalım Samsung Galaxy S10+ modelindeki iki farklı işlemci, bizlere aynı şartlar altında nasıl sonuçlar verecek? Snapdragon 855 vs Exynos 9820 karşılaştırmasının kazananı kim olacak? Cevsabı videomuzda. İyi seyirler…

Snapdragon 855 özellikleri

Qualcomm, 7nm teknolojisiyle TSMC’ye ürettirdiği Snapdragon 855 işlemcisiyle beraber hem hala performanslı olan Snapdragon 845‘in üstünde bir performans sergiliyor, hem de termal anlamda çok daha başarılı bir deneyim kullanıcılara sunuyor. Tabii bu kazanımın tek sebebi üretim teknolojisi değil. İşlemci mimarisi.

Kyro 485: Temeli ARM Cortex A76 işlemci mimarisine dayanan Kyro 485 çekirdekleri, 2.84 GHz frekansıyla beraber üst seviye işlem yükü gerektiren uygulamalarda devreye giriyor. Snapdragon 845’teki Kyro 385 çekirdeklerine göre yüzde 45 performans iyileştirmesi ise, daha iyi termal şartlarla beraber Snapdragon 855’in en çekici yanını oluşturuyor.

Snapdragon 855’in çekirdek dağılımına baktığımızda, 855 işlemcisinde yer alan en güçlü ve hızlı tek çekirdek, 2.84 GHz’e kadar çıkabiliyor. Telefonu zorlayacak olan işlemlerde devreye girecek olan bu çekirdek, telefonun daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlayacak. 3 adet 2.4 GHz’lik çekirdek: Qualcomm’un yeni nesil işlemcisinde yer alacak olan bu çekirdekler, en zorlu görevleri üstleniyor.
1.8 GHz hızında çalışan 4 adet çekirdek: Söz konusu bu çekirdekler ise telefonun gündelik ve sıradan işlemlerini yürütebilmesine yardımcı olacak.

Tüm bunların haricinde ise Snapdragon 855 işlemcisinde yer alacak olan Adreno 640 grafik birimi ise bir önceki nesil Adreno 630‘dan Vulkan 1.1 desteği sayesinde yüzde 20 daha hızlı ve daha güçlü.

Gelelim yeni nesil işlemcinin yapay zekasına. Yapay zeka konusunda oldukça iddialı olan Qualcomm‘un yeni nesil işlemcisi etkinlik sırasında insan beyni ile karşılaştırıldı. Yapılan karşılaştırmada yetkililer yeni nesil işlemcinin otomatik öğrenme konusunda Kirin 980 ve Apple A12 Bionic işlemcisine göre daha gelişmiş özelliklere sahip olduğu da gözler önüne serildi.

Açıklanan resmi bilgilere göre Nöral İşletim Ünitesi sayesinde yeni nesil işlemci bir önceki nesil Snapdragon 845’e göre daha hızlı olduğu da belirtildi. Yeni işlemcide yer alan Spectra 380 ISP sayesinde, Qualcomm’un yeni nesil işlemcisi 60 fps‘de 4K video çekerken bir önceki nesil işlemciye göre yüzde 50 oranında daha az güç tükettiği de özellikle belirtiliyor.

Exynos 9820 özellikleri

Samsung’un açıkladığı rakamlara göre Exynos 9820, bir önceki neslin en güçlü Exynos işlemcisine göre yüzde 50 daha iyi performans sergiliyor. Ama tabii bu her koşulda ne kadar geçerli, onun cevabı testlerimizde.

Yeni nesil işlemci Nöral İşletim Ünitesi ile karşımıza çıkıyor. Bu işletim ünitesi sayesinde yapay zekanın tüm nimetlerinden yararlanan 9820 işlemcisi, yapay zeka işlemlerini bir önceki nesil Exynos 9810 çipsetine göre 7 kat daha hızlı gerçekleştirebiliyor.

Exynos 9820, bizleri yeniden tasarladığı CPU mimarisi ile karşılıyor. En yüksek performans 2.73 GHz hızında çalışan 2 adet Mongoose M4 çekirdeği tarafından sağlanan Exynos 9820’nin tek çekirdek performansı dikkat çekiyor.

8 çekirdekli işlemcinin diğer 6 çekirdeği ise 2x 2.3 GHz Cortex-A75 ve düşük güç tüketimi için 4x 1.9 GHz Cortex-A55 çekirdelerinden oluşuyor.

Yeni nesil işlemcisi, ise çok çekirdekli ve tek çekirdekli performansı bakımında 9810 çipsetine göre, yüzde 15 ila yüzde 20 arasında bir güç verimliliği sağladığını görmekteyiz. Fakat Samsung’un kağıt üzerinde belirtmiş olduğu verilere göre bu farkın yaklaşık olarak yüzde 40 olduğu da özellikle belirtiliyor.

9820 işlemcisinin diğer geliştirmelerine göz atacak olursak, yeni nesil işlemci 5 kamera kurulumuna kadar destekleyebiliyor. Yeni nesil işlemci 8K çözünürlüğünde 30 FPS video kaydedebiliyor. 4K çözünürlüğünde ise yeni Exynos, 150 fps değerinde video çekilebilmemize imkan sağlıyor.

Tamamen geliştirilmiş ISS, LTE ve Cat, 20 modemi ile ön plana çıkan yeni nesil işlemci her yönden dikkat çekmeyi başarıyor.

Yüksek internet hızıyla da oldukça dikkat çeken yeni nesil çipset, LTE- Advanced Pro modemi sayesinde, 2 Gbps hızında indirme yapılmasına imkan tanıyor.

Grafik bakımından da oldukça adından söz ettirecek olan yeni nesil işlemci içerisinde 12 çekirdeli ARM Mali G76 GPU bulunuyor.

Exynos 9820 işlemcisinde yer alan Mali G76 Grafik birimi bir önceki nesil G72 MP18 ile kıyaslandığında, ortaya daha etkileyici ve kesintisiz bir oyun deneyimi çıkıyor.