Reklam

Hangi Sürümü Kullanıyorsunuz?

0
Reklam

İnternet tarayıcıları arasındaki rekabet artık daha önce hiç olmadığı kadar çetin. Uzun bir süredir pazarın lideri konumunda olan Internet Explorer’ın tahtı artık o kadar da sağlam değil.

Özellikle, tarayıcı seçme ekranı uygulamasından sonra Internet Explorer’ın pazar payı düşüşe geçti. En büyük rakipleri de bu durumu iyi değerlendirdiler.

Bu tarayıcıları geliştiren firmalar, kullanıcı kazanmanın zor, kaybetmenin ise kolay olduğunu bildiklerinden, belli aralıklarla yeni sürümler çıkarıyorlar.

Reklam

Tarayıcı seçme ekranı dengeleri değiştirdi

Alışkanlıkları değiştirmek

Alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçmeyen insanoğlu, yeniliklere ayak uyduramakta her zaman zorlanmıştır. Bu durum tarayıcıların yeni sürümleri için de geçerli.

StatCounter adlı bir araştırma şirketinin yaptığı çalışma, popüler web tarayıcıların sürümlerinin kullanım oranlarını karşılaştıran grafikler yayınladı.

Bunlara göre hangi tarayıcıyı kullananların, yeni sürüme daha çabuk geçtiğine ve hangi tarayıcının yeni sürümünün daha çabuk kabul edildiğine tek tek beraber bakalım.

{pagebreak::Google Chrome}

Google Chrome

Google Chrome’un grafiğine genel olarak baktığımızda, tarayıcının zaman içinde sürekli bir yükseliş trendinde olduğunu görüyoruz. Kasım 2008′de çıkan ilk sürüm en fazla %2′lik bir paya ulaşabilmişken, Chrome 4.0 bugün %7’nin üzerine çıkmış durumda.

Grafikten kullanıcıların Chrome’un yeni sürümlerine çok çabuk geçiş yaptıkları görülüyor. Yeni sürümün çıkmasıyla beraber, eski sürümün kullanım oranı ani bir düşüşe geçiyor.

Her yeni sürümün zirve noktasının bir öncekinden daha yüksek olduğu da dikkat edilmesi gereken bir durum.

{pagebreak::Internet Explorer}

Internet Explorer

Internet Explorer’ın grafiğinde ilk çıkış tarihine kadar gidilmediğini görüyoruz. IE’nin son üç sürümü ne baktığımızda, kullanıcıların yeni sürüme geçmesinin çok yavaş olduğu açıkça görülüyor.

Internet Explorer 6′nın hala %10’a yakın bir pazar payına sahip olması bunun kanıtlarından biri. IE 8’in IE 7’yi ancak 15 ay sonra geride bırakabilmesi de dikkati çekiyor.

Buradan, Internet Explorer kullanıcılarının yeni sürüme geçmekte çok yavaş kaldıkları sonucunu rahatlıkla çıkarabiliriz.

{pagebreak::Firefox}

Firefox

Firefox grafiğinde, kullanıcıların yeni sürüme geçişte Chrome’a göre daha yavaş olduğu fakat, yeniliklerin bir süre sonra benimsendiğini görüyoruz.

Firefox 3.0′ün kullanım oranı, Firefox 3.5 çıktıktan sonra düşüşe geçiyor. Ancak bu düşüş çok ani değil. Firefox 3.0 dip noktayı, Firefox 3.5 çıktıktan yaklaşık 10 ay sonra görüyor.

3.5 sürümünden kısa bir süre sonra çıkan Firefox 3.6′nın önceki sürümden daha hızlı yükseldiğini görebiliyoruz. Daha henüz 3.5’in ulaştığı seviyeye gelmemiş olsa da, Firefox 3.6’nın daha yüksek seviyelere geleceğini tahmin etmek zor değil.

{pagebreak::Safari}

Safari

Safari grafiğinde, kullanıcıların 3.1’den 3.2’ye çabucak geçtiğini fakat 4.0’da biraz durakladıklarını görüyoruz.

Safari 4.0 çıktığı zaman kullanıcıların bir süre daha Safari 3.2 kullanmaya devam ettiğini, ancak 4 ya da 5 ay sonra yeni sürümün gerçekten popüler hale geldiği görülüyor.

Grafiğin ortaya koyduğu bir diğer önemli veri ise, Safari 4.0′ın önceki sürümlerden neredeyse iki kat daha fazla pazar payına ulaşmış olması.

{pagebreak::Opera}

Opera

Opera’nın grafiği ise diğerlerine oranla bir hayli farklı ve ilginç. Opera 9.5′in piyasaya çıkmasının, Opera 9.2′nin kullanımını çok fazla etkilemediği ve bu iki sürümün aynı dönemde kullanılmaya devam ettiği ortaya çıkıyor.

Opera 9.6’ın çıkması ise eski sürümleri unutturmuşa benziyor. Opera 10′a alışma süreci ise gayet uzun sürmüş. 9.6’ya alışmış kullanıcılar 10.sürüme geçmekte zorlanmışlar.

Opera 10′un önceki sürümler kadar başarılı olamaması ve yeni bir sürüm çıkmamış olmasına rağmen düşüşe geçmesi ise çok ilginç.

:: Kullandığınız tarayıcının yeni sürümüne hemen geçiyor musunuz?

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version