HDD alırken dikkat edilmedi gereken 4 altın kural!
Bu noktadan sonra hard disk alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna yanıt verebiliriz. İlk HDD’lerin IDE ve SATA şeklinde 2 farklı bağlantı biçimi vardır. Fakat günümüzdeki tüm yeni teknolojiler SATA’yı desteklemektedir. Bu nedenle alacağınız ürün de bu şekilde olmalı.
Okuma/Yazma hızı
Başlıkta da bahsettiğimiz gibi 4 altın kural bulunuyor. Bunlardan ilki cihazın okuma ve yazma hızıdır. Okuma hızı, halihazırda içerisine yüklü olan dosyayı ne kadar hızlı bir şekilde açabileceğini temsil eder. Örneğin okuma hızı yüksek bir HDD içerisine yüklenen oyunlar, düşük değerdeki rakiplerinden çok daha hızlı açılacaktır.
Yazma hızı ise bu cihaza başka bir kaynaktan dosya aktardığınız zaman ne kadar hızlı bir şekilde kaydedebileceğini belirtir. Örneğin bir USB aracılığı ile 2 GB boyutunda bir filmi bilgisayarınıza yüklemek istediğinizde yazma hızı yüksek olan sistem bu işlemi daha hızlı tamamlayacaktır.
HDD’ler yazma hızı SATA I üzerinden en yüksek 150 mb/s seviyesine ulaşırken SATA III SSD’lerde 600 mb/s hızlarını görebiliyoruz. Biçim olarak RAM’lere benzeyen M2 SSD’lerde şu anda 7000 mb/s seviyesine kadar çıkılabiliyor. Hatta 2022 bitmeden satışa sunulacak olan PCIe 5.0 destekli SSD modelleri 15.000 mb/s hızına çıkabilecek.
Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi HDD’ler yavaş olsa da rakiplerinden çok daha ucuzdur. Ayrıca kağıt üstünde arada 100 katlık bir fark olsa da gerçekte bu değere yaklaşan cihaz sayısı çok azdır. Ancak yine de HDD seçerken alabileceğimiz en yüksek hızları tercih etmeliyiz. Zira fiyat tarafında arada cüzi bir fark olacaktır.
RPM hızı
İkinci altın kural ise RPM hızıdır. Bu veri ise HDD içerisinde bulunan mekanik diskin dakikada ne kadar döndüğünü, kısacası hızını temsil eder. Piyasada ise genelde 5400, 5900 ve 7200 RPM şeklinde 3 farklı seçenek karşımıza çıkıyor.
Burada da yine aralarında oldukça cüzi farklar olduğu için en hızlı olanını seçmeliyiz. Hızı yüksek olduğu için bir HDD’nin çok daha iyi olacağını söyleyemeyiz. Fakat okuma işlemine başlamadan önce aradığı bilgiyi daha erken tespit edecektir. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekiyor.
Önbellek miktarı
Hard disk alırken dikkat edilmesi gereken üçüncü altın kural ise önbellek miktarıdır. Cihazların hafızaları arttığı zaman ön bellerin de arttığını göreceksiniz. Örneğin 1 TB boyutundaki HDD’lerde genelde 64 MB önbellek görürüz. Fakat 8 TB almak istediğimizde bu meblağ 256 MB’ye kadar yükselebilir.
Bu önbellekler yaptığımız işleri analiz ederek bir sonraki adımımızı tahmin ederler. Hatta bu arabirimi HDD’ye özel RAM’ler olarak düşünebiliriz. Bu nedenle satın almayı düşündüğümüz aynı boyutta depolamaya sahip cihazlara baktığımızda yüksek önbelleği olanı tercih etmek daha mantıklı olacaktır.
Anakart uyumluğu
Dördüncü altın kurak ise anakart uyumluğu olacaktır. SATA girişlerinin hepsi birbiriyle uyumludur. Bu nedenle bilgisayarda yer alan HDD’yi çıkarıp yerine yenisini veya çok daha hızlı bir SSD’yi takabilirsiniz. Ancak anakartınız SATA I destekliyse SATA III SSD taktığınız zaman ancak bir HDD kadar hız alabilirsiniz. Dolayısıyla bir cihaz satın almadan önce sisteminizin sınırlarını bilmeniz gerekiyor.
Not: Dizüstü bilgisayarınız için bir HDD satın alacaksanız bilgisayarınızın içerisinde fiziksel olarak yeterli alan bulunmadığı durumlarda 3.5 inç yerine 2.5 inç boyutlu HDD’lere yönelebilirsiniz.
Bu yazımızda sizler için hard disk alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna yanıt verdik. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Teþekkürler, umarým alacaklara yararlý olur.
Türkçe karakter sorunu 😂
‘NTFS dosya sistemi hem Windows hem de Mac bilgisayarlarda sorunsuz çalışabiliyor.’ Emin olmadığınız konularda okuyucularınızı yanıltmayın!!!
Üçüncü parti yazılımlar ile olduğunu belirtmişler.
Son aldığım 500 gb ve 1 tb lik hdd ler durduk yerde bozuldular evde. Bütün verilerim gitti. Artık bu taşınır disklere güvenim kalmadı. Bilgisayarın içindekiler canavar gibi yıllardır çalışıyor.
ÇÜNKÜ TAŞINIR DİSKLERİ Bİ TERS KOYUP BİR ARKA YÜZÜNÜ KOYUP ÇALIŞTIRIYORSUNUZ. HELE VERİ AKTARIRKEN O KADAR HIZLI DÖNEN BİR DİSKİ SÜREKLİ OYNATMANIZ ÇABUK BOZULMASINA SEBEP OLUR. PC DE HAREKET ETMEDEN DURUYOR.
2 TB boyutlu WD green aldım. Depolama işini çok iyi yapıyor.
“Platform
Platform konusunda karar verirken çok detaylı araştırma yapmanız gerekmiyor. Genel olarak hard disk modelleri NTFS dosya sistemini kullanıyorlar. NTFS dosya sistemi de hem Windows hem de Mac bilgisayarlarda sorunsuz çalışıyor.”
NTFS dosya sistemi formatlanmış HardDisk ler Mac OS platformunda sadece okunabilir, içerisine dosya yazamazsınız. Lütfen tekrar deneyerek yazınızı düzeltiniz. Kolay gelsin.
Arkadaş çok doğru bir düzeltme yapmış. Bir şey daha ekleyelim. Ntfs veya başka bir dosya sistemi fark etmeksizin istediğiniz diski istediğiniz formata çevirmek 1 dk sürer. bu yüzden alırken nefs mi başka bir şey mi kontrol etmenize gerek yoktur.
sdd alınmalı mı?
2009 model pc ye
NTFS dosya sistemi Maclere uygun değil ve çalışmıyor. Ancak 3.parti yazılımları ile gerçekleşebiliyor. Yazınızı düzeltin lütfen
1 TB Samsung aldım yedekleri, oyunları, full hd filmleri attım hala 400 gb boş alan var.
seagate ex slim
Seagate expansion 500 gb 4 yıldır kullanıyorum hiç problem yok
wd 2tb lık almıştım beni yarı yolda bıraktı 1tb dolduktan sonra pc görmedi vs. arşiv çöp oldu.birazda şans işi teknoloji
Bakalım ne çıkacak
Yazının sonunda secure yazan HDD bende vardı. İçindeki 900 gblık arşivle beraber öldü.
2009-2010 ve 2011 vs vs tarihli sifir diskleri almak mantıklı mıdır
Yüksek RPM daha iyi performans değildir oysa ki
çok iyi bi site
Bende iki farklı WD harddisk, ikisi de çalışmıyor kesinlikle önermem.
her zaman iyiydiniz hala iyisiniz