Reklam

Harici Disk Satın Alma Rehberi

2
Reklam

Bilgisayar sahibi olan kimse artık verilerinin sabit disklerinin içinde kısılı kalmasını istemiyor. Dijital verilerin taşınabilirliği günümüzde büyük önem taşıyor.

İnternet hızlarının artmasıyla beraber, bilgisayar kullanıcılarının dijital arşivlerinin boyutu da giderek arttı. Bu da, verilerin taşınabilirliği konusunda düşük kapasiteli USB flash belleklerin yetersiz kalmasına neden oluyor. Bu yüzden, büyük boyutlu verileri taşımak için bir harici diske ihtiyacınız var.

Reklam

Ürünün satın alma seçenekleri için buraya tıklayın

Hangisi Size Göre?

Piyasada çok sayıda markanın, çok sayıda farklı harici disk modeli bulunuyor. Bunlar arasından hangisinin size göre olduğuna bir türlü karar veremiyorsanız, sizin için hazırladığımız satın alma rehberine bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

{pagebreak::Ne Amaçla Kullanacaksınız?}

Ne Amaçla Kullanacaksınız?

Her cihazda olduğu gibi, harici disk alırken de öncelikle bu cihazı ne için kullanacağınızı belirlemelisiniz.

Eğer çok geniş bir arşiviniz varsa ya da bilgisayarınızın sık sık yedeğini almak istiyorsanız farklı, belli bir boyutun üzerindeki verilerinizi rahat bir şekilde taşımak için farklı bir harici disk almalısınız.

Harici disk satın alırken aklınıza ilk gelen şey elbette ki kapasite olacaktır. Kapasite ne kadar fazlaysa, o kadar iyidir diye düşünülse de durum tam olarak bu kadar basit değil.

Ne kadar kapasiteye ihtiyaç duyduğunuzu iyi belirlemelisiniz. Harici disklerin kapasitesi arttıkça genelde boyutlarının da büyüdüğünü aklınızın bir köşesine yazın.

Ürünün satın alma seçenekleri için buraya tıklayın

Hangi Kapasite?

Piyasada satılan modellerin kapasiteleri 8 TB‘tan, 160 GB‘a kadar geniş bir yelpazede sıralanıyor.

8 ve 4 TB’lık modeller genelde NAS adı verilen ve ağ üzerinde kullanılan cihazlar olup, pek de taşınabilir değiller. Bunların içinde iki ya da dört adet sabit disk bulunur. Bu tip ürünler genelde ofislerde kullanılır.

Eğer standart bir ev kullanıcısıysanız en fazla 2 TB‘lık bir harici disk birçok işinizi görmeye yetecektir.

{pagebreak::Taşınabilirlik}

Taşınabilirlik

Harici disklerin boyutları ve taşınabilirlikleri, kapasitelerine göre değişiyor. Bu durum tüm modeller için geçerli olmasa da genelde 1 veya 2 TB‘lık harici disklerin küçük ve taşınabilir oldukları söylenemez.

İstediğiniz her yere taşıyabileceğiniz, çantanıza ve hatta cebinize bile koyabileceğiniz bir harici disk istiyorsanız kapasiteden biraz ödün vermelisiniz.

Bazı 1 TB‘lık modellerin boyutları taşımaya uygun olsa da genelde 750 GB ve altındaki harici disklerin taşınabilirlik açısından daha uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Ürünün satın alma seçenekleri için buraya tıklayın

Güç Bağlantısı

Elbette burada, cihazlarda kullanılan sabit disklerin boyutlarının da büyük bir etkisi var. Harici disklerde 1,8 inç, 2,5 inç ve 3,5 inçlik sabit diskler kullanılıyor. Az sayıda modelde ise 1 inçlik disk yer alıyor.

Taşınabilirlik ve ergonomik kullanım için önemli olan bir diğer unsur ise harici güç bağlantısı. Bazı diskler çalışmak için ayrıca bir adaptör ile güç alırken, bazı modeller buna ihtiyaç duymaz.

Daha çok, büyük ve yüksek kapasiteli modellerde adaptör bulunur. Harici diskinizi nerede kullanacağınıza karar verip, ona göre bir tercih yapmalısınız.

{pagebreak::Performans İçin Dikkat Edin}

Performans İçin Dikkat Edin

Her üründe olduğu gibi harici disklerde de performans önem taşıyor. Bu cihazlarda veri aktarım hızı öne çıkıyor. Bunu da etkileyen birçok etken bulunuyor.

Bunların başında diskin dönüş hızı ve cihazın veri aktarım için kullandığı arayüz geliyor. Disklerin dönüş hızı genelde ya 5400 RPM ya da 7200 RPM olur.

Tahmin edebileceğiniz gibi yüksek hız, yüksek performans alabileceğiniz anlamına geliyor. Bu yüzden dönüş hızı yüksek olan modellere öncelik verebilirsiniz.

Veri aktarım hızını en çok etkileyen şey ise kullanılan bağlantı arayüzü. Çoğu harici diskte USB kullanılırken, bazılarında bunun yanı sıra Firewire ve eSATA gibi farklı arayüzler de bulunuyor. Elbette USB 2.0 ve USB 3.0 farkını da göz ardı etmemek lazım.

Ürünün satın alma seçenekleri için buraya tıklayabilirsiniz

En Hızlısı Hangisi?

Bu arayüzler arasında en hızlılarının USB 3.0 ve eSATA olduğunu söyleyebiliriz. Firewire bağlantısının da USB 2.0‘dan daha hızlı olduğunu belirtelim.

Burada, harici diskinizi kullanacağınız bilgisayarın üzerindeki giriş çıkışlar önem kazanıyor. Örneğin eğer anakartınızda bir USB 3.0 girişi yoksa alacağınız sabit diskin UBS 3.0 olması hiçbir şey ifade etmez.

Performansı etkileyen bir diğer unsur ise diskin ön belleği. Bu alanda ön belleği daha yüksek olan modelleri tercih etmeye bakın.

:: Harici disk satın alırken nelere dikkat ediyorsunuz?

2 Yorum

  1. bence disk alırken şu aşamada fiyat performans bakımından en uygun çözüm 2.5″ olup usb 2.0 olmasıdır ve 500gb-750gb arası idealdir. Çünkü teknoloji gelişiyor ve ssd disklerin fiyatları ucuzluyor ve sığa alanları yükseliyor bu bağlamda usb 3.0 larda yaygınlaşacak gerçek anlamda teknolojiyi kullanabilir olacaksınız şuan alsanız daha tam performansıyla kullanamayacaksınız. Ayrıca 3.5″ harici güç kaynağına ihtiyaç duyan modelleri hiç önermiyorum çünkü hem çok fazla kablo var hemde hem daha çok yer kaplıyor ve bir priz daha bulmak bazen sorun oluyor.

  2. “Örneğin eğer anakartınızda bir USB 3.0 girişi yoksa alacağınız sabit diskin UBS 3.0 olması hiçbir şey ifade etmez.”

    Bu çok doğru bir ifade değil. Şu anda PCI USB 3.0 kartların fiyatı şu an gayet makul seviyelerde.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version