Havadan su üretimi konusunda birçok prototip cihaz geliştirildi. Ancak araştırmacılar, havadan su üretimi için yeni bir malzeme geliştirerek yenilikçi bir çalışmaya imza attı.
Havadan su üreten malzeme: MOF
Berkley California Üniversitesi’nde bir ekip tarafından geliştirilen yeni bir malzeme, enerji harcamadan su üretebiliyor. Yeni malzeme, özellikle kurak alanlarda su sıkıntısı çekenler için havadan temiz su üreterek, içme suyu ihtiyacını karşılayabilecek.
Metal organik yapı (MOF) olarak adlandırılan malzeme, herhangi bir enerjiye ihtiyaç duymadan, 24 saatte 0.2 litre su üretebiliyor. Üretim sırasında neredeyse hiç maliyet olmaması ve düşük nem değerlerinde bile su üretebiliyor olması, malzemenin içme suyuna ulaşımın zor olduğu bölgeler için kullanılmasını mümkün hale getiriyor.
Scottsdale’de yapılan testlerde, gün içinde yüzde 40 nem geceleri ise yüzde 8 nem oranında her bir kilogram malzeme 0.2 litre su üretebildi. Bu testleri MOF-801 ile yapan ekip, MOF-303 ile testlerini sürdürmeyi planlıyor. MOF-303’ün MOF-801’e kıyasla 150 kat daha ucuz olduğu ve 2 kat daha verimli olacağı belirtiliyor. MOF-303 ile yapılan ön testlerde, günde 400 milimetre yani 3 bardak su üretilebildi.
Havadaki nemi emerek içme suyu üreten malzeme, henüz ticari uygulamalar için hazır değil. Geliştirici ekip, malzemenin yüksek sıcaklıklarda nasıl çalıştığını görmek için testlerine devam edecek. Bunun için Death Valley Ulusal Parkı’nda alüminyum tabanlı MOF testleri yürütülecek.
“Çöl havasından pratik su üretimi” makalesi Science Advances dergisinde yayınlandı. (“Practical water production from desert air”)
{{user}} {{datetime}}
{{text}}