Bilim insanları, elektrikli araçların menzilini önemli ölçüde artırabilecek karbon nanotüp ultra kapasitörler geliştirdi. Menzil ve verimlilik artışı ile ultra kapasitörler, birçok alanda kullanılabilecek kapasiteye sahip.
Karbon nanotüp ultra kapasitörler
Nawa Technologies araştırmaları, lityum iyon piller gibi yüksek kapasiteye sahip ve ekstra hızlı şarj imkanı sunan ultra kapasitörler geliştirdi. Bu ultra kapasitörler, benzersiz verimlilik özelliğinin yanı sıra ağırlıktan da tasarruf edilmesini sağlıyor. Yeni tip kapasitörlerin, sıradan pillerle karşılaştırıldığında 1000 kata kadar daha hızlı şarj imkanı sunduğu belirtiliyor.
Kimyasal tepkime gerçekleşmediği için sadece proton ve elektronların fiziksel olarak ayrılması, pilin ısınmasına veya şişmesine neden olmuyor. Ayrıca 1 milyona kadar olağanüstü bir şarj döngüsü sağlıyor.
Sadece karbon ve alüminyum kullanılan kapasitörler, doğal ve sürdürülebilir kaynakların kullanılması ile önemli avantajlar sunuyor. Kapasitörün gerek malzeme sağlamlığı, gerek şarj avantajları ile bir elektrikli aracın bataryasının sadece saniyeler içerisinde dolması mümkün hale geliyor.
Nawa Technologies yöneticisi Grape, rejeneratif frenleme sistemlerinde enerjinin yüzde 80 gibi çok büyük bir kısmının ısı olarak kaybedildiğini, yüzde 20’lik kısmının bataryalarda kullanılabildiğini belitti. Ancak ultra kapasitörlerin, benzersiz şarj özelliği sayesinde rejeneratif frenlemede yüzde 90 oranında enerji dönüşümünün mümkün olduğunu söyledi.
Yeni nesil piller, nakliye alanında da önemli bir verimlilik sunacak. Örneğin; elektrikli kamyonlar daha uzun menzile sahip olabilecek. Yokuş aşağı inerken yapılan frenlerde, enerji yüzde 90 oranında dönüştürülerek, menzil artırılabilecek.
Şu anda prototip çalışmalara yoğunlaşan Nawa, 2019’un ikinci yarısında Marsilya yakınlarında tam ölçekli bir üretim hattını açmayı planlıyor.
Elektrik yeniden icat edilmiş olur.
teslanın uzaktan elektrik dağıtma projesini baltalamasaydılar, şu an telefonlarımız yolda yürürken bile 24 saat şarj olacaktı, ve batarya diye bir problemimiz olmayacaktı. buna rağmen mükemmel bir gelişme. bunu ilk hangi telefon uygularsa müthiş bir hamle yapmış olur.
Tesla nın bu projesi fizik yasalarına( maxwell yasaları) göre mümkün değil..
sizin tek derdiniz cep telefonunun sarjinin uzatilmasi veya bitmemesidir. ne milletsiniz varya.
1.000 kat hızlı şarj demek 1.000 kat şarj akımı yada anlık güç gereksinimi demek.. Bit otomobil bataryasını şarj edebilmek için devasa güç istasyonu demek.. En az 100 kat daha kalın iletken kesiti demek..
Oyle olmayabilir. Sen oran oranti kurdun ama tam olarak oyle degil. Normal pilleri sarj ederken enerjinin buyuk bir cogunlugu bosa gidiyor. Belki verimliligin yaninda enerji tutabilirligi(boyle bir kelime daha once duymadim) de artirilmistir.
Guzel.
hersene bu tip haberler çıkıyor daha göremedik kendilerini eğer haber doğruysa enerji alanıonda devrim olur resmen içten yanmalı motor benzin dizel aklınıza ne gelirse türkiye dahil olmak üzere tüm sıcak ülkeler enerjide bağımsız olur net ancak haber doğruysa
Twitter’dan Penaltı atışı diye gelenler burda mı? :))