5G teknolojisi ABD, İngiltere ve Güney Kore gibi ülkelerde kısmen kullanıma sunulurken, ülkemize ne zaman geleceği henüz netleşmedi. 2020 – 2021 gibi tarihler açıklanıyor olsa da, hali hazırda 4.5G ile güçlü bir mobil internet altyapısına sahip olunması nedeniyle 5G için acele edilmediği söylenebilir.

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, ülkemizde 5G teknolojisine yönelik yürütülen çalışmalar hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Huawei 5G teknolojisi ile pazarın lideri

Huawei 5G teknolojisi ile pazarın lideri

Google ve birçok firmayla ABD yüzünden sorunlar yaşayan Huawei 5G teknolojisi konusunda rakiplerinin çok ilerisinde olduğunu açıkladı.

5G teknolojisi için güçleri birleştirmeliyiz

HAVELSAN’ın koordinasyon, entegrasyon, test ve aynı zamanda da network sanallaştırma fonksiyonunu üstlendiği OSTİM merkezli “haberleşme teknolojileri kümelenmesi” ile NETAŞ, ASELSAN ve Argela firmalarının Savunma Sanayii Müsteşarlığı çatısı altında toplanarak ULAK AŞ’ye dönüşen “yerli ve milli baz istasyonu yapma projesi” olmak üzere iki çalışmanın bulunduğunu belirtti.

Havelsan 5G teknolojisi için tek marka çağrısı

Atalay, 5G konusunda uzman açığının bulunduğunu ve bu nedenle mevcut uzmanları ikiye bölmenin doğru olmayacağını belirtiyor. Birden fazla kurum ve şirketin aynı konuda çalışma yürütmesinin kaynak israfı olduğunu dile getiren Atalay, hem daha hızlı yol almak, hem de kaynakları etkin kullanmak için bu iki yapının birlikte çalışması gerektiğini vurguluyor.

5G konusunda güçlerin birleştirilmesi ve ortaya tek bir marka çıkarılması gerektiğini belirten Havelsan Genel Müdürü, Türkiye’nin markası haline getirirken, aynı zamanda diğer ülkelere de pazarlamamız gerektiğini, ülkemizde böyle bir potansiyelin olduğunu belirtiyor.

5G teknolojisi için doğru zamanı beklemeliyiz!

Henüz 5G’yi tam anlamıyla karşılayacak teknolojilerin üretilmediğine dikkati çeken Atalay, 5G alanındaki çalışmaların henüz yeterli seviyeye ulaşamadığını, bu konuda doğru zamanın beklenmesi gerektiğini vurguluyor.

HAVELSAN Genel Müdürü Atalay açıklamasında şu ifadelere de yer verdi;

“Standart belirleyici kurumlar tarafından belirlenen teknik performans göstergeleri var. Gecikme süresi 1 milisaniyenin altında kalması, hızın belirli bir seviyeye ulaşması gibi. Onlar belki bu standart yayımlarının 17, 18 veya 19’uncu versiyonlarında olacak. Gerçek 5G, o standartların sağlanmasıyla olacak”

“BTK karar alıp ‘5G kullanabilirsiniz’ derse, ilk olacak şey şudur; henüz ürünleri ham olan yabancı şirketler bize ürünlerini 5G diye sunacaklar. Vatandaşın aldığı hizmet, 4,5G’den fazla olmayacak. Bu da bizim 5G çalışmalarımızı baltalayacak. Yabancı yatırımcılar daha büyük bütçelerle çalıştıkları için doğal olarak ürünlerini bizden daha hızlı geliştirecekler. Bizim isteğimiz, çalışmalarımızı yakından takip etsinler, biz geliştirene kadar onları da bekletsinler. Biz de bu işe aynı zamanda başlayalım.”