Türk Savunma Sanayii son yıllarda birçok alanda atılımlar yapıyor. İnsansız hava, kara ve deniz araçları artık yerli ve milli imkanlar ile global standartların üzerinde üretiliyor. Tüm bu yeni araçlar yine yerli ve milli mühimmat sistemleri ile yenileniyor. Fakat bahsi geçen tüm araçların bir uyum içerisinde koordineli şekilde birlikte çalışmaları da gerekiyor. HAVELSAN bu konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. İşte konuyla alakalı yeni projenin detayları…
HAVELSAN’dan yeni “dijital birlik konsepti”
HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar geçtiğimiz günlerde dijital birlik konsepti projesi hakkında bilgi verdi. İnsansız saldırı ve savunma araçlarının giderek popüler olduğunu belirten Nacar bu araçların birlik içerisinde koordineli şekilde çalışmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca insansız kara aracı Barkan-2 hakkında da bazı detaylar verdi.
Dijital birlik konseptinde sahada aktif görev yapan insansız araçların birlik ve beraberlik içerisinde çalışması gerektiğine vurgu yapıldı. Yani aynı bölgede çalışan insansız araçlar birbirlerinin konumlarından ve yapacakları hamlelerden haberdar olacak. Bu sayede daha etkili saha operasyonları yapılabilecek.
Barkan-2’den yeni özellikler
Nacar, dijital konseptle uyumlu ilk araçlardan biri olacak Barkan-2 hakkında yeni bilgiler de paylaştı. Aracın sahada 2 yıldır test edildiğinden bahseden Nacar, Barkan-2’nin güncellendiğine dikkat çekti. Aracın daha öncesinde 7.62 milimetrelik silah sistemlerine sahip olduğunu ve yapılan güncelleme ile birlikte bu sistemin 12.7 milimetre silahlar ile güncellendiği belirtildi.
Şu an az sayıda Barkan’ın sahada test amaçlı kullanıldığı belirtildi. Alınan geri bildirimler ışığında ürünün geliştirileceği ve seri üretime geçeceği bildirildi. İlerleyen günlerde Barkan-2 ve diğer insansız kara araçlarıyla alakalı detayların geleceği de eklendi.
HAVELSAN bünyesindeki son gelişmelere bakıldığında Türkiye’nin savunma sanayiisi adına ilerlemeler kaydediliyor. Yeni tanıtılan dijital birlik konseptiyle alakalı yorumlar insansız araçlar için oldukça verimli oldukları belirtiliyor. İlerleyen günlerde konuyla alakalı olarak daha fazla detay ve bilgi paylaşılacaktır.
Peki siz neler düşünüyorsunuz? Sizce yeni dijital birlik konsepti insansız savunma ve saldırı araçları için verimli olacak mı? Barkan-2 hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın!
İnsansız sistemlerin avantajları ve dezavantajları vardır. En büyük dezavantajı ise elektronik taarruza maruz kalabilirler ve yapay zeka tarafından ele geçirilebilirler.