Bu servislerin hepsinin temel özelliği birden fazla platformda kullanılabilmeleri. Ayrıca mobil versiyonlarının da bulunuyor olması bizim için seçimde önemli bir ayrıntı olarak yer aldı. Bu tip servisleri bilgisayar üzerinden kullanabildiğiniz gibi, cep telefonunuzdan ya da tablet bilgisayarınızdan da yönetmeniz mümkün. Elbette sundukları hizmetlerle hayatımızı kolaylaştırmaları da önemli bir artıydı.
Hepsi de hayatımızı kolaylaştıran ve farklı çözümlerle bizi daha verimli kılan bu uygulamaları sizler için araştırdık.
ReadItLater (www. readitlaterlist.com)
Biraz Evernote’u andırsa da bur servis daha çok internet sayfalarını adresleri ile kayıt edip daha sonra tekrar okumanıza yardımcı oluyor. Yaptığı iş temel olarak internet adreslerini kayıt etmek ve bunlara internet üzerinden, cep telefonunuzdan ya da istediğiniz platformlardan erişmek. Aynen Evernote’ta olduğu gibi farklı uygulamalar içinden de çalıştırılabilen ReadITLater, örneğin Zite uygulaması ile içinden de kullanılabiliyor.
Uygulamanın Android, iOS, BlackBerry, Windows Mobile, işletim sistemleri için mobil uygulalamaları bulunuyor. Okumak sizin için önemliyse ve sürekli güzel internet adresleri bulup bunları kaybediyorsanız faydalı bir hizmet olarak ReadItLater’ı öneririz.
{pagebreak::1}
Evernote(www.evernote.com)
Birçok platformda karşımıza çıkan servislerden biri de Evernote. Sistem temel olarak www.evernote.com internet sitesi üzerinden işleyen bir not alma mekanizması. Bilgisayarda ya da cep telefonunuzda gördüğünüz bir internet sayfası, fotoğrafını çektiğiniz bir manzara, duyduğunuz bir müzik ya da benzeri şeyi anında kayıt altına alıp Evernote ile saklamanız mümkün. Bunu cep telefonunuz ya da bilgisayar ile yapabiliyorsunuz. Uygulama web tabanlı olduğundan hem PC hem Mac desteği var. Mobil cihazlarda ise başta Android ve iOS olmak üzere farklı platform destekleri var. Ayrıca her iki platform için tablet desteğinin olduğunu da belirtelim. Evernote’un en önemli özelliği ise sadece kendi uygulaması üzerinden değil farklı uygulamalardan da erişim sağlanmış olması. Örneğin Seesmic isimli Twitter uygulamasından Evernote’a doğrudan not almanız mümkün.
Evernote‘ta aldığınız notları kategorilere ayırabiliyorsunuz. Ayrıca bu notlara etiket de tanımlayabiliyorsunuz. Verimlilik için çok başarılı bir uygulama olan Evernote, sürekli bir şeyleri unutanlar ya da herşeyi not etmek isteyenler için de güzel bir çözüm.
{pagebreak::2}
Skype (www.skype.com)
Görüntülü sohbet deyince akla ilk gelen isimlerden biri de Skype. İlk önceleri sadece Windows platformu altında kullanabildiğimizi Skype, artık iPad, iPhone, Android telefonlar da dahil olmak üzere Windows, Mac OS X ve Linux işletim sistemlerinde kusursuz bir şekilde çalışıyor.
Skype’ın farklı platformlara ait sürümlerinde arayüz ve menü gibi ufak değişiklikler bulunuyor. Bunun dışında neredeyse tüm sürümlerdeki kullanım aynı.
Eğer uzaktaki sevdiklerinizle yakından görüşmek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey sisteminize Skype kurmak. Görüntü kalitesi, kullanmakta olduğunuz internet bağlantısının hızına göre değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla yazılımla ilgili bir problemin olmadığını şimdiden belirtelim.
{pagebreak::3}
Dolphin Browser (www.dolphin-browser.com)
Dolphin Browser, küçük boyutlu ve oldukça hızlı bir web tarayıcısı. Özellikle son dönemde mobil cihazlardaki kullanımın artmasıyla birlikte, web tarayıcıları savaşı da iyice kızıştı. Bugüne kadar Opera gibi çeşitli web tarayıcıları mobil kullanıcılar arasında oldukça popülerdi. Ancak son zamanlarda Dolphin Browser, yaptığı çıkışla birlikte 9 milyondan fazla Android kullanıcısı tarafından tercih ediliyor.
Dolphin Browser, hızı dışında sekmeli gezinme imkanı ve gesture desteğiyle dikkat çekiyor. Bunun dışında Dolphin Browser, oldukça esnek bir kişiselleştirme yeteneğine de sahip. Bu da vaktinin büyük bir kısmını internette geçiren kullanıcılar için önemli bir özellik. Dolphin Browser, beraberinde 50’den fazla eklenti de getiriyor.
{pagebreak::4}
StumbleUpon (www.stumbleupon.com)
İnternet uçsuz bucaksız kocaman bir dünya. Bu koca dünyada yolu bulmak için Google gibi bir arama motoruna ihtiyacımız var. Fakat Google, bize ancak istediğimiz sonuçları verebiliyor, ihtiyacımız olanı değil. Bu noktada devreye StumbleUpon giriyor.
StumbleUpon için internette gezinmenin eğlenceli yolu diyebiliriz. Sistem, tamamen bizim seçtiğimiz ilgili alanlarına kayıtlı ve kullanıcıların daha önce oyladığı siteleri bize göstererek işliyor. Öncelikle ilgi alanlarımızı seçiyoruz. Örneğin sinema, konsol oyunu ve çizim olmak üzere 3 farklı katefori seçtik. Stumble tuşuna bastıkça bu kategorilerde çeşitli siteler karşımıza geliyor. Emin olun hepsi de eğlenceli siteler.
Gösterilen siteleri beğenmek ve beğenilen siteleri toplu olarak görmek mümkün. StumbleUpon kullanmanız için öncelikle kayıt olmanız gerekiyor. Ondan sonra StumbleUpon, bütün bilgilerinizi kendi veritabanında saklıyor. iPad’den ya da Windows’dan girdiğinizde beğenilere ulaşabiliyorsunuz. StumbleUpon; Windows ve Mac için toolbar olarak, Android ve iOS cihazlar içinse uygulama olarak indirilebiliyor.
{pagebreak::5}
Wunderlist (www.6wunderkinder.com/wunderlist)
Yapılacaklar listesi tutmak istiyorsanız fakat her cihazda bu listeye ulaşmak istiyorsanız Wunderlist tam size göre. Aslında klasik not uygulamalarının sahip olduğu bütün özelliklere sahip olan Wunderlist’te kategori açmak ve bu kategorilere notlar eklemek mümkün.
Ev, iş veya daha farklı isimlerle kategori açıp, orada yapılması gereken işleri kategorilendirebilirsiniz. Ayrıca önemli notların yanındaki yıldıza basarak bütün önemli notlarınızı da toplayabilirsiniz.
Wunderlist için bütün platformlarda var diyebiliriz. Mac OS X, Windows, iPad, iPhone, Android ve Linux için uygulamaları bulunuyor. Eğer notlarınızı sürekli yanınızda taşımak istiyor ve farklı platformlarda da görebilmek istiyorsanız Wunderlist size istediklerinizi verecektir.
:: Platformlar arası çalışan uygulamalar kullanıyor musunuz?
Bu yazı Özgür Çetin ve Atalay Keleştemur’un katkılarıyla hazırlanmıştır.