Tarihi boyunca, bir şeyleri değiştirmeyi, var olanın üzerine daimi olarak bir şeyler katmayı kendisine verilmiş bir görev olarak kabul eden ve bu sorumluluğu hiç aksatmadan yerine getiren insanlık, pek çok dönüş noktasına imza atmıştır.
Gelecek, insanlığın devamını sınırlı bir çizgiyle tutmayacağı yola gerçekleştirilen dönüş beraberinde, basitten karmaşığa, parçadan bütüne hayatımıza etki eden buluşlara değinmek gerekiyor.
Görünenin ardından var olanları göz ardı etmemeye ek olarak, yalnızca var olanları hatırlatmak maksadıyla oluşturmak üzere.
1- Modem
Voltaire, JJ. Rousseau’nun çabalarından sonra meydana gelen ansiklopedi devriminin ardından atılan ikinci büyük adım olarak betimlenen internet, ilk sürümünde kutsallığı kaldırılan bilginin, kolaylık bağlamında ne denli bir rotaya sahip olacağını gözler önünde seriyordu.
“Tek tuşla bilgiye ulaşma” kavramının ortaya çıkmasına ön ayak buluşun ise, beden bulma, ulaştırma biçimini üstlenme noktası olarak betimlenen “modem” ise, 1980′lerdeki ilk bireysel bilgisayarlar fikirleri ile oluşuyor, 21. Yüzyıl teknolojisi takibinde, Wi-Fi çözümüne dek evriliyordu.
Var olup olmadığı son derece tartışma konusu olan sınırının ilk aşaması ise bizlere bu şekilde aktarılıyordu.
{pagebreak::1}
2- Dijital Kamera/Fotoğraf Makinesi
Halihazırda var olan görüntüyü saklamak, kaydetmek maksadıyla bir makinenin içerisine sığdırmak fikri yeterince büyük gözükürken, arkasına bakmaksızın yoluna devam eden teknoloji beraberinde gelişen modeller meydana gelen hayranlıkları gizleyemiyordu.
Fotoğrafın çekildiğine dair bir işaret belirtisi niteliğindeki kırılan ampuller, 36 poza ile sınırlandırılan, geri dönüşü olmamasından kaynaklı çekilen her görüntüyü özel kılan sürümler, günümüzde ilgisi olan/olmayan herkesin bir tanesine sahip olduğu son modellerine kadar var olan aşamayı oluşturuyordu.
Japonların “anı hafıza yerine, bir alette” saklama fikri çerçevesinde beden bulan buluşlarının, cep telefonu fotoğrafçılığı çerçevesinde herkese ulaştığını dile getirsek yanılmayız. Teknolojinin bu harikasında da önümüzü net göremiyoruz.
{pagebreak::2}
3- Televizyon
Sonuna dek var olan görecelilik kapsamında, kimine göre olumlu kimine göre olumsuz olarak anlamlanan televizyon, günümüz değer yargılarının başlıcalarından biri olarak betimleniyor.
Günlük ritüelleri, sosyal alışkanlıkları biçimlendiren bir etkiye sahip olan, kimine göre kişilerarası iletişimi bitiren bir “aptal kutusu”, kimilerine göre hayata renk katan bir “sihirli kutu” olarak ifade edilen görüşleri bir bünyede toplayan televizyon, yarattığı iş kolları, meydana getirdiği farklı yaşam biçimi beraberinde son yüzyılın en mühim buluşlarından biri olarak tartışmasız yazımızda yerini alıyor.
Biraz daha ileri giderek, belki de yaşamlarımızı en çok etkileyen buluşun övgü-sövgü kısmı için ise John Logie Baird’u anmamız gerekiyor.
{pagebreak::3}
4- Gameboy
“Pese gitmek”, “Fifacı olmak”, “Winning Eleven unutamamak”, “Mario’ya olan sempatini haykırmak”, “Sonic ile gülüp ağlamak”, “Lol Turnuvalarına katılmak”. Hepsinin bünyesinde çıktığı bir “ata” niteliğinde meydana gelen Gameboylar, var olan cinsiyetlerden başta erkek kısmına hitap etmekle beraber, günlük yaşantıyı renklendirmek adına meydana gelen aktivitelere bir ek olarak gözüküyor.
“Hem de ne ek” şeklinde kendi kişisel görüşümüzü belirttiğimiz cümle bazında, müthiş bir sermaye piyasası yaratıp, kar marjı oluşturan sektör, alışkanlık olarak masumane edilen duyguyu bağımlılık olarak ciddileştiren kesimin liderliği beraberinde geçen her gün içerisinde büyümeye devam ediyor. Kendine has kurulan siteleri, uygulamaları, yazılımcıları, şirket kurucuları beraberinde.
{pagebreak::4}
5- Uzaktan Kumanda
Tartışmalara meal vermeyecek düzeyde, su götürmez bir gerçeklik ile, “insan hayatını kolaylaştırma” adına icadı gerçekleşen envanter olan kumanda/uzaktan kumanda, insanoğlunun hayatı, yaşadıklarını kolayca yönetme arzusunda beden buluyor gibi gözüküyor.
Olduğun yer olarak belirlenen sabit noktadan verilen yönergeler beraberinde yapılması çok istenen eylemi gerçekleştiren alet, gelişen teknolojiler paralelinde üretilen ürünler olan televizyon, klima, müzik çalarlarla nefes alıyor.
Çinko kokan karbon pillerle kullanılıyor, çalışma işlevini yerine getirmeyince kendisine vurulmak suretiyle var olan sorunlarını hallediyor. Televizyonu yönetme-evini yönetme-ülkeyi yönetme-dünyayı yönetme.
{pagebreak::5}
6- MP3 Player
80‘li yılları hatırlatarak başlamak isteriz. Madonna’nın Hung-Up şarkısı ile farkındalığını arttırma yoluna gideriz. İcadı gerçekleşmeden önce var olan sürümlerinin sahip olduğu ebat sorunu ile dem vurur, pragmatizm gereği küçültülmüş ürün ile son noktayı koyarız.
Klişe bir ifade olarak sözlüklerde yerini almasına rağmen, “ruhun gıdası” olarak yıllar boyu varlığını sürdüren müziği, naçizane dinletme-kullanıcıya ulaştırma yöntemi olarak kullanılan kaset çalar, cd çalar, mp3 çalar, gittikçe küçülen ve ulaşımı kolaylaşan sürümleri ile gözler önüne seriliyor.
{pagebreak::6}
7- Yazar Kasa
Alışveriş adı altındaki, kimine göre zaman kaybı, kimine göre yaşam biçimi olarak değer bulan, sözlük tanımı çerçevesinde “sosyal” bir aktivite olan etkinlikler zincirinin son aşamasında, karşılaşılan, “en sevilmeyen nokta” olarak vuku bulan alınan envanterin fiyatını ödeme aleti olan yazar kasanın Türkiye’ye gelişi 1985 yılını kapsıyor.
Bu tarihten sonra yasa beraberinde bir zorunluluk olarak ilgili tüm iş kollarında kullanımına başlanan alet, “veresiye” gibi birçok kavramın ortadan kalkmasında ana rolü üstlense de var olan ticareti usulüne uygun olarak gerçekleştirmenin en ideal yolu olarak gözüküyor.
Tabi bir de “kasa kuyruğu” kavramının doğuşuna yaptığı katkılar yadsınamaz.
:: Hayatınızı değiştiren veyahut derinden etkileyen buluşun ne olduğunu düşünüyorsunuz?
97de cikan en onemlisi telefon..
Apple. (Mac OS, iOS, Mac, iPad, iPhone, iPod) Yeterince değiştirdi.
yazar kasa cep telefonundan daha devrimsel bir cihaz yani? ne içtiyseniz bana da gönderin laaa
saçma bir liste olmuş… hayatın seyrini değiştiren demek çok iddialı… o zaman da iddialı şeylerden bahsetmek lazım… yazar kasanın o listede işi ne… hayatın seyrini değiştirenler… 1.elektrik 2.petrol 3.sanayi devrimi 4.sinema/TV 5.internet 6.gıda hormonları ve GDO 7.smartphone…. benim listem bu şekilde…
senin listen daha saçma olmuş 🙂
Sanayi devrimi en başta zaten senin sıralamana göre….
BU AYNI CEM YILMAZIN 5 ELEMENTİ SU HAVA ATEŞ TOPRAK TAHTA SIRALAMASINA SOKMASI GİBİ OLMUŞ
aslında bir belgeselde viskinin çok önemli bir şey olduğunu gösteriyordu buna göre tuz madeninde kendi viskisini yapan adam yeni bir damıtma ünitesi alır ve eskisiyle madende çıkan katranı damıtır ve böylelikle benzini bulur faydası bununlada bitmez eskiden ışık için balina yağı kullanılırken artık daha az koku ve is çıkaran ve bulunması kolay olan bu buluşun türevi olan gazyağı kullanılır ve binlerce balina kurtulur daha o belgeselde birçok buluş viskiye dayandırılsada bana göre en önemli buluşlar 1 matbaa 2 elektrik 3 ampul 4 petrol 5 patlamalı motorlar 6 radyo frekansları 7 internet 8 elektron mikroskobu 9 atom 10 nano teknoloji diye gider
yazar kasada neymiş bizde gönül yazar var dermişim ama yine bu yazar kasa geyiğinden saçma olmaz yani kredi kartı deseler neyse
Kim sallamis bunu ya tam sallama bi yazi olmus berbat nintendo diyo adam ya 🙂
8. olarak önerim prezervatif.
İyi şeyler geldiler ve degistirdiler
Hic dusunmeden gozumuzun gordugu her yerde olmasina ragmen aklimiza gelmeyen plastik son yuzyilin en onemli ve hayati degistiren bulusudur derim suan dunyada nereye baksaniz gorursunuz
Araba,elektrik,internet, telefon,Petrol,televizyon… Gameboy nedir kardeşim?
Çok mantıklı olmuş yalnız ya