CES 2018 teknoloji turumuzda, HDMI standardının en yeni nesli 2.1’i deneyimleme şansı bulduk. HDMI’ın açtığı stantta, HDMI 2.1 ile beraber gelen tüm yenilikleri sizlere aktarıyoruz.
Tüm CES 2018 video ve haberlerimize özel CES kategorimizden ulaşabilirsiniz
HDMI 2.1 bizlere neler sunuyor?
En yaygın kullanılan görüntüleme standardı HDMI, TV’lerde, oyun konsollarında, bilgisayarlarda, aklınıza gelebilecek pek çok farklı cihazda, görüntü çıkışı ve girişi alanında hizmet veriyor.
Hızla gelişmeye devam eden görüntüleme teknolojileri, HDMI 2.1 ile beraber gelişimini sürdürmeye devam edecek.
HDMI 2.1 ile 10K desteği!
Yeni HDMI ile birlikte gelen daha fazla çözünürlük ilk olarak göze çarpan yenilik.
Yeni versiyonla birlikte 10K’ya kadar çözünürlüğe destek sunuluyor. Öte yandan 10K ile tam olarak ne demek istendiği HDMI Forum tarafından detaylandırılmış değil.
Thunderbolt 3’ü geçti!
Thunderbolt 3’ün 40Gbps’ni aşarak, 48Gbps bant genişliği sağlayan HDMI 2.1 standardı, bant genişliği tarafında önemli bir başarım elde ediyor.
HDMI Forum, HDMI 2.1 cihazların bu yılın ikinci çeyreği sonrasında yaygınlaşmasını bekliyor.
Tahminler ise 5K’nın 4K ile olan bağı gibi, 10K’nın da 8K ile bağı olacağı yönünde. Ek olarak HDR için geliştirilmiş destek, 10K çözünürlükte bile 120 FPS’ye varan artan kare oranı öne çıkan detaylar arasında.
Değişken kare oranı sunacak Game Mode VRR adlı özellik ise, AMD ve NVIDIA’daki benzerleri gibi ekran yırtılmaları ve V-Sync’in sebebiyet verdiği gecikmeden oyuncuları kurtaracak. Bu yeni özelliğin DisplayPort Adaptive Sync’in HDMI hali olduğunu söylemek mümkün.
Gelişmiş Audio Return Channel (eARC) ise nesne tabanlı ses desteği sağlıyor ve sesin nereden geldiği Dolby 5.1 gibi sistemlerde olduğu gibi belirli bir kanaldan farklı olarak gösteriliyor. Sistemin ölçeklenmesi ve uyarlanması imkanı dışında, sabit hoparlör yerleşimi gerektiren kanal tabanlı ses çözümlerine göre eARC, seslerin nereden gelinmesin istendiğine göre daha fazla hassasiyet sağlayabilecek.
:: HDMI 2.1, cihazlardaki çözünürlük artışlarının hızlanmasında itici güç olur mu dersiniz?
Bence veri gönderimide desteklemeli. Yani hdmi ile usb takmadan dokunmatik ekranda kullanabilelim. Birde tv nin ir sensörünü wifi ve bluetooth u hdmi ile bağlanan cihaz kullanabilmeli. Birde kablosuz görüntü aktarma standartı olan miracast gelişmeli gecikme azalmalı.
port çok kaba daha ince yapsalar olmuyormu
Belli bir noktadan sonra teknoloji uçuyor, HDMI 3.0 tam ihtiyacı karşılar zaten ondan sonra kablosuz bağlantılara geçilir kablolar kaldırılır.
Aktarma konusundaki gelişimler önemli. Çok işe yarar faydaları oluyor.
Daha Full HD bile tam oturmadı. Digitürk kutusu bile yeterli HD vermiyor, TV nin dahili alıcısı ise daha kaliteli fakat bence o da yetersiz. Yeni alıştık Full HD ye fazlası lüks ve ticari kişilere yönelik.
Bu hdmi versiyonunu sabırsızlıkla bekliyorum.
Ps4 pro da 4k hdr yi rgb firmasına açamıyor. Yuv422 ile açıyor, hdmi 2.0 yüzünden.
bu kabloyu almak yeterlimi.yoksa ps4 pro ve kullandığımız led tv ye ufak bir yazılımmı gerekiyor.
Yorumları okudum tamam 🙂
Böyle olursa çok iyi.