ABD’de düzenlenen South by Southwest Interactive Festival’e Skype ile bağlanan Assange, “Önümüzdeki birkaç yılda gezegendeki herkes takip edilebilecek,” diyor. Kendisi 2010 yılında WikiLeaks gizli hükümet dokümanlarını paylaşmaya başlayınca şöhret olmuştu.

İsveç, Assange’ın bir kadına tecavüz ettiği, başka bir kadına da cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Haziran 2012’de Ekvador kendisine sığınma hakkı vermiş, o da büyükelçiliğe kaçmıştı.

Hakkındaki taciz – tecavüz suçlamalarını yalanlayan ve politik kaynaklı olduğunu söyleyen Assange, İsveç’in kendisini ABD’ye transfer etmesinden korktuğunu söylüyor. Neticede ABD, Assange’ı idam edebilirdi.

Cumartesi günü yaptığı konuşmada Ekvador büyükelçiliğindeki yaşamını hapis hayatına benzeten Assange “belki” gerçek mahkumların daha kötü şartlarda olabileceğini söylüyor.

Aslında konuşma bir “soru – cevap” bölümü gibi planlanıyordu ancak teknik sorunlar nedeniyle Assange’ın bir saatlik konuşma yapması ile sonuçlandı.  Sorular ise Twitter’dan geldi.

Tek taraflı konuşmadan salondaki 2.000 kişiden bazıları sıkıldı, dinleyicilerin çoğu Assange konuşmasını bitirmeden salonu terk etmişti. Elbette çok şey kaçırdılar… Hem de çok!

Moderatör Benjamin Palmer’ın ses bağlantısı ilk 15 dakikadan sonra kesilince Assange konuşmayı kendi kanaatiyle yürütmek zorunda kaldı. Ve ABD, İngiltere gibi devleri eleştirdi.

Hepimiz takip altındayız

{pagebreak::::2}

ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı’nı “düzenbaz” olarak nitelendiren Assange, ajansın gereğinden fazla güce sahip olduğunu söylüyor. “Obama ajansı kapatmak isteseydi, onu devirirlerdi.” diyor.

“Obama’ya çamur atarlardı. Kongre onu suçlardı ve cezai suç unsuru oluşurdu.” diyor. Ülkemizde her gün yeni bir telefon kaydı yayınlanırken bunu anlamak daha kolay olsa gerek.

Assange, WikiLeaks gibi aktivist grupları hükümetin halkın özel alanına girmesine karşı direnen özgürlük savaşçıları olarak nitelendiriyor.  “İnternet artık insan hayatıyla bütünleşti. İnsani hukuk, internet için de geçerli olmalı.” diyor.

Anlamadığımız bir dünyada yaşıyoruz. Hükümetler gerektiğinden çok daha fazla güce sahipler.” diyen Assange, hükümetler çok fazla bilgiye sahip olduğundan vatandaşların durumu kavrayamadıklarını belirtiyor.

Google ve Facebook gibi kullanıcı bilgileri toplayan internet titanlarını da boş geçmiyor elbette. “Olan şey, zaten çok güçlü olan bir kesimin halkın çoğunun varlıklarını eşi görülmemiş bir şekilde soymasıdır.” diyor.

“Bunu hepimizden bilgi çalarak yapıyorlar. Bilgi güçtür, onlar da çok fazla güç topluyorlar.” diyerek yorumlarını belirten Assange, dünya çapında Android’li cihaz sayısının bir milyarı geçmesinden de yakınıyor.

“Bu büyük bir sorun, bir grup insanlar hakkında bu kadar fazla bilgiye sahip. Sattıkları ürün, sizsiniz.” diyor.

Aynı konferansta Rusya’da sürgündeki Edward Snowden’in de canlı bir bağlantı ile pazartesi günü bağlanması bekleniyor.

:: Hükümetler kişisel bilgi konusunda gereğinden fazla mı güçlü?