Reklam

Hibrit Sabit Disk Nedir?

10
Reklam

SSD’ler bir önceki makalemizde bahsettiğimiz üzere oldukça performanslı ama klasik sabit disklere göre daha az kapasiteli ve de yüksek fiyat etiketine sahip. Yani gigabayt başına düşen fiyat, SSD’lerde oldukça yüksek. Mekanik yani klasik sabit disklerin de fiyatları daha ucuz ve daha fazla depolama alanı sunabiliyorlar. Hibrit sabit diskler, SSD ve klasik sabit diskleri orta noktada buluşturan teknoloji diyebiliriz.

 

Reklam

Hibrit disklerin yapısına bakacak olursak, klasik sabit diskin yanı sıra bir de disk içerisinde oldukça hızlı bir bellek bölümü yer alıyor. Yani klasik sabit diskin yüksek kapasite avantajı ile SSD’lerin hız avantajı bir araya geliyor.

Hibrit disklerin ilk örneklerinden birisi Seagate’in Momentus XT modeli. Bu modelde 500 GB kapasitenin yanı sıra 4 GB’lık bir SSD kullanılmış. Ayrıca üzerinde Seagate’in geliştirdiği özel bir kontrolcü bulunuyor. Bu kontrolcü sayesinde hibrit disk üzerinde gerekli optimizasyon sağlanıyor.

{pagebreak::iki}

Seagate’in Adaptive Memory adını verdiği bu teknoloji sayesinde hibrit diskinizde bulunan SSD kısma sabit diskte sık sık eriştiğiniz dosyaları kendi kendine akıllı bir şekilde öğreniyor ve kopyalıyor. Ancak bu SSD kısmı normal bir depolama alanı gibi kullanamıyorsunuz. Sadece kontrolcü tarafından öğrenilip sık erişilen dosyalar bu alana kopyalanıyor ve bir dahaki sefere direkt SSD‘den çok daha hızlı olarak bu dosyalara ulaşılıyor.

 

Tabii hibrit disklerden tam anlamıyla SSD performansı beklemeniz yanlış olur. Çünkü en sık eriştiğiniz uygulamalar sadece bu 4 GB’lık alana aktarılıyor. Onların haricindeki dosyaları yine klasik sabit diskten okuyor ve yazıyor.

Adaptive Memory teknolojisi sayesinde kullanım alışkanlıklarınız değiştiğinde, sabit diskiniz de buna ayak uydurarak neyi daha sık kullanmaya başladıysanız otomatik olarak onları SSD bölümüne aktarıyor.

{pagebreak::uc}

SSD’leri yüksek fiyatlarıyla satın alma tercihlerinizde bulunduramıyorsanız, özellikle dizüstü bilgisayarınız için hibrit sabit disklerin oldukça iyi bir alternatif olduğunu söyleyelim. Piyasadaki dizüstü bilgisayarlara baktığımızda Exper’in Karizma NC13H Hybrid modelinde bu sabit diskin kullanılmış olduğunu görüyoruz. Karizma NC13H, Intel’in 2.53 GHz hızında çalışan Core i5 460M işlemcisi ve 6 GB DDR3 bellek tarafından güçlendiriliyor. 2 GB dahili belleğe sahip AMD Radeon HD5470 ekran kartı da bu bileşenlere destek veriyor.

İçerisinde bulunan Seagate Momentus XT hibrit sabit disk sayesinde normal sabit diskli dizüstülere göre daha hızlı açılıyor. Adaptive Memory teknolojisi sayesinde sık eriştiğiniz dosyalara daha hızlı bir şekilde ulaşıyorsunuz ve bu sayede daha performanslı bir sistem sahibi oluyorsunuz.

Hibrit diskler hala geliştirilmeye açık. Örneğin 4 GB yerine biraz daha büyük kapasiteli SSD bölüm kullanıldığı zaman çok daha fazla öğrenebilen alan olacağı için daha fazla dosyaya daha hızlı bir şekilde ulaşabileceksiniz.

::Hibrit sabit disk kullanıyor musunuz?

A D V E R T O R I A L

10 Yorum

  1. Ben yakın zamanda notebook harddiskimi değiştirdim. Üzerinde 80 GB 5400 RPM ve 8MB cache vardı uzun bi araştırma yaptım ve Momentus XT yi gözüme kestirdim. Tam alacaktım Kİ internette gezinirken Momentus XT nin test videosunu gördüm. Normal bir 7200 lük harddiskten çok da fazla bir performans vermiyor. En azından bana göre parasına değmez, diyerekten bir 500 GB 7200 16 MB cache li bir harddisk aldım ve gayet memnunum.

    Bence Momentus XT PARASINA DEĞMEZ….

  2. Ben Momentus XT kullanıyorum ve performansında çok memnunum. Testlerde oldukça iyi performans verdiğini gördüm ve tercihimin doğru olduğunu düşünüyorum. Sistem açılışı bariz hızlandı, ayrıca program açılışları da eski harddiskime göre oldukça hızlı. Eskisi 5400 rpm’di fark olması normal ama beni oldukça tatmin etti. Özellikle uykuya aldığım zaman açılış hızı çok arttı. Ben oldukça memnunum açıkcası.

  3. @ilgicekici
    5400rpmden ne bekliyosun dostum saniyelik açılma kapanmamı?!

    ben WD Caviar Black 1TB x 2 kullanıyorum sistemimin kendine gelmesi 1dkyı buluyo , pcde toplamda 7 gadget (sidebar) , Norton 2011 internet sec. ve masaüstünün yıgınla dosya ve simge dolu olmasıda cabası gayet normal olarak görüyorum açılış hızını.

  4. Ben kendi yaptıgım teslerle karsılastırdım Hibrit disklerin performansını ama 7200 rpm diskten hızlı çalısmıyor, sistemini hızlandıracak arkadaşlara tavsiyem düşük kapasitesili bir SSD harddisk satın almaları fiyat yönunden yada 7200 rpm olan bir disk almaları

  5. Ben de bir ara düşündüm ama sesli çalıştığı söylendiği için vazgeçtim. Şu anki modelleri bilemiyorum.

  6. Hibrit disk alacağıma 10 GB ssd alır, işletim sistemini ona yükler geri kalan her şeyi Mekanik hdd ye yüklerim daha iyi. Ha tek kötü tarafı fazladan enerji tüketmesi ama olur o kadar. Hatta yeni bir bilgisayar alsam kesinlikle ssd + mekanik hdd kombinasyonunu kullanırım. Hibrit bana göre şu zamanlarda gereksiz bir teknoloji.

  7. gereksiz bir teknoloji ve karmaşık bir depolama yapısı var…ssd veya hdd lerin yerine tercih edileceğini sanmıyorum

  8. ahaha gereksiz bir buluş sadece bilgisayar üreticilerin işine gelir 😀 bizim gibi kendi pc’sini kendi toplayanlara bence çok gereksiz ssd’ye sistem dosyalarını yüklerim 7200 rpm’lik güzel bir cache’li mekanik hdd alırım ona da istediğimi yüklerim daha iyi perfonmans alırım 😀 ama paranız varsa hiç düşünmeden ssd alın .d

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version