Hidrojen yakıtlı araçlar, her ne kadar elektrikli araç furyası kadar kendinden söz ettirmese de büyük firmalar tarafından ar-ge sürecine dahil ediliyor. Sizler için IAA Mobility etkinliğinde BMW iX5 Hydrogen modeline göz attık.
Hidrojen motorundan çıkan egzoz gazı saf su buharından ibaret. Bu yüzden Hidrojen yakıt hücresi teknolojisi temelde emisyonsuz olarak nitelendirilmektedir.
BMW iX5 Hydrogen modelini inceledik
ShiftDelete YouTube kanalında farklı içerikler ile karşınıza çıkmaya devam ediyoruz. Bu videomuzda Hidrojen yakıtı ile çalışan BMW iX5 Hydrogen modeline göz attık. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmayalım ve sizleri videomuz ile baş başa bırakalım.
Emisyon ve yakıt tüketimi konusunda elektrikli araçlara benzer özelliklere sahip olan FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) modeller, yüksek menzil avantajıyla dikkat çekiyor. FCEV araçların en büyük dezavantajı elektroliz sırasında oluşan kayıplar nedeniyle verimlilik konusunda BEV (Battery Electric Vehicle) modellerin oldukça gerisinde yer alıyor.
BEV modelleri, sıcaklık ve nem gibi ortam koşullarından olumsuz etkilenirken FCEV araçlar gücünü yakıt tankından aldığı için tüm hava koşullarında performans kaybetmeden çalışabiliyor.
BMW, 2019 yılında i Hydrogen Next konseptini kullanıcılar ile buluşturmuştu. Hidrojen yakıtlı ilk aracını 2005 yılında tanıtan şirket, bu yıl düzenlenen IAA Mobility fuarında iX5 Hydrogen adını verdiği SUV modelini sergiledi.
170 beygir aktif güç üretebilen aracın gücü sportif amaçlı kullanımda 374 beygire kadar çıkabiliyor. 10.000 Psi yakıt tankı bulunan aracın yakıt dolum süresi yaklaşık 3 dakika olarak belirtiliyor.
Suni ipek olarak bilinen ahşap bazlı sentetik elyaftan yapılmış Pirelli lastik ile karşımıza çıkan araç, Karbon fiber alaşıma sahip yakıt tankına sahip. Çevre dostu malzemeler ile donatılan BMW iX5 Hydrogen’da aerodinamik konusunda oldukça başarılı 22 inç jant mevcut.
FCEV araçların en erken 2025 yılında yollarda görülebileceğini belirten firma, arz/talep dengesine göre bu sürecin uzayacağının altını çizdi.