Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları, hidrojen hakkında tüm bildiklerimizi unutturacak devrim niteliğinde bir başarıya imza attı. 80 yılı aşkın bir süre önce teorisi ortaya atılan metalik hidrojen gerçeğe dönüştü.
Metalik hidrojen artık gerçek!
En basit ve hafif elementlerden olan ve gaz olarak kabul edilen hidrojen, soğutulduğunda ise sıvı hal alabiliyor. Bilim insanları ise teoriyi gerçeğe dönüştürerek hidrojeni metal haline getirmiş durumda.
Atomik metalik hidrojen olarak adlandırılan bu durum için bilim insanları, fiziğin kutsal kasesi yakıştırmasını yapıyor. Metalik hidrojen, teknolojiyi ve yaşamı sonsuza kadar değiştirme potansiyeline sahip.
Bilim, teknoloji ve mekaniğin neredeyse 100 yıl önce, hidrojenin metalik hale getirilebileceği konusundaki teoriyi sonunda yakalaması oldukça önemli bir gelişmeyken bu dönüşüm içinse ciddi bir basınç gerekiyor.
Elmasın oluşumundan çok da farklı olmayan süreçte, hidrojene inç başına 495 gigapaskal ya da 71.7 milyon libre basınç uygulamak gerekiyor. Bu değerin, Dünya’nın merkezindeki basınçtan bile fazla olduğunun altı çiziliyor.
Sonuç olarak süper kompakt, yarı kararlı süper iletken ya da bir diğer deyişle atomik metalik hidrojen ortaya çıkıyor. Buradaki yarı kararlı ise, daha önceki sıvıdan gaza durumunun ortadan kalkması anlamında kullanılıyor. Süper iletken kısmı ise bilim insanlarının odak noktası durumunda. Çünkü bu yeni ve nadir materyalin muhtemel uygulamaları heyecan verici.
Yarı iletkenlerin birçoğundaki sorun, ısı dağılımından dolayı enerjisinin yüzde 15 kadarını kaybedebiliyor olması. Metalik hidrojende bu sorun da bulunmuyor ve oda sıcaklığında bile elektrik iletebiliyor. Bu sayede enerjinin aktarımı ve saklanması anlamında bir devrim yaşanabileceği düşünülüyor.
Süper iletken uygulamalarının daha ötesinde, uzay bilimleri alanında da metalik hidrojen oldukça önemli. Moleküler hidrojeni, metalik hidrojene dönüştürmek için kullanılan enerji kadar, bu süreci ters çevirmek için aynı miktardaki enerjinin serbest kalması, tahrik sistemlerinde kullanılabilir nitelikte.
Tabii ki metalik hidrojen devriminin henüz çok başlarındayız. Öte yandan üretimin seri ve ucuz hale gelmesi ile insanoğlunu tamamen farklı bir gelecek bekliyor.
:: Metalik hidrojenin gerçeğe dönüşmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Elektrikte en büyük sorun enerjinin ısı olarak kaybedilmesi. Bunun biran önce çözülmesi gerekiyor. Bu çözülürse süper bilgisayarı cebimizde taşıyabiliriz ve bunu telefon bataryası ile uzunca bir süre açık tutabiliriz. Bu şuanlık hayalden öteye geçemiyor.
Imam hatitpler kapatilsin
26.YY da artik, totunlarimizin, torunlari bu teknolojiden faydalanirlar 🙂 Warp Coil yapip galaxy disina cikarlar 🙂
Merdiven altı diye tabir ettiğimiz yerlerde imkan olsaydı şuan batarya denen nesneye gülüyor olacaktık.Teknolojiyi erteleyenler var.Bundan 20 yıl sonraki teknolojiyi şuan için insanoğlu hazır değil diye yada birilerinin cebi yanacak diye rafa kaldıranlar var.İnanın çok az şey biliyoruz.Çok az şey insanoğluna söyleniyor.
üzülüyorum şu ülkeme..bravo biz hala en büyük bütçeyi diyanete ayıralım böyle gelişiyor zaten bilim,üretim,refah düzeyi!!!!
Diyanetin bütçesi ne kadar biliyor musun? Bilip bilmeden konuşmayalım!!
şöyle bir sıkıntı var yazıda yarı iletken demişsiniz ve iletilen elektirik ısı enerjisine dönüşmüyor demişsiniz bu süperiletkeni ayıran özelliktir. Yani oda sıcaklığında süperiletken bulunmuşa dönüyor ki buda uçan nesneler geleceği demek (kuantum levitasyonu)
ısınmayan yüksek verimli işlemciler.
Bu çok büyük bir buluş. Adamlar bizden yüzlerce ışık yılı ileride.
duble yol neyinize yetmiyor?
Yerli teknoloji ile başaramayacağımız yok. Helal olsun
Burada herkes eleştirmiş ama ben bu ülke için ne yaptım sorusunu kendisine sormamıs ülkenin gelişmişlik düzeyini sorgulamadan önce kendinizi sorgulayın
mebe laf atan trilyonlarca bütçesi olan üniversiteler son 100 yıldır ne yapıyor bunu sorgulasın, rektörlerin yeğen gelin damatları herhalde bilimsel olarak üniversitelerine pek bir şey katamamış olsa gerek hala yerimizde sayıyoruz, bildiğin beşik ulemalığı ne olmasını bekliyorsun?