Şirketler, petrol bazlı yakıtların neden olduğu sorunlar sebebiyle alternatif enerji kaynaklarına yöneliyor. Stuttgart merkezli havacılık şirketi H2FLY, geliştirdiği hidrojen yakıtlı yolcu uçağı ile dünya rekoru kırdı.
Otomobil ve havacılık sektörü, alternatif enerji kaynakları için çalışmalarını hızlandırdı. BMW, Renault ve Volvo gibi firmalar, hidrojen yakıtlı araçlar için ar-ge faaliyetlerine devam ediyor. Havacılık sektöründe ise başta elektrikli helikopter olmak üzere şirketler, birçok alanda alternatif enerji kaynaklarını kullanmaya başladı.
Hidrojen yakıtlı yolcu uçağı, 124 km yol kat etti
12 Nisan’da Stuttgart’tan Friedrichshafen’e uçuş gerçekleştiren şirket, toplam 124 km yol kat etti. 7.000 ft (2.134 metre) irtifaya ulaşabilen uçak, dört kişilik kapasiteye sahip.
İlk kez 2016 yılında havalanan HY4, kendine özgü çift gövde tasarımına sahip. Pipistrel Taurus G4 uçağını temel alan model, hibrit olarak tasarlandı.
Elektrikli uçuş gerçekleştirilirken, DLR Mühendislik Termodinamiği Enstitüsü (DLR) tarafından geliştirilen düşük sıcaklıklı bir hidrojen yakıt hücresi sistemini kullanılıyor. Uçtakta her bir gövdede bir adet olmak üzere iki karbon kompozit tank bulunuyor.
Yakıt hücrelerini besleyen kompozit tanklar ile birlikte lityum iyon piller, birlikte 80 kW elektrik motorunun talebinin en yüksek olduğu anlarda devreye giriyor. Uçak, kinimum yük ve optimum uçuş koşulları altında 145 km/s seyir hızına ve 1.500 km menzile sahip.
Sifir elde sifir
Hindenburg adlı Hidrojen blipi(airship) neredeyse bir asır oldu düşeli