Akıllı telefon sektöründe şu anda pazarı domine eden 2 taraf bulunuyor. Bunlardan biri, Apple’ın yalnızca kendi cihazlarında kullandığı iOS işletim sistemiyken diğeri, Google’ın herkesle paylaştığı ve açık kaynaklı olarak sunduğu Android olarak biliniyor. Ortaya çıkan bilgilere göreyse Hindistan, kendi işletim sistemini geliştirerek sektörün yeni gücü olmak istiyor.
Android 12 alacak tüm Samsung cihazları ve tarihleri!
Hindistan, yeni işletim sistemi için çalışmalara başladı
Hindistan Elektronik ve Bilişim Devlet Bakanı Rajeev Chandrasekhar, yaptığı bir röportaj sırasında hükümetin yerel bir mobil işletim sisteminin oluşturulmasını sağlayacak bir politika planladığını söyledi. Chandrasekhar, bu yerli işletim sistemini oluşturmak için yeni başlayanların ve akademik kurumların yeteneklerini araştırdıklarını söyledi.
Bunun üzerine konuyla ilgili açıklama yapan Rajeev Chandrasekhar, şunları söyledi:
Pazarı domine eden işletim sistemlerinin bir üçüncüsü yok. Bu nedenle, birçok yönden MeitY’ye ve Hindistan hükümetine yeni bir telefon işletim sistemi oluşturma konusunda muazzam bir ilgi var. İnsanlarla konuşuyoruz. Bunun için bir politikaya bakıyoruz.
Son on yılda mobil işletim sistemi tahtına hak iddia eden BlackBerry 10, Bada OS, Tizen, Windows Phone ve WebOS pek çok aday oldu. Fakat hepsi bu uğurda çalışmalarını sürdürürken, ya rakipleri altında ezildiler, ya da bir şeyleri yanlış yaparak birer birer yok oldular.
Tabii yine de bu alanda KaiOS ve Sailfish OS gibi halen birkaç aktif oyuncu bulunuyor. Ayrıca Huawei’de Çin’deki kullanıcıları sayesinde 3 sıraya yerleşmesini sağlayan ve ABD ambargoları sayesinde hayata geçirilen yeni işletim sistemi HarmonyOS ile boy gösteriyor. Fakat bu yeni sistemin Android 10 üzerinde biraz değiştirmeler yapılmış EMUI’dan çok da farklı olmadığı söyleniyor.
Dolayısıyla Hindistan, bu yeni işletim sistemini önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde piyasaya sürebilirse, 3. sıraya yerleşmek için büyük bir avantajı olacaktır. Fakat Hindistan’daki genel kullanıcı profiline baktığımız zaman, işlerinin oldukça zor olduğunu görebiliyoruz.
Bunun en büyük sebebiyse, çoğunlukla giriş ve orta segmentin satıldığı bu ülkede iOS’dan ziyade Android’in kullanıcıları hedeflenecek. Dolayısıyla bunu başarabilmek için de uygun fiyatlı cihazların ve beraberinde getirdikleri düşük kaliteli donanımların sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamaları gerekiyor.
Buna ek olarak, 2. büyük zorluk, uygulama desteği olacak. Gelecekteki herhangi bir Hint mobil işletim sistemi eğer pazarda uzun vadeli bir yer edinmek, hatta trilyon dolarlık şirketlere rakip olmak istiyorsa, Google uygulama desteğini en azından başlangıç için sunabilmeleri gerekiyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Yazılım denilince akla gelen ilk ülkedir Hindistan güzel birşey yapacaklarına inanıyorum .
Ksodkekdd doğru
Doğru tabiki kardeşim küçük bir araştırma yapsan.
Keşke bizimde Pardus’lu telefonlarımız olsa
Pardus bilgisayarlar için
Android var ios var Windows Phone var kim yüklensin hindistanınkini
Windows phone kaldımı ki
Var yengem hala kullaniyo
Ekranı aç alo ekranı kapat şarja tak. Windows phone. Daha iyisi mezarda
Daha iyi olmak yerine ucuz olmak ve iş göremek gibi bir hedefi olursa bence başarılı olabilir sonuçta hala tuşlu telefonların işletim sistemleri de varlığını sürdürüyor. iOS ve Android kadar iyi olabilmek ve rekabet edebilmek zor olan.
Google playle anlaşsalar google play olsa ve apk fln açsa olabilir bana sorarsanız şuan androidde iosta kötü birinde özgürlük yok birinde performans ikisini bir arada vermeli
Geliyor tavşanın suyunun suyu. Nasıl olsa bu kadar açık kaynak yazılım var bir o kadar da geliştirici ve meraklı biraz da destek gelirse neden olmasın?
Biraz derinden baksan ios, android gibi başkalarının da altında hintlilerin emeği var.
Kendileri için daha güzelini yaparlar bence.
Anlaşılan o ki global dünya için tekelden kurtulma adına ülkeler kendi işletim sistemlerini çıkartmaya çalısıyolar.Sonuc olarak android ve ios da olsa bi yerlere bağımlıkalıyosun.ileri teknolojiler için birçok ülke yavas yavas kendi işketim sistemlerini çıkaracak gibi görünüyor.
Küresel başarı için Uygulama mağazası önemli. Millet aradığını bulamayınca işe yaramayacak. Amaç farklı. Ülkeleri içe kapatmak için yapıyorlar bunu .İleride başka sistem kullanmak yasak diyeceklerdir Çin ve Hindistan internetin getirdiği kaynaşmadan uzaklaştırılacak sonra da diğer ülkeler.
Üreticiler yeni telefonlar satmak için yazılım yoluylabtelefonların ömrünü kısaltıyorlar.Buna teknolokik eskitme deniyor.Eski andiroit akıllı telefonları güncel google uygulamalarıyla beraber çalıstıracak bir işletim sistemi yaparlarsa zirveye yerleşirler.
dünyada bir üçüncüsü yok diyerek çıktıkları bu zorlu yolda huawei gibi teknoloji devininde çoktan tüm dünyaya dağıtımana başladığı şimdiden milyonlarca insanın da edindiği harmony OS 2.0 işletim sisteminden habersiz olması da acınası bir durum ne kadar başarıya ulaşırlar ülke olarak küçümsemiyorum ama okeye 4. olacak haberi yok rakiplerinin piyasayı domineden öteye gittiklerini harmony OS un da çoktan diğer işletims sitemlerine ve de markalara ağını geçirdiği bir çok markayı androidden çevirerek kendi işletim sistemini global olarak kullanmasının yolunu açtı şimdiden başarılar diliyorum pek de kolay olmayacak bana kalırsa androidin, iosun ve harmony OS un yanında java gibi kalacak 🙂