Türkiye, teknoloji alanında atılım yapmak ve küresel bir cazibe merkezi haline gelmek hedefiyle yeni bir döneme adım attı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “HIT-30: Yüksek Teknoloji Yatırım Programı”nı duyurarak, Türkiye’nin geleceğine damga vuracak stratejik bir adım attı.

Bu kapsamda özel sektörün öncülüğünde 20 milyar doları aşan devasa yatırımların hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bu programın en önemli ayaklarından biri de Türkiye’ye bir çip fabrikası kurulması olacak.

Programın tanıtımı için Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen özel toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Yüzyılı vizyonunun inşasında yüksek teknoloji yatırımlarının kritik rol oynadığını vurguladı.

Toplantıya damga vuran bir diğer önemli gelişme ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile ShiftDelete.Net kurucusu Hakkı Alkan arasında programın detaylarına ilişkin röportajın gerçekleştirilmesi oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında mevcut küresel sistemin derin bir kriz içinde olduğunu ve sorunlara çözüm üretmekten uzaklaştığını ifade etti. Suriye’deki iç savaş, Ukrayna’daki çatışma ve İsrail’in Gazze saldırılarını örnek göstererek bu görüşünü somutlaştırdı.

Böylesi bir ortamda Türkiye’nin kendi ayakları üzerinde durması, güçlü ve bağımsız bir şekilde yoluna devam etmesi gerektiğini belirten Erdoğan, “Tam bağımsız Türkiye hedefi ile Türkiye yüzyılını inşa etmek için her alanda yoğun bir çabanın içindeyiz” dedi. Ekonomik zorlukların ve 6 Şubat depremlerinin yol açtığı ağır yıkımın Türkiye’yi hedeflerinden alıkoyamayacağını, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme stratejisinden taviz verilmeyeceğini ifade etti.

HIT-30 programının savunma sanayisinden otomotive, havacılıktan insansız sistemlere, kimyadan güneş enerjisi hücrelerine kadar geniş bir yelpazede Türkiye’yi yüksek teknoloji üssü haline getirme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, programın başarısı için özel sektör yatırımlarının hayati önem taşıdığını belirtti. Hükümetin bu yatırımları teşvik etmek ve desteklemek amacıyla her türlü stratejiyi geliştirme kararlılığında olduğunu da sözlerine ekledi.

Ülkenin teknoloji geliştirme kabiliyetinin nişanelerinden olan milli ve yerli elektrikli otomobil Togg’un yollarda olduğunu aktaran Erdoğan, “‘Yapamazsınız’ diyenlere, ‘Yapsanız bile satamazsınız’ diyenlere, gurur duymak yerine tokat, çamur atanlara rağmen hedefimize ulaştık. Togg’da gösterdiğimiz irade diğer sektörlere de ilham kaynağı olsun. Ayrıca küresel otomotiv firmaları ve diğer büyük ölçekli araç üreticilerinin elektrikli araç yatırımlarını Türkiye’ye yöneltmesinin önünü açtık. Kısa süre önce dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD ile 1 milyar doları aşan bir yatırım sözleşmesi imzaladık. Buna göre BYD ülkemizde üretim tesisi ve AR-GE merkezi kuracak, Manisa’da.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başka şirketlerle de görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, “Tüm bunlar sadece birer başlangıç. Önümüzdeki dönemde uluslararası doğrudan yatırımlarda daha güçlü bir canlanma göreceğiz. Türkiye Yüzyılı’nı aynı zamanda ‘Yatırımın Yüzyılı’ yapmayı hedefliyoruz. Bu amaçla hazırladığımız uluslararası doğrudan yatırım stratejisini yakında uygulamaya geçiriyoruz. 2024-2028 yıllarını kapsayan strateji belgemizle yüksek teknolojiye dayalı ve nitelikli istihdam sağlayan yatırımları daha fazla ülkemize çekmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çip üretimi teşvik paketi nasıl olacak?

  • %30’a kadar sermaye katkısı
  • %10’a kadar hibe destek
  • %80’e kadar vergi teşviği

Batarya üretimi için dev hibe desteği!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çip üretiminin yanı sıra, otomotiv alanında da önemli bir teşvik paketini basına duyurdu. Buna göre, batarya üretim kapasitesini yıllık en az 1 milyon adede çıkarrmayı hedefleyen teşvik paketiyle, Megawatt saat başına 6 bin dolar, toplamda ise 4.5 milyar dolarlık hibe desteği sunulacağını resmen açıkladı.

Erdoğan konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Teknoloji alanlarında kalkınma yolculuğumuza büyük katkı sağlayacak en az 20 milyar dolarlık özel sektör yatırımını ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz. HIT-30 Programıyla vergi teşvikleri ve hibe desteklerinden oluşan toplam 30 milyar dolarlık kaynağı yüksek teknoloji yatırımlarına yönlendireceğiz. Güneş enerjisinde 15 gigavatlık bir kapasitenin tesisine yönelik hücre yatırımlarına megawatt başına 8 bin dolara kadar hibe desteği vereceğiz.”

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi uygulamalarının sanayiye ket vurmaması için yeni teşvik ve finansman enstrümanlarını devreye aldıklarını dile getiren Erdoğan, “Dünya Bankası iş birliğiyle yürüttüğümüz Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ve Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri projesiyle toplam 750 milyon dolarlık finansmanı sanayicilerimize, KOBİ’lerimize ve yeşil teknoloji girişimlerine sunduk.

Katma değerli üretimle, küresel rekabet gücümüzü arttıracak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirecek kritik teknolojileri desteklemeye devam edeceğiz. Daha rekabetçi, daha müreffeh, daha üretken ve güçlü bir Türkiye’yi siz sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın da katkısıyla inşallah inşa edeceğiz. Bu yolda biraz daha sebat etmemiz, sabırlı olmamız gerekiyor.

Türk ekonomisi çok boyutlu bir dönüşüm sürecinden geçiyor, daha doğru bir ifadeyle kabuk değiştiriyor. İş dünyamız şunu çok iyi bilsin: İnşallah bu sürecin sonunda ekonomimiz farklı bir lige yükselecek. Gelişmiş ülkeler dahil tüm dünyayı menfi etkileyen sis bulutu dağıldığında Türkiye yeni dönemin forveti olacak.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ayrıca alüminyum, çelik, gübre ve çimento gibi sektörler için Düşük Karbonlu Yol Haritaları’nın hazırlandığını ve 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için bu sektörlerde 71 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı olduğunu belirtti.

Read this news article in English