İlk bölümü 11 Mart 2016’da PC, PlayStation 4 ve Xbox One için yayınlanacak olan Hitman’in QA başında yer alan Onur Karademir’e, yeni oyun ile ilgili sorularımızı yönelttik.
Hitman: Absolution’dan tanıdığınız Ulaş Karademir’in kardeşi olan Onur Karademir, yeni oyunun bizlere neler sunacağı, oyunun satışlarının bizi nasıl etkileyeceği ve en önemlisi yeni oyunun Hitman: Absolution gibi Türkçe olup, olmayacağı hakkında bilgiler verdi.
Yeni oyun hakkındaki tüm detayları, bu röportajımız ile okuyabilirsiniz.
Tayfun Kumaş (ShiftDelete.Net): Merhaba Onur Bey, öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.
Hitman serisi, Hitman: Absolution ile geri dönmüştü. Hitman: Absolution, beklediğimiz gibi bizi tatmin eden bir oyun olmasına rağmen, 2005’ten beri Hitman göremeyen bir nesil olduk. Hitman: Absolution ile yeni nesil olarak bir önceki neslin Hitman’ine kavuştuk derken, yeni nesil konsolar piyasadaki yerini aldı ve IO olarak oyunculara açık mektup yayınladınız. Bu mektubun hemen ardından da E3 2015’te yeni oyunu duyurdunuz.
Hem hikâye, hem teknik olarak Hitman Absolution’un devamı bir yapım beklerken “Hitman” ismi ile 2015’in yeni nesil Need for Speed’i ile 2013’ün Tomb Raider’ın da olduğu gibi oyunu baştan reboot ettiniz.
Aslında 2012 senesinde piyasada gördüğümüz Hitman: Absolution, 2005 senesinden sonra karşımıza çıkan ilk Hitman oyunuydu. Sizce neden Hitman: Absolution değil de, bu seneki Hitman, seriye başlangıç yaptığımız oyun olacak?
Onur Karademir (IO Interactive): Merhabalar, Hitman’i tam olarak Reboot ettiğimiz söylenemez. Bu oyunun gelişim süreci sırasında, kafamızdaki en önemli şey, oyun severlere ve en önemlisi Hitman hayranlarına yaşayabilecekleri en iyi Hitman oyun deneyimini yaşatmaktı. Bunun içinde yaptığımız olay, geçmişte çıkan Hitman serisindeki bütün oyunlarını iyi bir şekilde analiz edip, Hitman’i Hitman yapan öğeleri öne çıkarıp, bunları yaparken de bir Hitman oyununda insanların görmek istediklerine kulak verip onlara istediklerini sunmak oldu.
Tayfun Kumaş (ShiftDelete.Net): Hitman Absolution’ın en büyük özelliklerinden biri de Türkçe altyazı seçeneği ile birlikte piyasaya sunulmasıydı. Ancak ne yazık ki Türk oyuncularımız, beklenen ilgili Torrent sitelerinde gösterdiler ve anladığım kadarıyla oyun, her zamanki gibi ülkemizde beklenen satış rakamlarına ulaşamadı. Bu yüzden de yeni oyunun Türkçe olmayacağını biliyoruz. Belki bir sürpriz olarak bu durum ilerleyen zamanlarda değişebilir ve yeni Hitman, Türkçe olabilir mi? (Ellere varda, bizim dilimize yok mu?)
Onur Karademir (IO Interactive): Tahmin edebileceğiniz gibi Localization (Yerelleştirme) süreci hem çok masraflı, hem de çok sıkıntılı bir süreç. Oyunlar, Localization aşamasına geldiğinde en önemli etken maalesef dillerine tercüme edileceği ülkelerdeki satış oranlarıdır. Hiçbir şirket bir ürününü piyasaya hiç kar getirmeyeceğini bildiği halde ortaya çıkartmaz.
Türkiye’deki oyun fiyatlarıyla ilgili genel olarak pek bir bilgim yok. Yalnız Hitman: Absolution’ı piyasaya sürdüğümüzde, Türkiye’deki fiyatlara bakmıştım ve açıkçası gözlerime inanamadım. Türkiye’deki alım gücü, Danimarka’dakinin çok altında olmasına rağmen, oyunun Türkiye’deki piyasa fiyatının çok daha yukarılarda olduğunu görmüştüm.
Tabi ki de senelerce üzerinde çalışıp, bin bir türlü emekler ile çıkardığımız bir oyunun birkaç gün içerisinde Torrent sitelerinde görmek büyük rahatsızlık verse de, ülkemin içinde bulunduğu ekonomik duruma rağmen anlamsız vergilerle, bu fiyatların, bu kadar yukarıda olması, açıkçası beni daha çok üzmüştü.
Tayfun Kumaş (ShiftDelete.Net): Hitman Absolution baya beğenildi fakat “Multiplayersız oyuna para vermem” algısı da dünya genelinde maalesef yükselti. Özellikle Free to Play gibi bağımlılık yapan basit yapımlar ise AAA oyunların kalitesini oldukça etkilemekte. Mesela Crytek gibi üstün bir firma bile, AAA yerine F2P olarak küçüldü benim gözümde ve kendilerine de sorduğumda da gelecek nesil Free to Play olacağı söylenilmişti. Şu an baktığımızda ise mikro ödemeler, DLC’ler vs. derken AAA oyunlarda bu yöne doğru ilerliyor. Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Onur Karademir (IO Interactive): Açıkçası bu oyunda, en çok önem verdiğimiz şeylerden birisi, oyunun Online kısmıydı. Bizi sevenlere olabildiğince Online seçenekler sunmak ancak şunu da göz önünde bulundurmak lazım ki Hitman oyununun ana fikri, yapımcısı olarak bizi Multiplayer yönünde her zaman kısıtlamıştır. Yani yalnız çalışan, tek tabanca takılan, barkod kafalı yalnız kurt.
Gelelim AAA oyunlara. Bu konuda size çok samimi bir şey söylemek isterim. AAA oyun yapmak hakikaten çok zor, çok masraflı ve çok meşakkatli bir iştir. AAA oyun yapmak, bulabileceğiniz en iyi programcıları, Concept Artist’leri, Environment Artist’leri, Animator’leri, Level Designer’leri vs… bir araya toplayıp senelerce üzerinde çalışıp ortaya bir sanat eseri çıkartmak demektir. Bu şartlar altında piyasaya çıkan oyunların, beklendiği satış oranlarını yakalayamaması, oyun yapımcılarını farklı fikirlere yöneltmektedir. Yani bu oyun yapımcılarının istemesinden daha çok değişen piyasa koşullarından kaynaklanmaktadır.
Tayfun Kumaş (ShiftDelete.Net): Bizleri nasıl bir Hitman bekliyor olacak? Kendi düşüncelerime göre bu seneki zorlu rakibiniz olan Mafia III, her ne kadar 2016 senesinin başlarında çıkacak diye duyurulsa bile o oyunun 2017, 2018 gibi senelere erteleneceğini tahmin ediyorum. Eğer ki böyle durum yaşanmazsa, yeni Hitman, Mafia III’ü sollar mı?
Onur Karademir (IO Interactive): Daha önce belirttiğim gibi, bizim asıl amacımız, bizi sevenlere yaşayabilecekleri en iyi Hitman oyun deneyimini yaşatmaktır. Ajan 47’nin her zaman ön planda olduğu, hedefteki karakterleri ortadan kaldırmanın oyuncunun hayal gücüne bırakılabildiği bir ortamın sağlandığı, alabildiğine büyük açık dünya bölümlerinin olduğu bir oyun sunmak. Tabii ki dış etkenleri, oyunun gelişimi sürecinde göz önünde bulunduruyoruz ancak oyun stüdyosu olarak, bizim birincil amacımız, yapabildiğimizin en iyisini yapmak. Mafia III’ü sollamışız ya da başka bir oyunun üstünden atlamışız vs. bu tamamen oyun severlerin ilgisine ve dağıtıcı firmanın pazarlama stratejisine kalmış. Bizim tek isteğimiz “Kick Ass” bir oyun yapmak.
Tayfun Kumaş (ShiftDelete.Net): Hitman, oyununda olduğu gibi filminde de sıfırlandı. İlk filmde Ajan 47, İstanbul’a gelmişti ancak oyunlarında da İstanbul’da göremedik. Sonraki oyunların İstanbul’da geçme olasılığı sizce var mı?
Onur Karademir (IO Interactive): Neden olmasın? 🙂 İlerde belki.
Tayfun Kumaş (ShiftDelete.Net): Hitman serisinin ve Tomb Raider gibi diğer tüm Square Enix oyunlarının Türkçe olması için, hatta Türkçe dublaj olması için, oyunun Türkiye satışları sizce ne kadar olmalıdır?
Ve Türk oyuncularına, bu konuda ne gibi tavsiyede bulunursunuz?
Onur Karademir (IO Interactive): Bunu benim hesaplamam ve bir yanıt bulmam çok zor ama şunu söyleyebilirim: Oyunlar yapım aşamasındayken pazarlama takımları, oyunu çıkaracakları ülkelere göre piyasa stratejileri oluşturmaya başlarlar. Nüfusu büyük Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkeler için farklı stratejiler belirler. Türkiye, nüfus yönünden çok büyük olmasına karşın, hem genel ekonomik durumdan kaynaklı, hem telif hakları yasasının tam olarak oturmaması, hem de oyunların yüksek fiyatı yüzünden genel olarak satışlarının yok sayılacak kadar az olduğu bir yerdir. Bu yüzden tam anlamıyla bir pazar olarak görülmez. Ne zaman ki bu yukarıda yazdıklarım düzelir, işte o zaman yapımcılar çıkan her oyunu seve seve Türkçe yapmak zorunda kalırlar.
Tayfun Kumaş (ShiftDelete.Net): Ülkemizdeki asgari ücret artsa bile gelen zamlar ve vergilerle beraber yine rezalet halde ve oyun üzerindeki vergilendirmeler çok fazla. Elektronik ürün vergisi, Eğlence vergisi (dünyada tek bizdedir belki), ithal ürün vergisi, kültür bakanlığı onayı, kar payı, %18 ötv/kdv derken oyunlar 200-300 lirayı buluyor. Tek bir firmaya bile yüklenmiyorum bu konuda ancak tüm oyunlarda, tüm distribütörlerde bu durum böyle. Vergiler böyle gelmeye devam ettiği sürece hangi dağıtımcı gelirse gelsin bu durum böyle devam edecek. Oyunların pahalılığı konusunda oyunculara hak veriyoruz fakat bir diğer algı da oyunlar sizdeki 59 dolar gibi 60 liradan satılsa bile Torrent varken, oyuna para vermek istemeyen zihniyet çok fazla. Firmaların da bunu göze alarak en azından dijital satış olarak ellerinden geleni yapması lazım. Hem pahalılık, hem firmaların bakışı, hem de bazı oyuncuların para vermem algısı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Onur Karademir (IO Interactive): Sanırım önceki cevaplarım bu soruyu da yanıtlıyor.
Tayfun Kumaş (ShiftDelete.Net): Kyne & Lynch serisi de reboot olacak mı ya da o oyunu artık unutmamız mı gerekecek?
Onur Karademir (IO Interactive): Ne desem yalan olur. Şu an tek focus yeni Hitman. Ama her zaman demişimdir; keşke biraz bekleyip Kane &L ynch 2’yi, Glacier 2’deki yapsaymışız.
Tayfun Kumaş (ShiftDelete.Net): Son olarak Türkiye’de de oyun yapımcısı olmak için uğraşan insanlar var. O insanlara verebileceğiniz tavsiyeleriniz nelerdir?
Onur Karademir (IO Interactive): Bakın size yine çok samimi bir şey söyleyeceğim.
Avrupa’daki ve dünyadaki oyun şirketleri, insanları geldikleri ülkelere, mensup oldukları ırklara ya da inançlarına, tenlerinin renklerine bakmaksızın sadece ve sadece iş başvurusu yapanların gerçekten ortaya koyabildikleriyle değerlendirildiği organizasyonlardır. Oyun şirketlerinin hemen hepsi uluslararası şirketlerdir ve iş dili İngilizcedir. Eğer bir insan kendisini alanında yeterince geliştirebiliyor ve İngilizcesini yeterli seviyeye çekebiliyorsa, o zaman yapılması gereken tek şey hiç tereddüt etmeden yurt dışındaki şirketlere başvurmaktır.
Hitman serisinde yer alan iki Türk kardeş. Onur Karademir (solda), Ulaş Karademir (sağda)
:: Yeni Hitman ile ilgili görüşleriniz nelerdir?
Aslında özgüvenleri yüksek olsa bayağı iş yaparlardı. "Çok meşakkatli iş onlar" demesu hoşuma gitmedi. Fakat butçe konusunda haklılar.
harikaaaaaaaaaaaa
ttnet suan kota kaldirmis durumda hiz 20mbt internetinize bir kontrol edin
Okumadım
okumadık
kitap, dergi ve sitelerdeki içeriği geçtim, daha kimlikteki adını bile okuyamayan "okumasın da ne yapsın? mallara değil, akıllılara hizmet bu yazı.
İyi güzel yazı.
Çok güzel.