Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Proje kapsamında üretilen ikinci gemi olan HIZIRREİS Denizaltısı geçtiğimiz günlerde suya kavuştu. Proje kapsamında üretilecek denizaltılar ile Mavi Vatan artık daha da güvende olacak. İşte HIZIRREİS Denizaltısı ile ilgili detaylar…

Önce PİRİREİS ardından HIZIRREİS deniz ile buluştu!

Bilindiği üzere Savunma Sanayi Başkanlığı, Yeni Tip Denizaltı projesini başlattı. Proje kapsamında Mavi Vatan savunması adına 5 adet yeni denizaltı üretilecek. Şu ana kadarsa 2 adet geminin üretimi tamamlandı. Bunlardan ilkiyse Dünya’nın en eski ve en fazla doğruluk oranına sahip haritasını çizen Türk denizci Piri Reis’ten adını alan PİRİREİS Denizaltısı oldu.

Gemi geçtiğimiz aylarda suyla buluştu. Türkiye Cumhuriyeti’ne teslimatının ardından TCG PİRİREİS olarak adlandırılacak olan geminin Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine 2023 yılında katılması belirtildi. PİRİREİS’in hemen arkasındansa HIZIRREİS Denizaltısı su ile buluştu. İlk testleri yapılmaya başlanan HIZIRREİS’in de ilerleyen yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılması bekleniyor.

Kendi küçük ancak gücü büyük: Roketsan METE mini füze!

Kendi küçük ancak gücü büyük: Roketsan METE mini füze!

Roketsan METE artık seri üretimde! Mini Lazer Güdümlü Füze olarak adlandırılan METE çok yakında seri üretime geçiyor. İşte detaylar...

Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) aslında nedir?

Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan bir donanma güçlendirme projesidir. Proje kapsamında Reis Sınıfı olarak adlandırılan 6 yeni gemi Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılacak. Projeyi yürüten SSB, Alman denizaltı ve savaş gemisi üreticisi TKMS firması ile 22 Haziran 2011 tarihinde anlaşma imzaladı.

Proje kapsamında 5 adeti denizaltı olmak üzere toplamda 6 adet savaş gemisi Türkiye Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri için üretilecek. Bunlardan ilkiyse 2019 yılında üretimi tamamlanan TCG PİRİREİS Denizaltısı. 2019 yılında yapılan PİRİREİS Denizaltısı tanıtım töreniyle birlikte TCG Seydi Ali Reis denizaltısının da ilk kaynak atma töreni gerçekleştirildi.

Üretilecek olan tüm denizaltılar Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi’ne (AIP) sahipler. Bu sisteme sahip olanlar, nükleer tahrik sistemine sahip olan denizaltılardan sonra gelen en iyi denizaltılar olarak bilinirler. AIP sistemine sahip olan modeller su üstüne çıkmadan çok uzun süreler tam kapsamlı olarak çalışabilirler.

Proje kapsamında Alman TKMS firmasıyla birlikte birçok yerli savunma sanayii firması da çalışmakta. HAVELSAN, ASELSAN, AYESAŞ, STM, KOÇ BİLGEM, TÜBİTAK ve MilSoft firmaları bunlardan birkaçı. Peki siz HIZIRREİS Denizaltısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde belirtmeyi unutmayın…