Akıllı telefonların hayatımızın merkezine yerleşmesiyle birlikte artık her anımız telefonumuzda diyebiliriz. Tabi bu yoğun kullanım beraberinde de şarj sorunlarını birlikte getiriyor. Markalar kısa sürelerde şarj problemlerini ortadan kaldırmak adına hızlı şarj özelliklerini piyasaya sürdü. Peki hızlı şarj gerçekten zararlı mı? Yoksa bunlar birer şehir efsanesi mi? İşte detaylar…
Hızlı şarj gerçekten zararlı mı? Yoksa sadece şehir efsanesi mi?
Ahh nerede o eski günler dediğinizi duyar gibiyiz. Eskiden tuşlu telefonlarımız vardı şarjları 1 hafta giderdi diyorsunuz galiba. Evet o günler güzeldi ancak teknoloji yetersizdi. Şimdiyse cebimizde “Alo” demekten öteye giden telefonlar var.
Bu telefonların da sınırsız enerji ihtiyaçları var tabi. Markalar ise bu şarj sürelerini minimize edebilmek adına hızlı şarj teknolojilerini hayata geçirdi. Eskiden 30 W hızlar bizim için “muazzam” sayılırken artık 100 W değerlerine çıkabilen adaptörlerimiz var. Tabi bu hız beraberinde bazı sorunları da getiriyor.
ChatGPT ile ücretsiz görsel oluşturmak artık mümkün! Peki nasıl yapılır?
Zira hızlı şarj etme özelliği beraberinde bataryalara binen aşırı şarj yükü ve ısınmayı getiriyor. Telefonlarımızda kullanılan bataryalar lityum iyon isimli iki katmanlı pillerdir. Bu katmanlar bir elektroliz çözeltisi içerisindedir. Katyon ve anyon dediğimiz iyonlar bu katmanlar arasında yolculuk eder ve enerji ortaya çıkar.
Fark ettiğiniz üzere bu sistem aslında iyon ömrüne dayalı. Yani iyonlar ne kadar sağlıklı olursa o kadar çok batarya süreniz olur. Fakat iyonlar yüksek kapasitede şarj ve aşırı ısınma gibi sorunlardan dolayı hasar görür. Bu da pil sağlığınızın düşmesi anlamına gelir.
Pil sağlığı nasıl korunur?
İyonlarım hayatta kalsın diyorsanız pil sağlığınızı korumanız gerekiyor. Bunun için de telefon bataryanızı ne tam olarak boşaltmalı ne de tam olarak doldurmalısınız. İdeal olan yüzde 20 ile yüzde 80 arasında cihazınızı kullanmanızdır.
Ayrıca cihazın sıcaklığına dikkat etmelisiniz. Bu sebeple ayarlar menüsünden akıllı şarj süresi özelliğini açın. Bu özellik cihazınızın yüzde 20 ve yüzde 80 seviyeleri arasında hızlı şarj olmasını sağlarken daha üst kapasitelerde gelen voltajı düşürerek batarya ömrünü uzatır. Ayrıca bu özellik cihazın aşırı ısınmasını da önler.
Peki sonuç ne? Hızlı şarj zararlı mı zararsız mı?
Bu soruya evet veya hayır gibi kesin bir cevap vermek zor. Ancak şunu söyleyebiliriz. Şayet pil sağlığınızı korumaya yönelik 2 basit adımı düzgün bir şekilde uygularsanız cihazınızı güvenli hızlı şarj edebilirsiniz.
O kadar zararlı olsaydı onca markalar hızlı şarj çıkarmazdı. Binlerce mühendisten geçiyor o testler.
Hadi ya. Sigara da yıllarca zararsız kabul edilmişti. O mühendisler herşeyi bilmiyor. Yada biliyor ama cihazı hızlı eskitmek için birşey demiyorlar. Yavaş şarj pil sağlıı için her zaman iyidir.
2 si çok farklı şeyler
Gerçekten çok ahmakça bir yorum. Sanki o markalar, mühendisler… mükemmel cihazlar üretiyormuş gibi.
Kullanma o zaman.
Şarjda kullanmayın, sık ve az süre şarj edin, orjinal şarj aletini kullanın, bataryayı 10-90 arasında tutun hep. Hiçbir şey olmaz.
Telefon ve benzeri birçok cihaz kullanabilecegi watt aralığını kullanıyor fazlasını kullanmıyor yani 10 watt şarj destekli bir telefona 150 watt şarj cihazı taksanızda o sadece 10 watt ile şarj oluyor yani zararsız
240 whatt ise adaptörü ne gerek var kabloyla direkt prize sokalım
Apo: Watt ile volt un ne olduğunu öğrenin sonra yorum yapın bence.
Xiaomi 120W hızlı şarj desteği verdiği telefonların batarya ömrünü en az 4 yıl dayanacak diye açıklama yaptı. Korkarak telefonu şarj etmek saçmalığın daniskası, benimle mezara mı girecek sanki, batarya ölürse yetkili servisinde değişirim. Samsung ve iphone hızlı şarj konusunda Çinli rakipleri kadar olamadıkları için utanmalılar.. (Samsung kullanıcısıyım) Xiaomi’nin kamera ve yazılımı düzgün olsaydı sırf hızlı şarj özelliği için bile tercih ederdim. Marka takıntım yok!
şu metni yazan neden pil bana tatlıymış gibi anlatmış hikayeyi? aklınca esprili bir dil mi kullanmak istemiş? ne demek “pil sağlığınızı korumak için” artık bu medya çalışanlarının abartılı ve dil bilgisinden uzak ifadeleri bıktırdı.