HP StorageWorks, her büyüklükteki kurumlara çözüm sağlayan ürün ailesini genişletmeye devam ediyor. D2D ve VLS depolama çözümlerinin piyasaya sürülmesindne ve bu ürünlerin getirdiği yeniliklerden bahseden HP, D2D 2500 ve D2D 4000 sistemlerini tanıttı. D2D yedekleme teknolojisi, verileri sabit disk tabanlı sistemlerde saklayan sistemleri temsil ederken VLS (sanal kütüphane sistemi) ise sanal teyp yedekleme birimleri olarak iş görebiliyorlar ve bire iki sıkıştırma oranıyla gerçek teyplere yedekleme yapabiliyorlar.

İzleyin

HP’nin yeni ürünleriyle ilgili sorularımızı HP StorageWorks Afrika, Orta Doğu ve Akdeniz Satış Müdürü Ian Corbett yanıtlıyor.

http://video.shiftdelete.net/swfobject.js
http://video.shiftdelete.net/flowPlayer.js

Çeviri

SDN: Burada StorageWork serisinde yedekleme için yeni ürünlerimiz mevcut. Bu ürünleri özel kılan nedir?

Ian Corbett: Bugün kurumsal ve küçük-orta ölçekli sistemler için yeni ürünlerimiz var.  Bu ürünlerde, kullanıcıların daha az alanda daha çok saklamasını sağlayan çok gelişmiş tekilleştirme yetenekleri mevcut.  Temel olarak her veriyi sadece tek bir defa saklayarak kullanıcıların depolama alanlarını ve depolanmış veriyi daha verimli kullanmasını sağlıyor.

SDN: Bu ürünleri görmeyi ne zaman beklemeliyiz? Hemen mi gelecekler yoksa bir zaman planınız var mı?

Ian Corbett: Şu an anında iki tane ürünü duyuruyoruz. Kurumsal depolama için sanal kütüphane sistemi, yani VLS’i sunuyoruz. Bu ürün kullanıcılara seçime bağlı olarak tekilleştirme imkanı sunuyor.  Bunun yanında iki tane de bugün piyasada bulabileceğiniz tekilleştirme imkanı sunan küçük ve orta ölçekli çözümümüz mevcut.

SDN: Diğer ülkelerle Türkiye’nin arasındaki bir ölçek farkı var.  Örneğin yurt dışının orta ölçeği ülkemizde en üst kurumsal düzey olabiliyor. Bu konudaki açılımlarını neler olacak?

Ian Corbett: Evet bölgeyi gayet iyi biliyorum. Bu bölgede yaklaşık yirmi yıldır çalışıyorum. Haklısınız sınıflandırmalar konusunda bazı farklar mevcut. Bugün tanıttığımız ürünlerin Türkiye’de küçük ve orta ölçekli şirketlere de gayet iyi uyduğunu düşünüyorum. Çünkü temelde bu ürünlerin sağladığı yetenek az ile çok iş yapabilmek. Bu ürünlerle gerek duyacağınız disk depolama alanını düşürerek maliyetleri azaltıyor. Aynı zamanda felaket kurtarma senaryolarını düşündüğünüzde bant genişliğinden de tasarruf etmenizi sağlıyor. Zira bu da uzak noktalar için önemli bir konu.

SDN: Küçük ve orta ölçekten daha büyük kurumsal çözümlere bir ölçeklenebilirlik mümkün mü? HP bunu Türkiye için bir imkan olarak görüyor mu yoksa sadece ilk ürünü satmayı mı düşünüyor?

Ian Corbett: Piyasaya sürdüğümüz ürünleri oldukça tatminkar görüyoruz. Büyük kurumlar için olan ürünümüz her türlü ortam için ölçeklenebilir ve müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte. Küçük ve orta seviyedeki  işletmeler de daha üst düzeydeki ürünlere göç  edebilir.  Büyük kurumlar ve küçük ile orta ölçekli şirketler için olan çözümlerimiz arasındaki en önemli fark nasıl çalıştıkları. Üst düzey çözümlerde en önemli nitelik performanstır. Önemli verileri yedeklersiniz. Bu sebeple veriyi yedekleme işleminden sonra işleriz. Yani bir post processing kısmı mevcut. Küçük ve orta ölçekte ise yedekleme çok kritik değildir. Çünkü veri azdır. Bu sebeple veri tekilleştirme işini yedekleme yapılırken anında yaparız. Herhangi bir post processing işlemi bulunmaz. Aynı zamanda başlangıç disk alanı konusunda küçük ve orta ölçekteki kurumlar daha az alana ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla bu şekilde ilk depolama alanı ihtiyacı da azalmış oluyor. Diğer ürünümüz ise RDX olarak anılıyor. Bu ürün çıkartılabilir disk ortamı sağlıyor ve hedefimiz mikromüşteri olarak andığımız kesim. Bu kısımdaki müşteri tahminen hiçbir şekilde veri yedeği almıyor. Bu ürünle 299 dolar gibi bir fiyatla bu pazara giriyoruz. Gayet sağlam ve çıkartılabilir bir disk yedekleme ortamı sunuyoruz. Bu şekilde hiç yedekleme yapmayan müşterilerimize bu şekilde yedekleme alıp verileri daha iyi bir felaket kurtarma için başka bir noktada saklayabiliyorlar.

SDN – http://shiftdelete.net