HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar‘ın konuşmasıyla açılan toplantıda Urçar, HP’nin Eğitimde İnovasyon Fonu ile ilgili bilgi verdi. Eğitimde İnovasyon Fonu; Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesin üniversitelerine yönelik olarak sunuluyor. Fon için 19 ülkeden üniversitelerin başvuru yaptığını belirten HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, yapılan değerlendirmeler sonucunda 16 ülkeden 50 proje teklifinin fondan yararlanmaya hak kazandığını, bu teklifler içerisinde Türkiye’den 4 üniversitenin bulunmasından mutluluk duyduklarını açıkladı.


HP, 4 üniversitenin almaya hak kazandığı Eğitimde İnovasyon Fonu’nu anlattı.

Türkiye’den fondan yararlanmaya hak kazanan üniversiteler Boğaziçi Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi olarak sıralanıyor. Bu üniversitelerin temsilcileri toplantıda kendi projelerini aktarırken, okullarının teknolojiyi nasıl kullandığıyla ilgili değerlendirmelerde de bulundular. Toplantıya katılan isimler Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kadri Özçaldran, İnönü Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. M.Salih Mamiş, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Süleyman Okudan ve Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Fazıl Necdet Ardıç olarak sıralanıyor. Toplantıda ayrıca Ekim 2008 tarihinde HP Laboratuvarları İnovasyon Araştırmaları Ödülü’nü kazanan Yrd.Doç.Dr.Alper Şen’e de bir tebrik plaketi verildi.

{pagebreak::Fon Kapsamında Sunulanlar}

Fon Neleri Kapsıyor?

Fondan yararlanma hakkını kazanan 50 eğitim kurumu içindeki bu dört Türk üniversitesinin her biri, toplam değeri yaklaşık 100.000 ABD doları (yaklaşık 75.500 Avro) olan fondan yararlanacaklar. Kazanan üniversitelerin yararlanacakları olanaklar şu şekilde sıralanıyor;

:: 22 HP Tablet PC
:: 22 HP Ultra-ince Genişletme Tabanı, DVD-RW dahil (yükleme istasyonu)
:: 22 HP USB Optik Travel Fare (tablet PC için)
:: 22 HP Ultra-İnce İkincil Pil
:: 22 HP Tablet PC güvenlik kilidi
:: 22 MS Office Small Business Edition
:: 2 HP USB 2.0 Docking çözümü
:: 2 HP USB klavye
:: 2 HP LCD Monitör
:: 5 Tablet PC Kalemi
:: 2 HP Office jet Hepsi bir arada yazıcı, faks ve fotokopi cihazı
:: 2 HP Kablosuz erişim noktası

Yukarıdakilerin dışında projeye destek olarak kullanılmak üzere araştırma lideri için ayrılan 10 bin dolar tutarında nakit fon da bulunuyor. Gerektiği takdirde bu fon, ithalat masraf ve vergilerinin yanı sıra projeyle ilgili diğer harcamaları karşılamak üzere kullanılabiliyor.

Fondan yararlanmaya hak kazanan 16 ülkedeki tüm üniversiteler 21-23 Şubat 2010 tarihlerinde San Fransisco’da 2010 HP Eğitimde İnovasyon Konferansı’na katılarak projelerinin ne aşamada olduğunu paylaşacak.

{pagebreak::İnönü Üniversitesi}

Elektrik  ve Elektronik Mühendisliği Eğitiminde HP Tablet PC’lerle Sanal Laboratuarların Geliştirilmesi Projesi

Projenin amacı Elektrik ve Elektronik Mühendisliği anabilim derslerinin eğitimini iyileştirmek için sanal ortamda deneysel bir platformun geliştirilmesi olarak tanımlanıyor. Devre Analizi, Sinyaller ve Sistemler, Güç Elektroniği, Güç Sistemleri, Mikroişlemciler, Dijital Tasarım gibi her ders için iki deney hazırlanacak ve HP Tablet PC’ler kullanılarak uygulanacak. Bu sayede öğrenciler bir sistemin parametre değişikliklerine yanıtını analiz edip, etkileşimli simülasyon araçlarını kullanarak aynı anda birkaç grafikle sonuçları gözlemleyebilecekler. Projenin eğitimin kalitesini arttıracağı ve öğrencilere sanal bir ortamda yeterli uygulama yapabilme olanağı sunacağı belirtiliyor.

{pagebreak::Pamukkale Üniversitesi}

HP Tablet PC Kullanımıyla Daha İyi Bir Eğitim ve Daha Parlak Bir Gelecek İçin Etkin ve İşbirliğine Dayalı Bir Öğretim Modeli

Bu proje seçilen orta öğrenim kurumları (Çal Gazi ve Başkarcı Mustafa Kulaklı İlköğretim Okulu) ve Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümündeki eğitim düzeyini geliştirmek üzere tasarlanmış. Proje kapsamında seçilen dersler teknolojik olarak geliştirilmiş malzemeleri içerecek şekilde yeniden tasarlanırken, değişiklik sonrası bu dersler yazılımları, animasyonları ve oyunları da içerir hale getirilecek. Proje hem her iki orta öğrenim kurumunda hem de Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde test edilecek. Seçilen orta öğrenim kurumları düşük gelir düzeyindeki ailelerin çocuklarının devam etmesi nedeniyle seçilirken her iki okulda da daha önce bilgisayara hiç dokunmamış öğrencilerin çoğunlukta olduğu belirtiliyor.

Tablet PC kullanımının avantajlarının vurgulanacağı proje kapsamındaki çalışmalar öğrencilerin sosyal becerilerini artırırken aynı zamanda kişisel gelişimlerine de yardımcı olabilecek. Öğrenciler iki gruba ayrılarak; gruplardan biri eğitime geleneksel yöntemlerle devam ederken diğer grup Tablet PC’leri ve yeniden tasarlanan malzemeleri kullanacak. Belirlenen süre sonunda gerçekleştirilen sınav sonuçlarıyla da yeni sistemin performansının tespit edileceği belirtiliyor. Aynı şekilde önceki yılın sınav sonuçları da karşılaştırma amacıyla değerlendirmeye dahil ediliyor..

{pagebreak::Selçuk Üniversitesi}

Tablet PC’ler Bulunan Dijital Sınıflarda Laboratuvar ve EEE Dersleri İçin Teknolojiyle Desteklenen Öğretim

Proje kapsamında bazı derslerde Tablet PC’ler kullanılarak etkileşimli bir öğrenim ortamı tasarlanıyor. Bu yöntemle öğrencilerin soru sorarak ya da yanıt vererek, bir grup üyesi olarak konuyu ya da uygulamayı tartışarak, ders sırasında ev ödevini yapmaları, önemli konuları derste sorarak derse aktif olarak katılmalarının olanaklı hale gelebileceği belirtiliyor. Web tabanlı iletişim arayüzünün kullanılmasıyla öğrenci dersi veren kişi ve diğer öğrencilerle etkileşim kurabilecek. Ayrıca öğretim üyesi bu etkileşim sayesinde öğrencilerin ilgisini ve dikkatini ayakta tutmayı daha kolay başarabilecek.

{pagebreak::Boğaziçi Üniversitesi}

Mühendislik Derslerinde Sınıfta Tasarım

Sınıf içi geri bildirimleri destekleyen öğrenim ortamlarının sonuçların iyileştirilmesini sağlayabileceğine inandıklarını belirten Boğaziçi Üniversitesi, bu proje ile tasarım için daha iyi öğrenim ortamları oluşturmak üzere çeşitli mühendislik derslerinin yeni yapılandırılmasına yönelik bir pilot çalışma gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Proje, bütün Mühendislik Fakültesini (Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Makine Mühendisliği) kapsıyor. Ders sırasında geri bildirimleri mümkün kılan sınıf içinde tasarım ve analiz deneyimi oluşturacak bazı ders çalışmaları tasarlanırken; bu teklifte sınıf içi tasarım ve anında geri bildirim döngülerini içermesi için yeniden yapılandırılacak birkaç dersin ana hatlarının ortaya koyacağı belirtiliyor.

Derslerden biri bütün mühendislik öğrencilerine verilen temel bir lisans dersi olan Programlamaya Giriş. Diğer ders ise Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü tarafından verilen Kablosuz İletişim Uygulamaları (Wireless Communication Applications) olarak adlandırılan bir lisansüstü laboratuar dersi. Projeyi yürüten ekip deneyimlerini bütün ülkeden öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirilecek yıllık yaz okulu sırasında ilk öğretim ve orta öğretim okullarıyla da paylaşacağını belirtiyor.

:: Sizce üniversiteler tablet PC kullanarak başka neler yapabilir?

Bilgi için: HP Türkiye