Bilindiği üzere Huawei’nin kurucusu Ren Zhengfei, bundan 2 hafta önce Amerika Birleşik Devletleri yönetimine zeytin dalı uzatmıştı. Beklediği karşılığı bulamayan tecrübeli iş insanı, kendisine ve şirketine güvendiğini bir kez daha yineledi.
Huawei ABD krizi etkisini hissettirmeye devam ediyor
Ek vergi uygulamaları, anlaşmalar, soğuk rüzgarlar ve sıcak ticari çatışmalar gibi faktörlerin son derece etkili olduğu bir iletişimin iki ana faktörü olan Huawei ve ABD, birbirleri ile henüz anlaşabilmiş değil.
Huawei’nin bir numaralı ismi Ren Zhengfei, Donald Trump’a 5G lisansı teklifi yaparak kendisinin uzlaşılabilir bir iş partneri olduğunu açıklamıştı. Umduğu tepkiyi karşı taraftan alamayan Zhengfei, bugün rotasını değiştirdi.
Şirketinin ABD desteği olmadan da yaşayabileceğini öne süren kurucuya göre birçok batılı şirket zaten ABD parçalarının bulunmadığı ürünlere sahip. Zhengfei, bu durumun her iki tarafta da güven tazelediğini ve hatta artırdığını iddia etti.
Akıllı telefon satışlarında tam bağımsızlığı hedefleyen Huawei CEO’su, bazı şirketlere güvenebileceğini ve böylece tedarik işlemlerinin aksamayacağını düşünüyor. Bu şirketlerin isimlerini açıklamayan CEO, ABD hakkında şöyle bir açıklama yaptı:
“Finansal tablolarımızın gelecek yılın ilk yarısında daha iyi olacağı ve kötüye doğru gitmeyeceği öngörülüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin tedarik gücünden tamamen uzak durarak yaşayabilir miyiz?”
“Bu fikir gerçek olmalı. Eğer Amerikan parçaları ve bileşenleri bizim için hâlâ kullanılabiliyorsa onları tercih edebiliriz.” Son olarak ABD’nin arz – talep dengesinde önemli bir rol oynamasını isteyen Ren Zhengfei, birçok batılı şirketle 30 yıldır arkadaşlık yaptığını belirterek bazıları ile çalışmalarını sürdürmek istediğini belirtti.
Huawei, buradan anlaşıldığı üzere, bir yandan fırsatı olduğu takdirde ABD’yi tercih edeceğinin altını çizerken diğer yandan ise mevcut durumda kendi başının çaresine bakabileceğini ifade ediyor. Sizin düşünceleriniz neler?
Arm sorunu hariç kendi başlarının çaresine kısa bir süre içerisinde bakabilirler. Bence google’dan bile daha ciddi bir sorun arm. Eğer kendi işlemci çip setlerini yapabilirlerse önlerindeki en büyük engel kalkmış olacak.
Arm arkadaşın dediği gibi Arm i cozerlerse bu işinde içinden çıkarlar
Ucuza iyi telefon satarsa batmaz. TV ve akıllı saatinde iyi işler yapmalı.
başının çaresine bakar da eskisi gibi olamaz bizim gibi geri kalmış ülkelerde biraz satar gelişmiş ülkelerde silinir gider
Daha da kaşınıyorlar. Değilmiş gibi göstermeye çalışsalar da, işletim sistemine muhtaçlar. Biryer de iş, Intel veya AMD’siz Laptop yapmaya dayanacak, işte o gün o Laptop’u fanları hariç kimseye satamayacaklar. ARM dolayısıyla telefonda da daha büyük sıkıntılar çıkacak. Kimse 10 bin tl veripte belirsizliklerle dolu bir cihaz almak istemez. “Ne var sanki, bizde Google servislerini kendimiz yükleyiveririz” deyip duran arkadaşlara bakmayın. Bir çok Google servisini APK üzerinden kurmaya kalktığınızda hata verir ve kurulmaz. Custom Romlarda ise Gapps paketi, Recovery Mod içerisinden flash’lanır. Dolayısıyla Root gerektirir. Eğer Mate 30’da da böyle olacaksa (bence öyle olacak) 10 bin tl civarı para harcadığınız telefonu ilk günden Root’lamak istiyor musunuz gerçekten? Kaldı ki bu bile çalışacağının garantisi olmayacak zira Google yarın çıkıp bu servislere lisans kontrolü yaptırırsa, Huawei telefonlarda çalışmaz hale getirebilir. Belki elinde sonunda çalıştırırsınız ancak, gerçekçi olalım, belirsiz ve sıkıntılı bir telefon için kimse yığınla para dökmek istemez. Huawei takıntılı fanlar hariç. (Ki kendileri de 3 5 yıl öncesine kadar Huawei’nin suratına bakmıyorlardı.)
”eğer abd geri adım atmazsa huawei için işler kısa bir süre de olsa sekteye uğrar ama bu durumdan güçlenerek çıkarız” demek istemiş sanki
Lisansladıkları arm mimarisini kullanabilirler cortex a76-a75 biraz modifikasyon ile birkaç yıl idare eder ve risc mimarisi ile bir cpu çıkartabilirlerse hem bilgisayara hem telefona birde kendi işletim sistemini buna uyarlarsalar tamamdır apk çalıştırdıktan sonra ABD avucunu yalar
akıntıya karşı yüzüyorsun huawei arm ile yasak konulsa ne yapacaksın
Eğer tam bir bağımsızlık istiyorsa ABD’ye ile ortaklığı bitirmeli ayrıca Huawei harmony oy senin altını çizmek istiyorum artık kullanıma sunulmalı televizyonlar ve telefonlar tabletler iyice kullanılmalı ve Wavey mobile sistemi Huawei telefonlarında artık entegre etmeli Google servislerine ihtiyaç yok artık
Ya arkadaşlar, onu yapıverir bunu yapıverir kim takar Google’ı diyorsunuz ama kendinize şunu sorun. “Bu iş bu kadar kolaysa yıllardır niye kimse yapmadı” sektörden ne firmalar geldi geçti.
korkarim huawei bir zamanlarin cep telefonu devi nokia gibi çöker bilindigi gibi nokia geooglenin anroid isletim yerine windosu cep telefonlarina koymayi tercih ederek hayatinin en büyük hayatini yaparak piyasadan çekilmek zorunda kalmisti yani anroid sistemi olmadan huawei yürümez