Huawei, ABD mahkemesine başvurdu!

21

Çinli teknoloji devi Huawei yasağı ile ilgili hakkını aramak isteyen şirket bu kez mahkemeye gitti. Huawei ABD mahkemesi yolunu tuttu. Mart ayındaki davasını güncelleyen şirket, sonuç bekliyor.

Huawei işletim sistemi Ark OS oldu

ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimden en fazla etkilenen Çinli şirket Huawei oldu. Birçok önemli teknoloji deviyle ilişkileri askıya alınan Huawei, sonunda kendi işletim sistemi için kolları sıvadı. Geçen haftadan beri dünya gündemindeki yerini koruyan olaylara bir yenisi daha eklendi. Huawei, ABD’nin 2019 Ulusal Savunma Yetki Yasası’na (NDAA) karşı mart ayında açtığı davayı 29 Mayıs’ta güncelledi. ABD’nin ürünlerini satın almasını yasaklayan yasasını geçersiz kılmak için ilk adımı attı.

Huawei yasağı için mahkemeye gitti

Yasal bir savaş başlatan Huawei, ABD mahkemesinden yasağın kaldırılmasını talep etti. Konuyla ilgili açıklama yapan Huawei avukatlarından Song Liuping, “ABD hükümeti, Huawei’nin güvenlik tehdidi olduğuna dair bir delil sunamadı. Ortada yalnızca spekülasyonlar var” dedi. Liuping sözlerine “ABD’li siyasetçiler bizi işsiz bırakmak istiyor” diyerek devam etti.

Huawei, mart ayında da anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle ABD yasalarına karşı dava açmıştı. Ancak, bu davada Huawei ürünlerine karşı bir kısıtlama yapıldığına dair yeterli kanıt bulunamamıştı.

ABD’nin Huawei’ye karşı yaptırımlarının kaynağı olan NDAA yasası, doğrudan ülkenin savunmasını ilgilendiriyor.

ABD, Huawei’nin ürünlerini bilgi sızdırma ve istihbarat için kullanılabileceği gerekçesiyle şirketi ticari açıdan yasaklılar listesine almıştı.

Huawei açıklama yaptı

Huawei dava ile ilgili bir basın bülteni yayınladı. Yasanın ulusal güvenliği geliştirmek ya da hükümet bilgi ağlarının güvenliği güçlendirmek için çok fazla işe yaramayacağını belirten şirket, yasayı yargısız infaz yasası olarak değerlendirdi. Aynı zamanda yasanın, Çin bileşenlerini veya yazılımını kullanan ekipmanlardan kaynaklanan iddia edilen küresel tedarik zinciri risklerini ele almadığına sadece Huawei’yi hedeflediğine dikkat çekti.

Açıklamada şu şekilde devam ediyor;

“Federal kurumların Huawei ekipmanını kullanmaya devam etmesini bile engellemiyor; yalnızca yeni alımları yasaklıyor. Ayrıca, Çin hükümetinin diğer büyük telekomünikasyon şirketleri ile ortak girişimleri tarafından üretilen ekipmanların kullanımına da herhangi bir kısıtlama getirmiyor. 2019 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, Amerika Birleşik Devletleri’nin teknolojik ve ekonomik çıkarlarını önemli biçimde baltalıyor”

21 YORUMLAR

  1. Mart ayında mahkemeye yapışan başvuru sonrası “Huawei ürünlerine karşı bir kısıtlama yapıldığına dair yeterli kanıt bulunamamıştı.” Cümlesinde geçen kanıt bulunamadı kısmı için sadwce trump’ın söylemleri vardı. Şimdi ise yürürlüğe konulan bir yasa ve resmi yaptırım paketi mevcut. Bakalım abd mahkemeleri gerçekten bağımsız mı ? Göreceğiz..

  2. Neden abd ve Çin arasındaki problemden neden sadece Huawei etkileniyor Xiaomi vb markalar neden etkilenmiyor. . . . . . . . . . . . . . . . .

    • Çünkü Huawei 5g üretiyor adamlar tüm dünyayı ele geçirmeyi düşünüyor 5g altyapısı ile ABD’ye zor geliyor bu yüzden ABD direk Huawei ile ilgileniyor.

    • Abd Huawei’nin Çin istihbaratı ile birlikte çalıştığını ve casusluk yaptığını ileri sürüyor. Ama gerçek şu ki her teknoloji firması, özellikle teknoloji-haberleşme sektöründeki, bu gibi faaliyetlerde bulunuyor. En başta da Abd firmaları gelir. Asıl amaçları son yıllarda önleyemedikleri Huawei’nin agresif büyümesini teknolojik faşizm ile sonlandırmak. Yöntemleri tartışılır, zira kendi ayaklarına da sıkmış olabilirler.

  3. Huawei bu kadar baskı yapılmasının nedebi 5g teknolojisinde abd den önde ve üstün olduğu gerçeği var. Abd nin şuan elinde tuttuğu google,android tek el oldugu gibi 5g teknolojisinde de çin ve huawei tek el olacak abd nin bağırması bu yüzden.

  4. Abd ve Çin arası problemlerden neden sadece huawei etkileniyor da diğer çin markaları etkilenmiyor sorusunun tek yanıtı var. Amerika’daki teknoloji şirketlerine rakip olan şimdilik sadece bildiğimiz iki markası var Çin’nin. Biri huawei diğeri dj.

  5. kendileri sızdıra bilir ama başkaları asla onların için bu önemli dünyayı köleleri olarak görüyorlar ve bundada bi nebze haklılar parasal ve teknolojik güç onlarda kurtulmak için alternatifler üretmedikce Amerikanın kölesi olmaya devam edeceğiz

  6. Yargıçların da işi zor. Google gelip dese ki; bütün pisliklerini ortaya dökeriz. Ne de olsa herşeyini biliyoruz,attığın adımdan, yediğin yemeğe kadar. İnternette ve günlük yaşamda ne halt ettiğini, kimlerle ne konuda görüştüğünü yarın bir gün hackerlar piyasaya sürer diye bi gözdağı verebilir.

  7. Huawei hızlı şişti kısa süre uçtu ve batladı zaten çok kalitesiz di iyi oldu güneş ışığında ekranı görünmüyor bile yazık milletin verdi paraya SAMSUNG kalitesine hiç bi zaman ulaşamazdı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version