Huawei, geçtiğimiz günlerde yeni çıkaracağı kulaklık için yeni isimler düşündü. En sonunda ”MatePod” isminde karar kılan firma, bu isim için başvuruda bulundu. Bu durum Apple‘ın dikkatini çekti. Çünkü ortada bir isim benzerliği mevcut. Şirket, kendi ürünleri olan AirPods ve EarPods ürünleriyle, Huawei‘nin yeni ürünü arasındaki isim benzerliğinden rahatsız oldu.
Apple, Huawei‘nin bu isminin bilinçli bir şekilde benzerlik içerdiğini düşünüyor. Bunun üzerine buna karşı çıktı ve müşterilerinin kafasını karıştıracak bir durum olacağını söyledi. Çin Devlet Fikri Mülkiyet Ofisi, bu durum hakkında bir karar verdi. Peki bu dava nasıl gelişti ve nasıl sonuçlandı?
Huawei Watch D, Apple Watch 7’ye rakip olmaya hazırlanıyor!
Huawei, Apple Watch 7 de yer almayan bir özelliği kendi Huawei Watch D cihazında kullanacak gibi duruyor. İşte detaylar...Apple, Huawei davasının ayrıntıları
Belgede yazanlara göre Huawei, MatePod ticari ismi için başvuruda bulundu. Sonrasında ABD merkezli üretici, bu ismin AirPods ve EarPods çakması olduğunu iddia etti. Bu nedenle bu ismin kullanılmasına şiddetle karşı çıktı. Apple, müşterilerinin kafasının karışmasını istemediğini söyledi.
Karar, atıf yapılan ticari marka olan Apple ve karşı çıkan ticari marka olan Huwei, her ne kadar aynı sektörde ve aynı ürün çeşidini pazarlama işinde olsalar da, marka ismi, söylenişi ve genel görünümlerinin farklı olduğu yönünde oldu. Bu nedenle, talep edilen ürün adının herhangi bir karışıklığa neden olmayacağı söylendi.
Ek olarak, şirketin Apple‘ı taklit ettiği yönündeki iddiaları destekleyecek yeterli kanıt da bulunamadı. Bütün bunların ışığında Huawei, talep ettiği isim olan MatePod‘u kullanmak için onay almış oldu. Apple ise istediği sonuca ulaşamadı.
Sony ve Huawei anlaşmazlığı
Huawei, 2018‘de Watch GT, ardından 2019‘da Watch GT2 saatlerini piyasaya sürdü. Serinin üçüncü saatini bu sene Haziran ayında duyurdu. Fakat Sony, kendi ürünü olan Gran Turismo (GT) oyunu ile aynı kısaltmaya sahip olduğundan buna karşı çıktı. Huawei, ünlü akıllı saat serisinin etiketinden vazgeçeceğe benzemiyor.
Xiaomi ve Huawei anlaşmazlığı
Çin Fikri Mülkiyet Dairesi, Xiaomi‘nin ”MiService” ve Huawei‘nin ”MyService” hizmetleri hakkında bir dava anlaşmazlığı yayınladı. Xiaomi‘nin karşı çıktığı, sadece bir harf farkı olan Huawei‘nin servis ismi reddedildi. Bunun sonucunda Huawei, bu karara karşı çıktı. Bu itirazın temel nedeni, servislerin kullanım şekilleri ve amaçları bakımından belirgin farklara sahip olmasıydı. Fakat şirketin itirazı reddedildi.
Sizler Huawei‘nin bu şirketlerle yaşadığı anlaşmazlıklar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.