Donald Trump döneminde ABD ambargosu ile karşı karşıya kalan Huawei, Google servislerini yeni telefonlarında kullanamazken, birçok şirketten parça tedarik edemedi. Bu nedenle Google servislerine alternatif olarak uygulama mağazası başta olmak üzere kendi çözümlerini ve işletim sistemini geliştirdi. Huawei kendi çözümleri ile yoluna devam ediyor olsa da, en büyük telefon üreticilerinden birisine, dünyanın en gelişmiş ülkesinin ambargo uygulamasının etkisi tabiki çok büyük oldu.

Sadece kendi ülkesinde ambargo uygulamak ile sınırlı kalmayan Donald Trump yönetimi, Huawei’yi ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi ve diğer ülkelere 5G telekomünikasyon ekipmanlarında Huawei ürünlerini kullanmamaya çağırdı. Huawei ise ulusal tehdit iddiasını defalarca reddetti.

Android lisansı iptal edilen Rus üretici, çareyi Huawei’de buldu

Android lisansı iptal edilen Rus üretici, çareyi Huawei’de buldu

Rus akıllı telefon üreticisi BQ, Android lisansı iptal edilince Huawei'nin mobil işletim sistemi HarmonyOS'a yöneldi.

Huawei için 2021: Yıllık gelir düştü, net kar arttı!

Huawei bugün düzenlediği basın toplantısı ile 2021 yılı raporunu yayınladı. Böylece pandeminin ve ABD ambargosunun şirkete ektileri gözler önüne serildi. Huawei, 2021 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 28.5’lik düşüş ile (636,8 milyar yuan) 99,9 milyar dolar gelir elde etti.

Şirketin gelirlerinde çok ciddi bir düşüş yaşanmış olsa da, net kar yüzde 75,9 artışla 113,7 milyar yuan’a ulaştı. Huawei halka açık bir şirket değil, bu nedenle borsadaki şirketler ile aynı denetimden geçmiyor.

Huawei CFO’su Meng Wanzhou konu hakkında yaptığı açıklamada, “2021’deki gelir düşüşüne rağmen, kar etme ve nakit akışı yaratma kabiliyetimiz artıyor ve belirsizlikle başa çıkma konusunda daha yetenekliyiz.” ifadelerini kullandı.

Bu 2002 yılından bu yana yaşanan ilk gelir düşüşü olarak kayıtlara geçti. ABD yaptırımlarının, tedarik sorunlarının ve Çin’deki 5G talebinin azalmasının bu gelir düşüşünün ana nedenleri olduğu belirtildi.

Ambargo nedeniyle akıllı telefonları ve diğer ürünleri içeren tüketici bölümünün elde ettiği gelirde, yaklaşık yüzde 50 düşüş yaşandı. Telekominikasyon ekipleri konusunda ise yaklaşık yüzde 7 düşüş ile 281.5 milyar yuan gelir elde edildi.

Çinli teknoloji devi 2021 yılında araştırma ve geliştirme süreçlerine yani Ar-Ge operasyonlarına 142,7 milyar yuan harcadı. Bu toplam gelirin yüzde 22,4’üne tekabül ederken, son 10 yılda şirketin Ar-Ge harcamalarına ayırdığı bütçe 845 milyar yuan seviyesini geçti.