Huawei P30 Pro vs Mate 20 Pro! Huawei’nin iki üst seviye akıllı telefonu karşı karşıya. Bakalım pek çok özelliği birbirine benzeyen P30 Pro ile Mate 20 Pro arasındaki farklılıklar neler?

2018’in son döneminde çıkan Kirin 980 işlemcili Huawei Mate 20 Pro, hala Huawei’nin en iddialı modelleri arasında. Huawei’nin 2019 yılı amiral gemisi P30 Pro ise, gelişmiş yakınlaştırma ve gece çekim moduyla dikkat çekiyor. Peki Huawei P30 Pro vs Mate 20 Pro galibi kim olacak?

Huawei P30 Pro vs Mate 20 Pro – Fiyat farkı kadar özellik farkı var mı?

Daha önce detaylı bir şekilde incelediğimiz iki modeli, videomuzda karşı karşıya getiriyoruz. Bakalım Huawei P30 Pro vs Mate 20 Pro galibi kim olacak? Cevabı videomuzda. İki modelin de incelemelerini aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz, içeriğin yazılı kısmına da videonun altından devam edebilirsiniz. İyi seyirler…

Huawei P30 Pro inceleme

Huawei P30 Pro inceleme

Huawei P30 Pro inceleme videosuyla karşınızdayız! Bakalım Huawei'nin yeni amiral gemisi P30 Pro bizlere neler sunuyor? P30 Pro özelliklerine ve kullanıcı deneyimine yakından bakıyoruz.
Huawei Mate 20 Pro inceleme

Huawei Mate 20 Pro inceleme

Uzun zamandır merakla beklenen Huawei'nin yeni amiral gemisi Mate 20 Pro Londra'da düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. Biz de Huawei Mate 20 Pro inceleme videosuyla karşınızdayız!

Huawei P30 Pro özellikleri

Huawei’nin yeni P30 serisi gücünü 7 nm fabrikasyon süreci ile üretilen sekiz çekirdekli Kirin 980’den alıyor. Bu işlemciyi bir yerlerden hatırlıyor olabilirsiniz, zira bu işlemci geçtiğimiz aylarda tanıtılan Mate 20 serisine de güç veriyor.

Mali-G76 MP10 GPU’nun yer aldığı Kirin 980 yüksek performans ihtiyacında 2.6 GHz hızında çalışan iki adet Cortex A76, günlük kullanımda ise 1.92 GHz hızında çalışan iki adet Cortex A76 çekirdeğinden yararlanıyor. Müzik gibi hafif işlemler için ise 1.8 GHz hızında çalışan dört adet Cortex A55 çekirdeği kullanılıyor.

Huawei P30 Pro Uzun Kullanım Testi – UKT

Huawei P30 Pro Uzun Kullanım Testi – UKT

Huawei'nin 5x optik, 10x hibrit ve 50x dijital yakınlaştırmaya sahip yeni amiral gemisi Huawei P30 Pro uzun kullanım testi ile karşınızdayız. Bakalım bizlere P30 Pro bizlere nasıl bir deneyim sundu?

P30 Pro’nun 6.47 inç büyüklüğündeki OLED ekranı 1080×2340 piksel çözünürlük ve 338 PPI piksel yoğunluğu sunuyor. Mate 20 Pro‘daki 2K ekranın aksine yeni amiral gemisinde daha düşük çözünürlüklü bir ekran tercih edilmiş.

HDR10 destekli bu ekran aynı zamanda parmak izi okuyabiliyor. Ekran üzerinde damla çentiği olarak tanımlanan ve sadece ön kamerayı barındıran bir çentik var.

Android 9 Pie ve EMUI 9.1 arabirimiyle gelen P30 Pro’nun simgelerinde ve temalarındaki değişiklikler de göze çarpıyor. Kullanıcı arabirimindeki özelleştirmeler de renk seçenekleriyle dikkat çeken P30 Pro’nun renkleriyle de uyumlu.

Arka tarafta 40 Megapiksel çözünürlüğündeki ana kamera 27mm’lik geniş açılı bir lensle geliyor. Diyafram değeri de f/1.6. OIS’de bu kamerada kullanılıyor.

İkinci kamera ise 20 MP çözünürlüğünde ve 16mm ultra geniş açıya sahip ve f/2.2 diyafram değerinde.

Üçüncü kamera 8 Megapiksel çözünürlüğünde ve 125mm açılı bir lens ile beraber geliyor. 5X optik zoom yapabilmemizi sağlayan Periscope zoom lens, f/3.4 diyafram değerine sahip.

Dördüncü kamera ise TOFF lens. TOFF lens ile beraber çok daha iyi derinlik algılayabilen P30 Pro, hem yapay zeka uygulamalarında hem de AR konusunda çok daha yetenekli.

Bu sayede 5x optik, 10x hybrid ve 50x dijital yakınlaştırma yapılabiliyor.

Etkinlik alanında maketlerle denediğimiz yakınlaştırma özelliği, gayet başarılı bir şekilde çalışıyor. Aynı şekilde karanlık alanlarda da optik yakınlaştırma ve yapay zeka güzel bir uyumla çalışıyor ve karanlıkta bile çok daha yakını çekebildiğiniz fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

409.600 ISO değerine kadar çıkabilen Huawei P30 Pro, gece fotoğraf çekimlerinde çok daha fazla iddialı. Daha önceki modellerinde de gece moduyla başarılı fotoğraflar çeken Huawei, P30 Pro ile beraber daha yüksek ISO değerlerine çıkarak, daha başarılı gece fotoğrafları çekebiliyor.

Deneme çekimi yaptığımız karanlık odada, ortamın ne kadar karanlık olduğunu gösterebilmek için elimdeki kamerayla da çekimler yaptım. Çekim örneklerini ve çekim ortamını da şu an görmektesiniz.

2.5 cm’den süper macro fotoğraflar çekebilen P30 Pro Super Portre özelliğine de sahip. Super Portre için hem yapay zeka hem de yenilenen HDR algoritması devreye giriyor ve karanlık ortamlarda da iyi portre fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Video tarafında ise merakla beklenen 4K 60 FPS desteğine P30 Pro modelinde de yer vermeyen Huawei, AIS + OIS desteğiyle beraber başarılı düşük ışık video ve videoda da yakınlaştırma özelliklerine vurgu yaptı.

Bağlantı tarafında WiFi 802.11 AC, NFC, Bluetooth 5.0, kızılötesi gibi kablosuz bağlantılar sunan P30 Pro, üzerinde sadece USB Type C portu ile beraber geliyor. 3.5mm jack bağlantısı firmanın daha önceki amiral gemisi modellerinde olduğu gibi yer almıyor.

Huawei P30 Pro’daki bir diğer ilginç detay ise telefonda 2. Bir dahili hoparlörün yer almaması. Ahizenin yer almadığı P30 Pro’da ses ekrandan iletiliyor. Ahize tarafında hoparlör olmadığı için sadece ses Type C bağlantısının yanında yer alan ızgaradaki tek hoparlörlerden çıkıyor.

P30 Pro, Mate 20 Pro gibi 4200 mAh batarya ile beraber geliyor. Ayrıca yine 40 Watt gücünde Huawei Supercharge destekli adaptör de kutu içerisinden çıkıyor. Böylece P30 Pro sadece yarım saatte yüzde 70 şarj olabiliyor. Ayrıca Mate 20 Pro’daki gibi 15 Watt’lık kablosuz şarj ve kablosuz ters şarj özellikleri de P30 Pro’da yer alıyor.

Huawei Mate 20 Pro özellikleri

Huawei’nin amiral gemisi modellerinden Mate 20 Pro, hem P20 Pro’ya göre hem de bir önceki modeli olan Mate 10 Pro’ya göre ciddi iyileştirmeler ve yenilikler getiren bir ürün olmayı başarıyor.

Tasarım dilinde ciddi bir değişikliğe giden Huawei, Mate 20 ailesinde ikonik tasarımıyla karşımıza çıkıyor. Hem simetrik hem de ikonik tasarım, arka yüzde toplanan 3 kamera ve flaşın konumlandırmasıyla karşımıza çıkıyor. Mate 20 Pro’da 3.5mm’lik Jack bağlantısı ise bulunmuyor.

Ön camı kıvrımlı yapıda olarak gelen Huawei Mate 20 Pro, tek elle tutuş pozisyonu açısından oldukça iyileştirilmiş. Kesinlikle 6.39 inç büyüklüğü hissetmiyorsunuz. Telefonun en kalın noktası ise 8.6 mm.

Tasarımda bir diğer ilginç detay ise dahili çift hoparlöre sahip olan Mate 20 Pro’nun 2. Hoparlörünün yeri. Huawei yetkililerinin söylediklerine ve deneyimlerimize göre USB Type C bağlantısının olduğu yer, hoparlör ızgarası olarak kullanılıyor. Buranın performansını da uzun süreli deneyimimizde sizlerle paylaşacağız.

Daha önceki Mate 10 Pro ve P20 Pro modellerinde olmayan kablosuz şarj özelliği, dünyada bir ilk ile beraber Mate 20 Pro’da yer alıyor. 15 Watt değerinde Qi hızlı kablosuz şarj özelliği Mate 20 Pro’da ilk defa kullanılıyor.

Kablosuz şarj ile beraber bir diğer gelen yenilik ise Wireless Reverse şarj. Kablosuz ters şarj anlamına gelen bu özellik, bir tane Mate 20 Pro’nun, diğerini ya da başka bir kablosuz şarj destekli aksesuarı şarj etmesi anlamına geliyor. Bu özelliğin açık olduğu bir Mate 20 Pro’nun arkasına bir başka Mate 20 Pro’yu ters olarak temas ettirdiğinizde, kablosuz ters şarj özelliği aktif oluyor.

5 farklı renk seçeceğiyle gelecek olan Mate 20 Pro, kullanıcılara Pink Gold, Midnight Blue, Emerald Green, P20 Pro’dan da hatırladığımız Twilight ve Black seçeneklerini sunacak.

Tasarımda dikkat çeken en büyük değişiklik ise Mate 20 Pro’nun arka tarafında görmediğimiz parmak izi okuyucu. Ekranın ortasına gömülü olarak gelen parmak izi okuyucu, bir önceki modele göre yüzde 20 daha hızlı ekranı açıyor. Dinamik basınç sensörü sayesinde dokunma hissi ve geri bildirim olarak da başarılı bulduğumuz ekrandan parmak izi özelliği Mate 20 Pro’da mevcut. Mate 20 modelinde ise arka tarafta kameranın arkasında parmak izi sensörü yer alıyor.

Mate 20 Pro ile Mate 20 modelleri arasında bir diğer fark ise ön kamera ve ekrandaki çentik yapısında karşımıza çıkıyor.

Mate 20 Pro’da 3D derinlik algılama ve kızılötesi kamera destekli gelişmiş bir yüz tanıma teknolojisi kullanılıyor. Bu da önceki modellere göre bizlere yüzde 30 daha hızlı ekran açma hızı sağlıyor. Yüz tanıma sizin de ekranda görebileceğiniz gibi oldukça hızlı.

6.39 inç büyüklüğünde kıvrımlı yapıda AMOLED ekran ile gelen Huawei Mate 20 Pro, 2K+ çözünürlüğe sahip. 3120 x 1440 piksellik bu çözünürlük, göze hoş bir ekran deneyimi bizlere sunuyor. Ayrıca ekranın HDR desteğine sahip olduğunu da hatırlatalım.

19,5 : 9’luk ekran oranına sahip olan Mate 20 Pro, tam ekran deneyimini kullanıcılara sunuyor.

7 nm üretim teknolojisiyle üretilen Kirin 980 işlemcisinden gücünü alan Huawei Mate 20 Pro, 8 çekirdekli yapıda. Toplamda 8 çekirdekli olan işlemcide ARM Cortex A76 ve A55 çekirdekleri kullanılıyor. 4 adet A76 çekirdeğininden en yüksek performans çekirdeği olan 2 birim 2.6 GHz hızında çalışıyor. Diğer 2 adet A76 çekirdeği ise 1.92 GHz hızında çalışıyor. Düşük güç tüketimiyle dikkat çeken 4 A55 çekirdeğinin ise hızı 1.8 GHz.

Mali G76 dahili grafik birimine sahip olan Huawei Mate 20 Pro, 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafızaya sahip. Ayrıca yeni hafıza kartı çeşidi olan Nano SD kart desteğiyle hafızayı artırabileceksiniz. Not olarak hatırlatalım, eski microSD kartlar, bu modele olmayacak.

Huawei Mate 20 Pro, P20 Pro’daki gibi 3’lü Leica kamera setiyle beraber geliyor. Fakat P20 Pro’ya göre özellik ve tasarım noktasında farklılıklar mevcut.

Telefonun ortasına simetrik olarak konan 3 kameranın görev dağılımı ise: geniş açı, ultra geniş açı ve telefoto lensleri olarak belirlenmiş.

Geniş açılı ana kamera 40 Megapiksel çözünürlüğünde ve f/1.8 diyafram değerine sahip. Ultra geniş açılı 2. Kamera ise 20 Megapiksel çözünürlüğünde ve f/2.2 diyafram değerine sahip. 8 Megapiksellik telefoto lens ise f/2.4 diyafram değerine sahip.

Geniş açılı lens ile beraber 3x ve 5x kayıpsız yakınlaştırmayla beraber, 0.6x’lik geniş açılı fotoğraflar çekebiliyoruz.

2.5 cm’den makro fotoğraflar çekebilmemize olanak sağlayan Huawei Mate 20 Pro, ayrıca makro çekilen fotoğrafa yakınlaştırma imkanı da sunuyor. Ekranda örnekten görebileceğiniz gibi kalite de oldukça başarılı.

Yapay zeka 2.0 ile beraber 500’den fazla ön tanımlı senaryonun yer aldığı Mate 20 Pro, özellikle video tarafında yapay zeka ile beraber farklı özellikleri kullanıcılara sunuyor.

Videoda odaklanan kaynağa sürekli fokuslanabilen Mate 20 Pro’da, videoda netlikten çıkmak çok zor. Hareketli nesneleri takip edebilen kamera, yapay zeka ile beraber anlık olarak bu işlemleri gerçekleştirebiliyor. Yapay zeka hem odağı hem de arka plandaki detaylı işliyor.

8 Megapiksel değerinde ve f2.4 diyafram değerine sahip Telefoto lenste yer alan OIS ile beraber sarsıntıların da önüne geçen Mate 20 Pro, yapay zeka ile beraber videoları işleme ve efekt ekleme konusunda da iddialı.

Video modları arasında Full HD 60 FPS ve 4K 30 FPS yer alıyor. Beklenenin aksine 4K 60 FPS desteği Mate 20 Pro’da yer almıyor.

Ön kameraya da baktığımızda 24 Megapiksel çözünürlüğünde yeni kamera dikkat çekiyor. f/2.0 diyafram değerine sahip olan ön kamera, hem yeterli kalitede selfiler çekebiliyor hem de geniş açı bizlere sunuyor.

15 Watt değerinde kablosuz şarj ile beraber 40 watt’lık hızlı şarj da Mate 20 Pro’nun özellikleri arasında.

Yarım saatte 4200 mAh’lik bataryanın yüzde 70’ini şarj etmeyi başarabilen 40 Watllık yeni adaptör ve Quick Charge teknolojisi, sektörde uzun süre kendinden bahsettirecek.