Huawei‘nin uzun süredir konuşulan ve yakın zamanda kullanıcılara sunulması beklenen yeni işletim sistemi bugün itibariyle resmileşti. Huawei HarmonyOS işletim sistemi ile yeni cihazlarının yazılımsal olarak desteklenecek.
EMUI 10 duyuruldu! İşte özellikleri
Huawei'nin Android tabanlı işletim sistemi EMUI'nın yeni sürümü HDC 2019 ile birlikte tanıtılması bekleniyordu. Beklenen Huawei EMUI 10 tanıtıldı! İşte özellikleri ve detayları...Huawei yeni işletim sistemi HarmonyOS karşımızda!
ABD hükümeti ve Çin arasındaki gerginlikten dolayı Android işletim sistemi ile yollarını ayırmak isteyen Çinli şirket uzun süredir yeni işletim sistemi sızıntılarıyla gündemdeydi. Bugün ise Android’e karşı bağımsızlığını resmileştiren Huawei yeni işletim HarmonyOS’u duyurdu.
Çin’de HongmengOS olarak isimlendirilecek yeni işletim sistemi küresel pazarda da HarmonyOS olarak adlandırılacak. Ayrıca yeni işletim sisteminin akıllı telefonlardan, akıllı hoparlörlere ve sensörler gibi nesnelerin interneti alanındaki cihazlara kadar her alanda kullanılabileceği söyleniyor.
https://twitter.com/HuaweiMobile/status/1159722810140483586?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1159722810140483586&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theverge.com%2F2019%2F8%2F9%2F20798251%2Fhuawei-harmonyos-hongmengos-smartphones-internet-of-things-operating-system-android
HarmonyOS özellikleri
HarmonyOS, mikro çekirdek tabanlı bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Yani bu durum mümkün olduğu kadar az kaynak kullanacağı ve yüksek çalışma performansı ve minimum gecikme seviyesi sağlayacağı anlamına geliyor.
Açık kaynak kodlu yeni işletim sistemi, tüm cihazlarda daha fazla güvenlik sağlamak için bir TEE (Güvenilir Uygulama Ortamı) ile birlikte geliyor. Harmony OS’deki Arc derleyicisi C, C ++, Java, JavaScript ve Kotlin dahil olmak üzere tüm büyük programlama dillerini destekleyecek.
HarmonyOS, ortak bir iletişim platformu, dağıtılmış veri yönetimi, dağıtılmış görev zamanlaması ve sanal çevre birimlerine sahip. Uygulama geliştiricileri, HarmonyOS ile dağıtılmış uygulamalar için temel teknolojiyle uğraşmak zorunda kalmayacak ve bireysel servislere odaklanabilecek.
HarmonyOS, Deterministic Latency Engine ve yüksek performanslı Inter Process Communication (IPC) ile düşük performans sorunlarına çözüm sunacak. Deterministic Latency Engine, görev yürütme önceliklerini ve zaman sınırlarını belirler. Böylece kaynaklar yüksek öncelikli görevlere yönelerek uygulamaların yanıt gecikme süresini yüzde 25,7 azaltıyor.
Çok cihazlı bir IDE (Integrated Development Environment), birleşik bir derleme ve dağıtılmış bir mimari kit ile desteklenen HarmonyOS, farklı ekran düzeni kontrollerine ve etkileşimlerine otomatik olarak adapte olabiliyor. Hem sürükle bırak kontrolü hemde önizleme odaklı görsel programlamayı destekleyen sistem geliştiricilerin birden fazla cihazda rahatça çalışmasını sağlıyor.
Çok cihazlı bir IDE ile geliştiriciler uygulamalarını bir kez kodlayabilir ve bunları tüm cihazlara sıkıca entegre bir ekosistem oluşturarak birden fazla cihaza dağıtabilir.
Richard Yu, HarmonyOS‘un Android’i teorik olarak değiştirebileceğini iddia etti. Ancak şimdilik kullanıcılar Google’ın kapsamlı uygulama portföyü için akıllı telefonlarındaki Google yazılımlarına sadık kalacak.
Ancak, daha fazla komplikasyon ortaya çıkarsa, kullanıcıların birkaç gün içinde yeni işletim sistemine geçebilecekleri iddia ediliyor.
Uygulama desteği açısından, HarmonyOS sonunda tüm Android uygulamalarının yanı sıra HTML5 ve Linux tabanlı uygulamaları da destekleyecek. Richard Yu “HarmonyOS’un amacı Android’i kullanmak ve gelecekte küresel bir işletim sistemi olmak” dedi.
Huawei, ortaklarına uyumlu uygulamalar geliştirmeye hemen başlamak ve yeni işletim sistemi için entegrasyon sürecini hızlandırmak için geliştirici kitler de sağlayacak.
Huawei HarmonyOS 1.0 işletim sistemini bu yıl başlayacak olan akıllı ekran ürünlerinde kullanacak. Sonrasında üç yıl boyunca boyunca giyilebilir ürünler, Huawei Vision ve otomobiller de dahil olmak üzere daha geniş bir akıllı cihaz yelpazesinde kademeli olarak en iyi performansla kullanılabilir duruma gelecek.
ABD hükümetinin Huawei’yi Varlık Listesi’ne koyma kararının ardından Google da şirketin Android lisansını askıya almıştı. 60 günlük bu askıya alım durumu, iki aylık sürecin ardından da devam edecek gibi gözüküyordu. Çinli şirket de kendi işletim sistemi üzerinde çalıştığı gerçeğini gizlemeyerek, Android‘in yerine geçebilecek yeni işletim sistemini bugün resmileştirdi.
Her ne kadar Trump yönetimi şirket kısıtlamalarını hafifletmek istediğini belirtse de yakın zamanda kısıtlamalar kalkacak gibi durmuyor. Geçtiğimiz günlerde ABD hükümetinin üst düzey yetkilileri, yönetimin ulusal güvenliğin etkilenmeyeceği durumlarda Huawei ile ilgili bazı lisanslar verebileceğini de söylemişti. Ancak dün Bloomberg, Beyaz Saray‘ın Çin’in ABD’deki tarım ürünleri alımlarını durdurma kararının ardından bu lisansları vermesiyle ilgili kararının gecikebileceğini de bildirdi.
Çöp
ya ne kadar boş konusuyosun çöpmüş sen nesin acaba ? senin yazmis oldugun bir isletim sistemi var mi ? varsa onu kullanalim gerekli insan
Miui 11 bugün mü tanıtılcak acaba ?
Çin sonunda mamtıklı olanı yaptı. Bu yaptırımların böylesine rahat gelebileceğini tahmin etmemişti. Sonuçta trump gibi biri var ise herşey olabilir. Bunu nihayet anlamış görünüyorlar. Yalnız sadece yazılım değil tüm bağımlılıkları hatta lisanslama konusundaki sistem açıklarını dahi hesaba katmalı. Belki bu şekilde bir yol izlenir ise üç beş yıla kadar büyük oranda kendi ürün ve hizmetlerini kısıtlamaya tabi olmadan pazarlayabilir. Gelelim vergi yoluyla satışların engellenmesi kısmına. Çin buna çözümü bulmuş görünüyor. Ancak bu çözüme karşı da tedbir alınabilir. Mesela abd’nin her yüzdelik vergi dilimi artışına karşılık çin kendi para birimini bu oranda devaüle ediyor ve bir şekilde son alıcının bu vergi yükselmesi sebebiyle olan kaybı telafi ediliyor. Bu durum sürdürülebilir değil. Sebebine gelince bunun da bir dengesi var o denge bozulduğunda daha büyük sorunlar yaşayabilir. Ve bu sorunlar çin ekonomisinde başlama işaretleri veriyor. Buna da en iyi çözüm üretim sürecinde maliyet düşürmek. Bunu en iyi yapan ülkelerden biri çin’di diyebilirim. Ne varki çin’in zamanla büyüyen ekonomisi gelişmekte olan ülkelerinin sürekli yaşadığı bir hastalığa yakalandı. Hastalığın adı israf. Çin’nin bu konuda hızlı ve kararlı bir adım atması gerekli. Son olarak hepinizin bayramını kutlar sağlıklı mutlu bir hayat temenni ederim. İyi bayramlar.
Beğen butuno bastığımı farzet. Tesekkurler
guzel yorum
Wingardium leviosa
ArkOS değil miydi?
Güzel telefon.
İnsanlar Amerika kölesi değil. Özgür insanlarınistediği teknolojiyi alma hakkı var. Yok casusmuş. Yok nükleer silahı varmış. Dünyayı atamazsınız. İnsanlar köleniz, dünya sömürgeniz değil.
geçtiğimiz günlerde bu işletim sisteminin akıllı telefonlar için pek uygun olmadığını , farklı platformlarda kullanacaklarını belirtmişlerdi. Ben mi yanlış anımsıyorum
kötü komşu adamı ev sahibi yapar
Telefonlarda Android’e devam ederler mobili pek etkilemez gibi
Bayağa özellikleri varmış teşekkürler shiftdelete
S
Baktım baktım o kadar özellik aradım yok netede özellikleri
E hani nerde özellikler?
şu kadar ram bu kadar işlemci şu kadar kemera mı bekliyorsunuz yazılmış işte
burada asıl yapılması gereken tüm çinli şirketlerin biraraya gelip bu os desteklemesi.
Android miladı bitti. Zaten işletim sistemi olarak linux çekirdeği kullanan bir sanal makineydi Android. Artık yeni işletim sistemleri geliyor. Google fuchsia mı yoksa Huawei harmony OS mu? Microkernel olmaları daha iyi performans anlamına gelir. Açık kaynak kodlu olmaları sevindirici. Bende merakla bekliyorum acab
süper olmuş piyasaya çıkarsa herkes alır
İOS Cöp Oldu
Çöp resmen huawei kullanılmazdı iyice kullanılmaz edecekler yani xiaomi oppo lg samsung iphone gibi markalar varken bu çöpe para veriyorlar
Harbi komiksin huwaei candır gerisi heyecandır…
Yillardir huawei kullanıyorum .Tek hakimin Amerikali sirketler olmadığını gostermeleri cok da hosuma gidiyor 👍👏👏👏
Ya Amma komiksin.. Huawei kullanmadan konuşma
Çinlilerle baş olmaz.. Hem daha kaliteli hem de daha Ucuz olur.. Bence güzel haber.. Bende huawei telefon kullanıyorum
Bu durumda bu işletim sisteminin kullanıldığı hiç bir telefon amerikaya giremez.. Güvenlik sıkıntıları nedeniyle.. Apple ve Android için FBI’in istediğ back dorları zaten çinliler vermez. Amerika için Tam olarak güvenlik sıkıntıları şimdi başlıyor.
Umarım başarılı olur.
Şimdi bu işletim sistemini satabilmek için ücretleri düşürürse ve bu sistem işlemezse bu markada biter malesef 🙁
Şimdi bu işletim sistemini satabilmek için ücretleri düşürürse ve bu sistem işlemezse bu markada biter malesef 🙁 Windows deniyen telefonları hatırlayın hepsi battı daha sonra androide geçtiler ama tutmadı.Umarım yolunda gider herşey.
Nokia’nın simbian işletim sistemin de ısrar etti sonunu getirdi o işe dönmese ios ile Android varkende işleri zor
Neden olmasın umarım tutar yenilik iyidir
👍👍👍👍👍
Adamlar kafa yormuş geliştirmiş. Eleştirmeden önce aynaya bakmak lazım. Beğenmezsen tercih etmezsin, her şeyi ithal eden bir ülkenin vatandaşı olarak adamları kötülemeye hakkınız yok.
Huawei p20 pro kullanıcısıyım. Şahane ötesi.
Umarim Huawei başarılı olur, Google hegemonyasi sona erer.
Sonuna kadar huweinın yanundayım
Dostlarım bu işletim sistemi bazı problem leri ortadan kaldırıyor. Androidin yapamadı yetersiz kaldığı yerlerde devreye giriyor. Her ortamda çalışıyor. Artık şirketler,insanlar,geliştiriciler bunu istiyor yoksa huawei kimsenin umrunda değil. Android de, iyi olan kazanacak görünüşe göre androidin sonu geldi.
Evet bence de, java ve diğer linux program desteği harika olur. Symbian OS bile java desteği verirken android java desteği vermiyor bildiğim kadarıyla. Java desteği olsa openoffice kur kullan. Yenilikleri denemeyi severim.
Ben iyi olacağını düşünüyorum linux tabanlı bir sistem açık kaynak kodlu olması sürekli gelişmeye açık olduğunun göstergesi,eğer düzgün bir uygulama mağazası yaoabilirseler google gibi uygulama yayıncılarına para kazanma fırsatı tanırsalar güzel bir rakip olcağaını düşünüyorum,cep telefon pazarının çogu çin pazarında zaten,umarım beklentileri karşılayacaktır
Yorum yapan bazı arkadaşlar farkında olmalı ki, daha önce Android ve iOS harici bir işletim sisteminde ısrar edenlerin hiçbiri Çin markası değildi.
Huawei’nin Çin’in bir markası olduğu kadar, Çin de Huawei’nin halkı ve devletidir denebilir. Başarısız olacağını düşünmüyorum.
sistem yeni degilki yıllardır var
gmail hesaplara girebilirmiyiz
Huawei firması yolun sonuna gelmiş görünüyor. İşletim sistemi üretmek çare olsaydı bunu daha önceden yaparlardı. Marketing problemini çözemeyecek ve sonu gelecek bir işletim sistemi girişimi bu. Samsung, Apple gibi markalar varken insanlar bu çöpleri almaktan kurtulur. Hayırlısı…
Hayatimda bu kadar cahilce bir yorum gormedim arkadasin teknolojiyle alakasi yok sanirim
kesinilkle sadece aptalca konuşmuş.
sen byin devreleri yanmış bro
cehaletinle ve samsung’unla mutlu ol. kim ne karışır.
ne kadar cahilsin sen oyle iphone kadar çöp teledon yok sen gti iphone ya 3000 tl ver
Sen lendi çöplüğünde dolaşşş
Huawei p20 pro kulanıyom bunun gibi kamera sahibi telwfon daha dünyaya gelmemiş diyorum da adamlar daha da geliştirenide çıkartmaya başladılar tebrik ediyorum huawei nakınıızı yiyemez ler sizin