IBM‘in yükseltme yapılan süperbilgisayarı 2004 yılından beri listede bir numarada bulunuyor. ABD‘de Enerji Bakanlığında kullanılan bu süperbilgisayarın gücü 478.2 Teraflop / saniye gibi uçuk bir değere ulaşmış bulunuyor. Bu 500 süperbilgisayarlık listenin ilk on sırasını uzun süredir ABD, İsveç ve Almanya paylaşıyor.

Listede dördüncü sırayı yeni alan HP Cluster Platform 3000 BL460c ise 102.8 Teraflop / saniye işlem gücüne sahip. Bu süperbilgisayar Hindistan‘da bulunuyor ve bu yeni sistem sayesinde Hindistan ilk kez en iyi 10’a dahil oluyor. Bildiğiniz gibi ülkemizde de birkaç süper bilgisayar bulunuyor. Bunların en yenisi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve HP işbirliği ile gerçekleştirildi.

Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi Projesi dahilinde bulunan süperbilgisayar, 1000 işlemciden oluşuyor. Ayrıca ilk 500 süperbilgisayar listesinde de bulunan süperbilgisayarımız, her geçen gün listede yükselmeye devam ediyor.

Süperbilgisayarlar Ne Yaparlar?

Bu sistem ile birlikte yapabilecekleriniz oldukça fazla denilebilir. İklim modelleme, mühendislik, malzeme bilimleri, ilaç tasarımı, plazma fiziği, ekonomi, astrofizik ve savunma sanayisi dallarında her türlü araştırma ve geliştirme için kullanılabilen süperbilgisayarlar ülkemizde de gelişmeye devam ediyor.

Son zamanların en önemli konularından biri olan deprem ve hava tahminleri de bu sistem yardımıyla birlikte çözümlenebiliyor. Bunun üzerine birçok çalışma yapılmaya devam ediliyor ve ilk 500 listesinde de hergün biraz daha yükselmeye devam ediyor.

Bilgi için: TOP500
Yazan: Güren Gürsel
SDN – http://shiftdelete.net